17.07. Onneksi olkoon: Ossi, Ossian | Palaute
Koko Helsinki

Tule mukaan auringonkukkakulkueeseen osoittamaan tukea Ukrainan itsenäisyydelle,
vapaudelle ja rauhalle

16.08.2023, 11:42 /  päivitetty 06.10.2023, 13:03
Ukrainan itsenäisyyspäivänä torstaina 24.8.2023 klo 18.30 muutamme yhdessä Helsingin ydinkeskustan kadut, torit ja Tuomiokirkon portaat upeaksi auringonkukkamereksi ja osoitamme maailmalle vankkumattoman tukemme Ukrainan vapauden ja rauhan puolesta.
piirroskuvitus

Torstaina 24.8. vietetään Ukrainan itsenäisyyspäivää. Samana päivänä järjestetään Helsingin keskustan läpi kulkeva auringonkukkakulkue, joka huipentuu Senaatintorilla ja Tuomiokirkon portailla järjestettävään tilaisuuteen. Kulkue kokoaa kaupunkilaiset yhteen osoittamaan tukeaan Ukrainan itsenäisyydelle, vapaudelle ja rauhalle.

Kaikille avoimessa tilaisuudessa muutamme kaupunkilaisten kanssa yhdessä Helsingin ydinkeskustan kadut, torit ja Tuomiokirkon portaat upeaksi auringonkukkamereksi osoittaaksemme maailmalle vankkumattoman tukemme Ukrainan vapauden ja rauhan puolesta.

UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE -tilaisuus alkaa Kansalaistorilta klo 18.30, josta Ukrainan kansalliskukkia, eli auringonkukkia, kantava kulkue etenee Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun kautta kohti Senaatintoria. Kulkueessa on mukana muun muassa pääministeri Petteri Orpo ja Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, apulaispormestarit Daniel Sazonov ja Johanna Laisaari sekä eri maiden suurlähettiläitä.

Korvatunturilta kantautuneen tiedon mukaan myös joulupukki on ilmoittanut tukevansa Ukrainaa kaikesta sydämestään ja osallistuvansa kulkueeseen polkupyöräriksalla.

Kolmen sepän patsaalta eteenpäin auringonkukkakulkue etenee hiljaisena kulkueena antaen kukkien ja Ukrainan lippujen puhua puolestaan.

Lopulta kulkue saapuu Tuomiokirkon ylätasanteelle ja Senaatintorille. Ohjelma Senaatintorilla alkaa heti Kuorojen kierroksen suurkuoron esityksen jälkeen. Noin kello 19.30 tilaisuuden juontaja Baba Lybeck avaa tilaisuuden. Ohjelmassa on nykyisen ulkoministeri Elina Valtosen ja entisen ulkoministeri Pekka Haaviston sekä Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrovan puheet. Järjestäjätaholta tervehdyksensä antavat Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n puheenjohtaja Vassili Goutsoul, Mothersforpeace ry:n Susanna Makaroff, Helsingin kaupungin apulaispormestari Daniel Sazonov, Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom sekä Helsingin piispa Teemu Laajasalo että Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki. Osana Mothersforpeace ry:n puheenvuoroa kuullaan Eeva Kilven koskettava runo Äidit huutakaa näyttelijä Satu Silvon lausumana.

Tilaisuuden musiikkiesityksistä vastaa Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n vaikuttava Perespiv-kuoro.

Myös Tuomiokirkon kellot soivat tilaisuudessa Ukrainan ja ukrainalaisten puolesta.

UNITED FOR UKRAINE -UNITED FOR PEACE -tilaisuuden ohjelma

Kello 18 Kansalaistori

Kulkueeseen osallistuvat ihmiset alkavat kerääntyä Kansalaistorille. Järjestäjät jakavat auringonkukkia kulkueeseen osallistuville klo 18.15 alkaen. Kukkia on rajallinen määrä, joten järjestäjät toivovat, että ihmiset myös toisivat mahdollisuuksien mukaan auringonkukkia mukanaan.


klo 18.30

Auringonkukkakulkue lähtee liikkeelle.

Kulkueen reitti kulkee Kansalaistorilta Mannerheimintielle sieltä Aleksanterinkadulle ja Fabianinkadun kautta Kirkkokadulle, josta se saapuu Tuomiokirkon ylätasanteelle.

