15.08. Onneksi olkoon: Marjatta, Marja, Jaana, Marjo, Marita, Marjut, Marianne, Maritta, Marjaana, Marjukka, Marianna, Jatta | Palaute
Koko Helsinki

Taiteiden yö tuo ilmastonmuutoksen Temppeliaukiolle

Töölön seurakunta

14.08.2019, 14:42 /  päivitetty 14.08.2019, 15:45
Taiteiden yönä Temppeliaukion kirkossa käsitellään ensisijaisesti toivoa, kun kirkko tarjoaa areenan ilmastonmuutoksesta ja sen kokemisesta keskustelulle.

Temppeliaukion kirkossa pohditaan Taiteiden yönä ilmastonmuutosta teologian, ilmastotutkimuksen ja taiteen kautta. Töölön seurakunnan ensikertaa järjestämässä "Ilmastonmuutos ja maailman tulevaisuus – onko meillä toivoa?" -tapahtumassa puhumassa ovat ekoteologi ja tutkijatohtori Panu Pihkala Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutti HELSUS:ta sekä ilmastotutkija ja tutkijatohtori Laura Riuttanen Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskus INAR:sta.

Ympäristö- eli ekoteologissa tarkastellaan kristinuskon ja kirkkojen suhdetta ympäristöön. Käytännön ekoteologiassa pyritään vaikuttamaan yhteiskuntaan.

– Ekoteologisessa tutkimuksessa voidaan selvittää muun muassa sitä, millaisia asenteita vaikkapa Töölön seurakunnalla on ympäristöä kohtaan, Pihkala sanoo.

Pihkala avaa puheenvuorossaan niin ikään, miten ihmiset voisivat elää ilmastonmuutoksesta huolimatta merkityksellistä elämää ilman liiallista epätoivoa ja masennusta. Riuttanen nostaa esille puolestaan Hiilineutraali kirkko 2030 -energia- ja ilmastostrategian esimerkkinä lupauksista, joita yhteiskunnan eri toimijoilta tarvitaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kirkko luo toivoa ja taide ymmärrystä

Pihkala ja Riuttanen uskovat tieteen ja taiteen yhteistyöhön. Taiteen osa-alueet, kuten teatteri, musiikki tai kuvataide, auttavat ihmistä käsittelemään ilmastonmuutosta. Taiteiden yön ilmastonmuutostapahtumassa esiintyvät asiantuntijoiden lisäksi laulaja-lauluntekijä Ida Elina ja Töölön seurakunnan oma Gospel Helsinki kuoro bändeineen.

– Taiteen kautta pystytään keskustelemaan isoista ja vaikeistakin asioista. Taide avaa uusia näkökulmia, mikä voi edesauttaa ilmastonmuutoksen ratkaisemista, Riuttanen sanoo.

Kirkko luo toivoa kutsuessaan ihmisiä keskustelemaan ilmastonmuutoksen kaltaisista aiheista.

– Moni kokee ilmastonmuutoksen isona ja epämääräisenä mörkönä, josta ei saa otetta. Haluaisinkin nähdä kirkot paikkoina, joissa voi puhua vaikeistakin asioista, Riuttanen sanoo.

Tilaisuudessa keskustellaan myös asiantuntijoiden vinkeistä ilmastoahdistuksen kanssa elämiseen. Puheenvuoroissa ei mennä kuitenkaan teologia, vaan toivo edellä.

– Tilaisuuteen voi tulla, vaikka ei muuten aktiivisesti kirkon penkkejä kuluttaisikaan, Pihkala sanoo.

Teksti: Niina Kellinsalmi, kuva: Raija Puranen

Ilmastonmuutos ja maailman tulevaisuus – onko meillä toivoa? -tilaisuus järjestetään Temppeliaukion kirkossa Helsingissä Taiteiden yönä torstaina 15.8.2019 kello 20.