01.12. Onneksi olkoon: Oskari | Palaute
Koko Helsinki

Vertaistukiryhmässä saa määritellä sukupuolensa juuri niin kuin itse haluaa

Yhteinen seurakuntatyö

07.02.2020, 14:03 /  päivitetty 13.08.2020, 14:59
Sukupuoltaan pohtiva nuori ei halua, että sukupuoli määritellään ulkoapäin
Käsi sateenkaaren väreissä

Pohditko, mitä sukupuolta olet? Koetko, että et mahdu sinulle annettuun sukupuoleen? Onko sukupuoli ylipäätään sinun juttusi, oletko sukupuoleton?

– Suuria kysymyksiä, joista tulee oman pään sisällä valtavia, ellei niistä pääse puhumaan kenenkään kanssa, toteaa erityisnuorisotyönohjaaja Leena Korhonen.

Korhonen vetää vertaistukiryhmää sukupuoltaan pohtiville nuorille. Ryhmässä voi jakaa omaan sukupuoleensa liittyviä kysymyksiä, kokemuksia ja tunteita. Niitä voivat olla kehodysforia eli inho omaa kehoa kohtaan, arjessa kohdatut ennakkoluulot tai kokemus siitä, ettei ulkoapäin määritelty sukupuoli tunnu oikealta.

– Nuoret ovat kertoneet, että on ahdistavaa, kun ihmiset olettavat heidän sukupuolensa, hän toteaa.

– Se saattaa lisätä inhoa omaa kehoa kohtaan ja toisaalta lisätä sosiaalisten tilanteiden välttelyä.

– Toinen vaikea asia on se, kuinka vahvasti nuoret jaetaan tyttöihin ja poikiin, erityisesti koulumaailmassa, Korhonen jatkaa.

– Jos ei tunne kuuluvansa kumpaankaan näistä kahdesta ryhmästä tai sukupuolitetaan väärään ryhmään, jää helposti yksin.

Leena Korhosen mukaan internet on lisännyt valtavasti tietoutta sukupuolen moninaisuudesta. Se näkyy lisääntyneinä yhteydenottoina Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukseen (entinen Transtukipiste), jonka kanssa erityisnuorisotyö tekee tiivistä yhteistyötä.

– Vertaistukitoiminnan yksi keskeinen tavoite on vähentää yksinäisyyttä. Internetistä löytää paljon tietoa, mutta me haluamme, että samanlaisten kokemusten kanssa painivat nuoret pääsevät myös kohtaamaan toisensa.

Korhonen toivoo, että yhä useampi nuori löytäisi vertaistukitoiminnan. Keskustelu nousee nuorten omista kysymyksistä. Pohditaan yhdessä omaa sukupuolta tai sukupuolettomuutta ja sitä, mikä voisi auttaa kestämään kehodysforiaa ja millaisia voimavaroja oman identiteetin löytyminen on antanut. Voidaan pohtia myös hakeutumista sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin. Ryhmien lisäksi järjestetään HAAVE -vertaistukileirejä.

– Ryhmän pääsääntönä on se, että kenenkään sukupuolta ei saa määritellä ulkoapäin ja että jokainen saa määritellä sukupuolensa juuri niin kuin itse haluaa tai olla määrittelemättä, Korhonen summaa.

Teksti: Ella Luoma