Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Huhtikuu >

Kirkon ruoka-avustuksen määrä kasvoi

Kirkon ruoka-avustuksen määrä kasvoi

23.04.2014 08:00

Seurakunnat lisäsivät tuntuvasti ruoka-avustamista vuonna 2013. Kaikkiaan jaettiin yli 135 000 ruokakassia. Sen lisäksi kirkko jakoi myös EU-ruokaa ja järjesti lähes 11 000 edullista tai täysin ilmaista ruokailua, joihin osallistui 582 000 ruokailijaa.

Ruoka-avustamisessa on yli kolmasosan lisäys (33,7 prosenttia) edelliseen vuoteen verrattuna. Yhä useammat seurakunnat ovat pystyneet lisäämään ruuan varastointia ja varustautumaan katkeamattomaan kylmäketjuun. Tämä muun muassa on mahdollistanut kauppojen päivämäärävanhenevan lahjoitusruuan jakamisen laajentamisen.

"Kirkon työ hyvinvointivaltiossamme on näkyvää. Leipäjonojen määrä ei ole vähentynyt. Kirkon työssä näkee, miten ihmisten eriarvoisuus on kasvanut yhteiskunnassamme ja yhä enemmän ruoka-avustuksia hakevat myös niin sanotut tavalliset lapsiperheet. Tämä kertoo yhteiskunnan turvaverkkojen aukoista", kirkon diakoniatyön asiantuntija Titi Gävert toteaa.

Tampereen seurakuntien diakoni Antti Kulmala kohtaa työssään päivittäin yhteiskunnan kelkasta putoamisvaarassa olevia. Diakoniatyössä pyritään vaikuttamaan varsinkin köyhien ihmisten elämän laadun parantamiseksi.

"Tampereella on havaittavissa uusi köyhyyden ilmiö, lähes tulottomat köyhät, ihmiset jotka ovat lähes tyhjän päällä. Mietin miten tässä yhteiskunnassa voidaan paremmin tavoittaa ihmiset ja luoda turvaverkkoja sekä sellaisia sosiaalietuuksia, ettei ihmisten tarvitsisi jonotella", Antti Kulmala toteaa.

Seurakuntavaaleissa valituksi tulevat joutuvat tekemään kipeitä päätöksiä

Syksyn seurakuntavaaleissa valituiksi tulevat luottamushenkilöt joutuvat linjaamaan kirkon tulevaisuutta yhä kiristyvässä taloustilanteessa. He päättävät muun muassa siitä, millainen on tulevaisuuden kirkko, miten varoja kohdennetaan, keitä autetaan, missä ja miten.

Diakoni Antti Kulmala on mukana syksyn seurakuntavaalikampanjassa, jossa hän tuo esiin tavallisen seurakunnan työntekijän näkökulmaa. Vaalien teemana on "Usko hyvän tekemiseen".

"Hyvän tekemisessä kyse siitä, että liitytään toisiimme, luodaan toisten välille yhteyttä. Emme ole itsenäisiä toimijoita tässä elämässä vaan olemme osa suurempaa kokonaisuutta", Antti Kulmala muistuttaa.

"Jos ihminen ei itse usko itseensä ja omiin mahdollisuuksiinsa, minä voin uskoa hänen puolestaan. Minä uskon tällaiseen maailmaan, mihin hyvään sinä uskot?" Kulmala kysyy.

Seurakuntavaalien äänestyspäivä on isänpäivä 9.11.

Diakoni Antti Kulmalan työ tutuksi vaalivideolla