11.08. Onneksi olkoon: Sanna, Susanna, Sanni, Susanne | Palaute
Koko Helsinki

Kastepuu Vuosaaren kirkkoon

Vuosaaren seurakunta

31.01.2017, 11:26 /  päivitetty 21.11.2017, 12:30

Vuoden vaihteessa Vuosaaren kirkkoon saapui kastepuu. Idea on levinnyt viime vuosina ympäri Suomea. Ajatuksena on korostaa seurakunnan pienimpien merkitystä kirkossa. Jokaiselle kastetulle lapselle kuten myös nuorelle ja aikuisellekin ripustetaan messun esirukousosion yhteydessä puuhun oma lehti, johon tulee kastetun etunimet ja kastepäivä.

Lehden vaaleanvihreä väri symboloi uutta elämää sekä kasvua, ja sen muoto – sydän – rakkautta. Lehdet saavat olla puussa kasteen sunnuntaihin asti, jota vietetään yleensä tammi-helmikuun vaihteessa. Silloin järjestetään vauvakirkko, johon kutsutaan edellisen vuoden aikana kastettujen perheet ja tuolloin kastepuu tyhjennetään ja oman lehden saa viedä kotiin. Sen voi liimata vaikkapa vauvakirjaan muistoksi. Vastaisuudessa kastepuu taas täydentyy sitä mukaa kuin kasteita seurakunnassa toimitetaan.

Kastepuu on kaunis koriste kirkossa, lähellä lastenpöytää, mutta sillä on myös tärkeä sanoma. Kastepuun avulla haluamme kertoa siitä, että jokainen kastettu on tervetullut seurakunnan yhteyteen. Koska suurin osa kastetuista on lapsia, kastepuu muistuttaa oivallisesti myös siitä, että kaikkein pienimmät ovat Jumalalle erityisen rakkaita. Se muistuttaa konkreettisesti meitä seurakuntalaisia kiittämään jokaisesta uudesta seurakuntalaisesta ja ottamaan hänet ja hänen perheensä seurakuntayhteyteen rukouksin.

Kastepuu muistuttaa esirukouksen merkityksestä. Vastasyntyneet, seurakunnan nuorimmat jäsenet ovat koko seurakunnan esirukouksen kohteina.

Kasteen toimittava pappi kertoo kastepuusta perheelle ja kutsuu heitä seuraavan pyhän jumalanpalvelukseen. Ilmoittamispäivä voidaan sopia perheen kanssa. Jos vanhemmat eivät halua lapsen nimeä kastepuuhun, sen voi kertoa kastavalle papille. Jos perhe on paikalla kastettujen nimiä luettaessa jumalanpalveluksessa, jolloin myös kastettujen puolesta rukoillaan, he voivat itse ripustaa lehden puuhun. Lehden voi kiinnittää puuhun vanhempi, kummi, isovanhemmat tai vanhempi sisarus. Nuori tai aikuinen kastettu voi huolehtia siitä itse. Messuryhmäläinen voi myös laittaa sen puuhun, ellei ketään läheisiä ole paikalla tai he eivät halua sitä itse laittaa.

Lehden laittaminen puuhun on pieni ele, mutta samalla konkreettinen merkki siitä, että uusi ihminen on otettu seurakuntamme jäseneksi. Iloitaan ja kiitetään jokaisesta, jonka nimi saa keinua sydämen muotoisella lehdellä kastepuussamme ja pyydetään heidän elämäänsä Jumalan siunausta!

Kasvatuksen pastori Lauri Holma