04.06. Onneksi olkoon: Toivo | Palaute

Koko Helsinki

  • Valkoinen valikkosymboli, kolme vaakaviivaa päällekkäin

Apostolien kyydissä –Tuomiokirkkoseurakunnan uusi virtuaalinen raamattupiiri kokoontuu torstaisin

Tuomiokirkkoseurakunta

17.04.2020, 12:10 /  päivitetty 23.04.2020, 16:09
Tänä keväänä lähdetään yhdessä apostolien matkaan pastori Joona Salmisen johdolla, uusi video aina torstaisin!
Kuvassa sinisellä taustalla oikeassa reunassa Tuomiokirkon valkoinen apostolipatsas ja vasemmalla teksti

Tuomiokirkkoseurakunnassa alkaa pastori Joona Salmisen vetämä projekti, jossa luetaan Apostolien teot läpi. Eteneminen tapahtuu luku kerrallaan ja uusi videojakso julkaistaan aina torstaisin seurakunnan Facebook-sivulla. Voit katsoa esittelyjakson tämän uutisen lopusta.

Videon katsominen ei vaadi Facebook-tunnuksia, mutta jos haluat kommentoida sitä tai osallistua keskusteluun, tarvitset omat tunnukset palveluun.

Apostolien kyydissä on virtuaalinen raamattupiiri, johon kaikki ovat tervetulleita. Piiriin osallistuminen ei edellytä etukäteistietoja. Voit lukea luvun etukäteen tai katsottuasi videon. Videot tukevat teoksen lukemista ja valottavat tekstin taustoja ja antiikin maailmaa. Kaikki videot löytyvät myös seurakunnan Youtube-kanavalta, joten voit hypätä mukaan apostolien matkaan milloin vain.

Helsingin Tuomiokirkko on kuuluisa muun muassa enkelipatsaistaan, mutta tiesitkö että nuo katolla olevat Jeesuksen opetuslapset lienevät maailman suurin sinkkipatsaskokoelma! Kirkon katolta apostolit katselevat niin kaupunkilaisia kuin matkailijoitakin.

Apostolien teot jatkaa siitä, mihin Luukkaan evankeliumi päättyy. Jos haluat tehdä taustatöitä, kannattaa lukaista Luukasta vähän taustalle. Apostolien teot sisältää paljon jännitteitä ja draamaa, kuten oikeudenkäyntejä, ihmetapahtumia, merimatkoja ja vankilatuomioita.

Seuraa Tuomiokirkkoseurakunnan Facebook-sivua ja lähde mukaan! Uusi video julkaistaan aina torstaisin. Apostolit eivät ole joukko staattisia ja värittömiä ukkoja vaan elämää nähnyt värikäs joukko, joka katselee meitä Tuomiokirkon päältä. Tervetuloa mukaan matkalle!

Taustatietoa Apostolien teoista

Apostolien kyydissä nähdään monia Välimeren kuuluisia kaupunkeja, kun opetuslapset vievät sanomaa Jeesuksesta eteenpäin. Kirja alkaa Jerusalemista ja kaikki tiet vievät Roomaan.

Kirkkovuodessa Apostolien tekoja luetaan säännöllisesti. Läntisessä kalenterissa on monia muistopäiviä, joissa apostoleilla ja marttyyreilla on keskeinen osa. Tunnetuimpia näistä ovat tapaninpäivä, helluntai ja apostolien päivä.

Apostolien tekojen erityispiirteitä on kuvata, miten Jeesuksen ensimmäiset seuraajat voimaantuvat ylösnousemuksesta ja Pyhän Hengen saamisesta. Teoksen alku kuvaa tilannetta Jerusalemissa ja painottaa Pietarin merkitystä. Pietari jää kuitenkin taka-alalle, kun lähdemme Paavalin matkaan.

Apostolien teoissa on voimakas pelastushistorian korostus: merkilliset tapahtumat ovat merkkeinä Jumalan toiminnasta. Toisekseen Apostolien teoissa korostuu, että sanoma Jeesuksesta kuuluu kaikille. Tutkijat ovat arvioineet, että teoksessa harmonisoidaan Paavalin suhdetta muihin apostoleihin, sillä Paavalin kirjeissä keskustelu lähetystyöstä on kärjekkäämpää. Apostolien teot edustaakin seuraavan sukupolven näkymiä ja siinä näkyy Paavalin työn hedelmä.