20.04. Onneksi olkoon: Nella, Neela, Lauha | Palaute
Koko Helsinki

Timo Ollin urkuvartti: katso lähetys täältä la 30.5. klo 18!

27.05.2020, 16:15 /  päivitetty 30.05.2020, 16:18
Malmin kanttorien ehtookellojen sijaan tänä lauantaina saamme nauttia tasokkaasta urkumusiikista, kun urkuri Timo Olli esittää meille helluntain urkumusiikkia.
mainos konsertista

Urkuri Timo Olli esittää meille neljä teosta:

J. Titelouze, Veni Creator, verset

D. Buxtehude, Nun bitten wir den Heiligen Geist, BuxWV 208

N. de Grigny, Veni Creator, extrait 3 'Duo'

M. Duruflé, Choral varié

Kolme konsertin teoksista pohjautuu Veni Creator Spiritus -hymniin, joka on myös virsikirjamme vanhin helluntaivirsi (virsi 111) Oi Pyhä Henki, Herramme. Se on ikiaikojen juhlahymni, joka on kaikunut kuninkaiden kruunajaisissa, piispanvihkimyksissä ja muissa suurissa tapahtumissa, kerrotaan virrestä nettivirsikirjassa.

Buxtehuden urkukoraalin Nun bitten wir den Heiligen Geist pohjana oleva virsimelodia on virsikirjamme virressä 446, Oi Pyhä Henki, pyydämme. Se oli aikanaan yksisäkeistöinen laulu, jota laulettiin keskiajalla helluntain messussa Isä meidän -rukouksen jälkeen. Luther teki lauluun kolme säkeistöä lisää, mistä lähtien se on tunnettu Lutherin helluntaivirtenä.

Esityksen on kuvannut, taltioinut ja leikannut Mikko Korhonen.

Näin Timo esittelee teokset:

• Jean Titelouze (1563-1633) *St Omer, † Rouen

Ranskalainen säveltäjä, oli sokea urkuri, joka sävelsi urkukappaleita, hymnejä ja magnificat-teoksia uruille kaikkiin sen ajan kahdeksaan tooniin. Titelouzelta olen valinnut hänen hymnistään 'Veni Creator' kappaleen Verset 2. Siinä soi pitkänä cantus firmus -äänenä virsikirjamme virren 111 'Oi Pyhä Henki, Herramme' sävel harventaen, säestävän polyfonisen sävelkudoksen myötäillessä kokonaisuutta.

• Dietrich Buxtehude (1637-1707) *Helsingborg, Ruotsi, †9.5./Lyypekki, Saksa.

Saksalainen säveltäjä ja urkuri. Ruotsin ja Saksan ohella hänen vaikutuksensa ulottuu myös Tanska-Norjaan(Scandia). Urkukoraalissaan "Nun bitten wir den Heiligen Geist" BuxWV 208 hän välittää improvisatorisen ornamentoinnin käsittelytaidon koraalin melodiassa. Buxtehuden sävellyksen pohjana oleva koraali löytyy virsikirjamme virrestä 446 "Oi Pyhä Henki, pyydämme".

• Nicolas de Grigny (1672-1703) * / †Reims, Ranska

Ranskalainen säveltäjä ja urkuri, joka sävelsi 'Urkukirjan' (Livre d'orgue 1699), jossa Cunctipotens Genitor Deus -messu sekä 5 hymniä. Hymneistä valitsin Titelouzen lailla 'Veni Creator' sen keskimmäisen hymnikatkelman "Duo", missä tanssillinen etenemislinja vie hymnin sävelmää vuoroin ylä- sekä alaäänessä

• Maurice Duruflé (1902-86) *Louviers †Louveciennes, Ranska.

Ranskalainen säveltäjä, urkuri, pedagogi, toimi Saint-Etienne du Mont'in kirkossa. Valitsin viisi muunnelmaa hänen urkuteoksestaan 'Veni Creator' op. 4. sen lopusta.