19.08. Onneksi olkoon: Mauno, Maunu | Palaute
Koko Helsinki

Ukrainasta Suomeen palannut lähetystyöntekijä Risto Liedenpohja: ”Huoli Odessaan jääneistä ystävistä on kova”

Pitäjänmäen seurakunta

18.03.2022, 14:08 /  päivitetty 13.05.2022, 16:03
Lähetysyhdistys Kylväjän Risto Liedenpohja vierailee Pitäjänmäen seurakunnan lähetyspiirissä keskiviikkona 30.3.2022 klo 14 etäyhteydellä Teams-palvelun kautta. Tule Pitäjänmäen kirkolle kuulemaan Kylväjän työstä Odessassa sekä Ukrainan tilanteesta.

Lähetysyhdistys Kylväjä on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö, jolla on lähetystyöntekijöitä kuudessatoista maassa. Kylväjän kautta Ukrainan Odessassa juutalaistyön parissa työskennelleet Risto ja Marja Liedenpohja perheineen palasivat Suomeen helmikuussa ulkoministeriön kehotuksesta – juuri oikeaan aikaan ennen sodan syttymistä.

Kohtaamisia ja yhteistyötä

Millaista oli toimia lähetystyöntekijänä Odessassa ennen Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa? Odessassa elettiin normaalia arkea, johon Risto Liedenpohjalla kuului muun muassa katuevankeliointia, juutalaisten juhlien ja sapattien järjestämistä sekä monenlaisia muita kohtaamisia ihmisten kanssa.

– Ukrainassa ihmisten suhtautuminen uskontoon vaihtelee paljon. Esimerkiksi neuvostoaika on jättänyt jälkensä; monelle vanhemman polven juutalaiselle on vaikea uskoa Jumalaan, kun vuosikymmeniä on opetettu toisin, Liedenpohja kertoo. – Toisaalta monet ovat myös hyvin avoimia ja keskustelevat mielellään hengellisistä asioista. Joskus antoisa keskustelu saattoi olla lyhyt kohtaaminen kadulla, toisinaan vaihdettiin yhteystietoja, jolloin keskustelut ja yhteydenpito jatkuivat hyvinkin pitkään.

Kylväjän tärkeimmät yhteistyökumppanit Odessassa ovat Odessan luterilainen seurakunta, messiaaninen juutalainen seurakunta sekä Jews for Jesus –järjestö. Tärkeä osa Risto Liedenpohjan lähetystyötä on myös Kylväjän vammaistyö, josta hän Odessassa vastaa. Vammaistyötä tekee paikallinen työntekijä.

Paluu Odessaan on hämärän peitossa

Helmikuu 2022 muutti kaiken. Liedenpohjan perhe palasi ulkoministeriön kehotuksesta toiseen kotiinsa Suomeen eikä paluusta Odessaan ole tällä hetkellä tietoa. Varsinaista normaalia rauhanaikaa ei Ukrainassa ole ollut vuosikausiin sitten Krimin valtauksen 2014, tilanteen eskaloituminen hyökkäyssodaksi yllätti silti Liedenpohjan ja monet muut. – Vaikka painostus lisääntyi viime kuukausien aikana, monet ajattelivat ja toivoivat että tilanne laukeaa eikä pahin skenaario toteutuisi.

Liedenpohjat palasivat Suomeen oikeaan aikaan. Ystävät ja yhteistyökumppanit Odessassa ovat erilaisissa tilanteissa; osa on poistunut maasta ja osa on päättänyt jäädä Odessaan. Liedenpohjat pitävät edelleen yhteyttä ukrainalaisiin tuttuihinsa. Toistaiseksi kotikaupunki Odessa on säästynyt pahimmalta.

Kylväjän keräys Ukrainan hyväksi

Kylväjän Auta Ukrainaa -keräyksellä kerätyt varat menevät Kylväjän paikallisille kumppaneille lyhentämättöminä. Varoilla autetaan sotaa pakenevia ihmisiä tarjoamalla ruokaa ja suojaa sekä avustetaan heitä matkustamaan naapurimaihin. Avun piirissä on myös Odessan vanhuksia sekä vammaisia ihmisiä, jotka eivät pääse liikkumaan kotoaan. Keräykseen voi osallistua Kylväjän keräyssivun kautta.


Kuva: Lähetysyhdistys Kylväjä