Tuomiokirkon ylätasanteelta kulkue levittäytyy Tuomiokirkon portaille.


Noin kello 19.30 Senaatintori

Ohjelma alkaa Senaatintorilla.

Ulkoministeri Elina Valtonen puhuu.

Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova puhuu.

Entinen ulkoministeri Pekka Haavisto puhuu.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n Perespiv-kuoro esittää kappaleen Reve ta stogne Dnipr shyrokyi" (The broad Dnipro roars and groans)

Kryvyi Rihistä vieraileva ukrainalainen lapsikuoro Krok esittää kappaleen "God, sprout the rye" (Роди, Боже, жито)

Tilaisuuden järjestäjien tervehdykset:

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n puheenjohtaja Vassili Goutsoul

Helsingin kaupungin apulaispormestari Daniel Sazonov

Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom

Mothersforpeacen Susanna Makaroff ja näyttelijä Satu Silvo, joka lausuu Eeva Kilven runon Äidit huutakaa

Helsingin piispa Teemu Laajasalo ja Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki.

Tuomiokirkon kellot soivat 2 minuutin ajan ukrainalaisten puolesta.

Ukrainan kansallislaulu. Laulajana Sofiia Yakovyshyna.


Noin kello 20

Tilaisuus päättyy.


”Sota ei ole ohi, pysytään yhdessä”

UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE -tilaisuuden järjestävät Kirkko Helsingissä, Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry ja Mothersforpeace ry. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto ja Ukrainan suurlähetystö.

– Rauhan palauttaminen Ukrainaan on meidän yhteinen asia. Siksi haluamme olla osoittamassa tukemme Ukrainalle ja ukrainalaisille. Yhdessä voimme näyttää, että nyt on aika takoa miekat jälleen auroiksi, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n puheenjohtaja Vassili Goutsoul sanoo, että ukrainalaiset ovat hyvin kiitollisia Suomelle ja suomalaisille saamastaan jatkuvasta avusta.

– Itsenäisyyspäivänä me yhdistymme ympäri maailmaa lähettääksemme tuen aaltoja Ukrainaan ja ilmaistaksemme kiitollisuutemme kaikille ihmisille, jotka ovat tukeneet meitä taistelussamme vapauden puolesta. Tämä on myös hyvä tilaisuus muistuttaa tärkeästä asiasta: sota ei ole ohi, pysytään yhdessä, Goutsoul sanoo.

– Ukrainan itsenäisyyspäivänä 24.8. Venäjän hyökkäyssotaa on kestänyt puolitoista vuotta. Ukraina tarvitsee näkyvyyttä ja ukrainalaiset kaiken mahdollisen avun ja tuen säilyttääkseen itsenäisyytensä ja vapautensa. On ilo olla mukana järjestämässä tätä, meille jo kolmatta rauhankulkuetapahtumaa Ukrainan ja ukrainalaisten puolesta, sanoo Susanna Makaroff Mothersforpeace ry:stä.

Tilaisuuden yhteistyökumppanina toimiva Helsingin kaupunki on osoittanut Ukrainalle myötätuntoaan ja tukeaan humanitaarisen avun sekä ukrainalaisia Helsingissä auttavien järjestöjen tuen kautta sodan alusta alkaen. Lisäksi kaupunki on tarjonnut sotaa paenneille palveluja ja tukea. Ohjeita ja lisätietoja näihin liittyen on saatavilla hel.fi/ukraina-sivuston, InfoFinland.fi-sivuston ja International House Helsinki -palvelun kautta.

Toinen tilaisuuden yhteistyökumppani, Helsingin yliopisto, on tukenut ukrainalaisia opiskelijoita ja tutkijoita, jotta he voivat jatkaa tutkimustaan tai akateemisia opintojaan Suomessa. Ukrainalaisille on kerätty lahjoitusstipendejä, ja he ovat voineet opiskella Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa maksutta.


Tilaisuus sosiaalisessa mediassa: #WeStandWithUkraine #Helsinki


Lisätietoja:

Kirkko Helsingissä: Simo Lemmetyinen, simo.lemmetyinen@evl.fi, p. 050 408 0074

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry: Nadiia Fedorova, nadiia.fedorova@ukrainians.fi, 040 255 77 65.

Mothersforpeace ry: Susanna Makaroff, susanna@susannamakaroff.com, p. 050 3594814