24.11. Onneksi olkoon: Lempi, Lemmikki, Sivi | Palaute
Koko Helsinki

Syksyn toiminta käynnistyy Malmilla

Malmin seurakunta

20.08.2020, 13:48 /  päivitetty 01.09.2020, 09:34
Jumalanpalvelukset, rippikoulut, häät, hautajaiset, kasteet sekä diakonia, kuten yhteisöruokailut, ovat seurakunnan syksyn 2020 tärkeintä toimintaa. Päiväkerhot ja koululaisten iltapäiväkerhot käynnistyvät ja sururyhmien ja AA-kerhojen kokoontumiset turvataan. Papin puheille pääsee aina.

“Se, että olemme vähentäneet kirkoissa tapahtuvaa toimintaa, on viesti siitä, että otamme koronatilanteen hyvin vakavasti. Turvallisuus on ollut tärkein arviointiperuste, kun Malmilla on päätetty syksyn toiminnasta. Se, mitä toteutetaan, on valikoitu paljolti diakonisin perustein. Pyrimme tarjoamaan jotain kaikille ikäryhmille, ettei kenenkään tarvitsisi jäädä yksin”, sanoo hallintopastori Elina Perttilä.

Näillä linjauksilla on tarkoitus edetä 18. lokakuuta saakka, jolloin tilannetta viimeistään arvioidaan uudelleen. Katso tästä, mikä kaikki toteutuu tänä syksynä:

Jumalanpalveluselämä on kirkon ydintä

Messut jatkuvat Malmin, Viikin, Puistolan kirkoissa sunnuntaisin kello 10 ja Pihlajamäen kirkossa klo 11 yhteistyössä Verkosto ry:n kanssa. Messuissa vietetään tuttuun tapaan kirkkokahveja, ja myös pyhäkoulut toteutuvat.

Valon messuja toteutetaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa Tapanilan ja Puistolan kirkoissa. Kauden ensimmäinen Valon messu Tapanilan kirkossa sunnuntaina 6.9. klo 17.

Viikin kirkossa käynnistyvät viikkomessut. Hallintopastori Elina Perttilä kertoo, että tänä syksynä kokeillaan hieman uudentyyppistä viikkomessua Viikin iltaruuan yhteydessä:

“Messu on suunniteltu erityisesti lapsiperheitä ajatellen; yhdessä laulaminen korvataan erilaisin leikein ja lorutteluin. Toivon kovasti, että aikuisetkin rohkaistuisivat kokeilemaan hieman erilaista tapaa rukoilla ja viettää kirkkohetkeä.”

Viikkomessut Viikin kirkossa käynnistyvät keskiviikkona 9.9. Iltaruokaa eurolla tarjolla klo 17-19.

Rippikoulutoiminta turvataan

“Poikkeussyksyn keskeisiä tavoitteita Malmin seurakunnassa on turvata rippikoulutoiminta”, hallintopastori toteaa.

Rippikoulut, konfirmaatiot ja isoskoulutukset toteutuvat suunnitellusti. “Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että myöhemmin syksyllä, lokakuussa, Viikin ja Puistolan kirkoissa on useana perättäisenä sunnuntaina konfirmaatiomessu.”

Häät, hautajaiset ja kasteet toimitetaan tavalliseen tapaan. Toimituskeskusteluja tai keskusteluapua saat sekä etänä että harkinnan mukaan kasvotusten.

Pappi tavattavissa

Malmin seurakunnassa työskentelee jalkautuvia pappeja.

Malmin hautausmaalla on päivystävä pappi niin kauan kuin hyviä kelejä riittää. Pappi on paikalla nimenomaan hautausmaavierailijoita varten ja käytettävissä keskusteluihin. Malmin ostoskeskuksen Plaza Mocca -kahvilassa jatkuvat Papin pöytä -tapaamiset aina torstaisin klo 12–14. Selvittelemme parhaillaan, missä muissa alueen kahviloissa Papin pöydät onnistuisivat turvaväleistä huolehtien. Myös Malmin Teboililla ja aseman ympäristössä voi edelleen kohdata pastori Timo Laanisen.

Kaikkien pappien yhteystiedot löytyvät netistä ja kirkkojen ilmoitustauluilta. Halutessaan voi sopia tapaamisen vaikka puistoon tai kirkon pihaan.

Älä arkaile nykäistä hihasta, kun kohtaat papin asuinalueesi raitilla, hautausmaalla tai lähiössä.

Leivänjako jatkuu, yhteisöruokailut ja -kahvilat auki mahdollisuuksien mukaan

Lahjoitusleipää jaetaan Malmin seurakunnan alueella neljänä päivänä viikossa. Lahjoitusleipää jaetaan Tapulin seurakuntakodilla maanantaisin klo 11, Pihlajamäen kirkolla tiistaisin klo 9, Jakomäen kirkon pihalla keskiviikkoisin klo 11 ja Varustamolla torstaisin klo 11.

Malmin seurakunnan olotilakahvilat sekä yhteisöruokailut käynnistyvät seuraavasti:

Porttikahvila Pukinmäen Portissa maanantaisin klo 12–14.30

Korttelitupa eläkeläisille Siltamäen seurakuntakodilla torstaisin klo 11.30–14.30, alk. 10.9.

Olotilakahvila Olohuone Tapulin seurakuntakodilla maanantaisin klo 11–13, alk. 7.9.

Ostarin Onni -kahvila Pihlajamäen kirkolla tiistaisin klo 9–11.

Varustamossa on auennut uusi Waste&Feast -hävikkiruokaravintola 24.8. Katso sen ideasta täältä.

Malmin seurakunnan diakoniatyöntekijä on tavattavissa Varustamolla torstaisin klo 11-13.

Lasten päiväkerhot, iltapäivätoiminta ja nuorisotyö turvataan

Lasten päiväkerhot pidetään suunnitellusti, Puistolassa kerho toteutetaan ulkotiloissa. Samaten perheiden ja lasten toimintaa järjestetään aina sään salliessa ulkona. Seurakunta on alueellasi sinua varten.

Koululaisten iltapäiväkerhotoiminta toteutuu myös. Nuorisotyössä järjestetään keskiviikkoisin hartaus/messu ja sen yhteydessä kahvila. Perjantaisin järjestetään pop up -toimintaa mahdollisuuksien mukaan.

Muskarit ovat tänä syksynä tauolla.


Sururyhmät, AA-ryhmät ja KÄPY kokoontuvat

Muutamia ryhmiä toteutetaan kasvotusten ja etänä. Musiikkiryhmät voivat kokoontua vain etänä. Sururyhmiä voidaan järjestään turvaohjeet huomioiden. Sururyhmiä on tarjolla myös etänä. Saattohoidon vapaaehtoisten työnohjausryhmä jatkaa kokoontumista, samaten AA-ryhmät sekä KÄPY-Lapsikuolemaperheet ry:n vertaistuki-ryhmä.

Muutamien muiden erityisryhmien kuten näkövammaisten, kuurojen, katolisten ja kongolaisten ryhmistä sovimme erikseen. Partio jatkaa kokoontumista Malmin tiloissa.

Noudatamme viranomaisohjeita – muista turvavälit, hygienia ja tarvittaessa maski

Kaikessa toiminnassamme seuraamme viranomaisohjeita. Tilanne saattaa muuttua nopeastikin. Kerromme muutoksista seurakunnan nettisivuilla, somessa ja tarvittaessa muita viestimiä pitkin.

Noudatathan turvallisuusohjeita. Muista turvavälit ja hygienia. Osallistu toimintaan vain täysin terveenä. Jääthän pienenkin flunssan sattuessa kotiin lepäämään. Maskin käytöstä Helsingin seurakuntayhtymä on ohjeistanut seuraavasti: linkki.

Kun perheessäsi on häiden, hautajaisten tai kasteen aika, ota yhteys palvelusihteeriimme. Käydään yhdessä senhetkiset kokoontumisrajoitukset ja turvaohjeet.

Lämmin kiitos yhteistyöstä! Tehdään yhdessä turvallinen syyskausi!