01.12. Onneksi olkoon: Oskari | Palaute
Koko Helsinki

Ruokakassijakelulle suuri tarve: Yli tuhat kassia menee kuin kuumille kiville

25.03.2020, 21:09 /  päivitetty 27.03.2020, 08:23
Apua hakevat kertoivat kuin yhdestä suusta ruoka-avun tärkeästä merkityksestä.
Suntio ja diakoniatyöntekijä nostavat valkoisia muovikasseja, joihin on pakattu ruokatavaroita

Kun seurakuntien yhteisöruokailut ja Myllypuron elintarvikejakelu oli suljettava koronavirusepidemian hillitsemiseksi, Helsingin kaupungin ja seurakuntien ruoka-avun kehittäjät käärivät saman tien hihansa ja organisoivat uudenlaisen valmiiksi pakattujen ruokakassien jakelun.

Uudet jakelupisteet löydettiin hyvin heti alusta lähtien. Kuinka suuri merkitys tällä ruokakassijakelulla on sinulle ja perheellesi, kävijöiltä kysyttiin.

”Huomattava merkitys. Elän työmarkkinatuella ja toimeentulo on tiukkaa.” Suurin osa rahasta menee laskuihin. Kuntouttavan työtoiminnan tuloissa ei ole hurraamista.” ”Lapset kasvaa ja tarvitsevat usein vaatteita ja kenkiä. Ruoka-apu on se, minkä avulla pärjätään.” ”Tämä on tosi tärkeää, varsinkin kun tähän aikaan kuusta eläkkeen maksuun on vielä aikaa.” ”Iso merkitys, etenkin kun hamstrauksen takia kaupoista ei tahdo löytyä punalaputettuja tuotteita.”

Kiitollisuus on lähes käsinkosketeltavaa. ”Olen mykistynyt, sanaton. Tällä avulla on niin suuri merkitys. Ulosotto vie tuloni niin, että rahat riittää nippa nappa välillä makkaralla herkutteluun”, eräs kolme vuotta eläkkeellä ollut mies kertoo. Useampi paikalta poistuva tulee vielä huikkaamaan kiitokset lähtiessään.

”Elämme lähes pelkästään ruoka-avulla, sillä rahat ei kerta kaikkiaan riitä. Perheeseeni kuuluu kaksi kohta aikuistuvaa poikaa, joten kulutus on suurta. Käyn kaikissa paikoissa, missä on mahdollista saada ruokaa. Onhan se helpotus, kun jako tuli nyt näin lähelle Malmille. Tiedän, että nytkin kun palaan kotiin, pojat kysyvät heti, oliks siellä mitään. Niin odotettua tämä meillä on”, yksinhuoltajaäiti kertoo.

Vaikka Malmin Pekanraitin kiinteistö oli ollut pitkään tyhjillään ennen nk. akuuttikassien jakelun alkamista, jo ensimmäisenä päivänä paikalle suuntasi yli sata avuntarvitsijaa. Tällä viikolla heitä on päivittäin ollut Malmin Varustamossa yli 300.

Myllypuron elintarvikejakelun sulkeuduttua jakelu päädyttiin hajauttamaan eri puolille kaupunkia jonottamisen ja myös matkustamistarpeen vähentämiseksi. Kun kassit on valmiiksi pakattu, hygienia säilyy paremmin ja jakelu sujuu ripeästi. Jos jonoja syntyy, kävijöitä opastetaan turvavälien pitämisessä.

Eila Jaakola

Kuvateksti: Malmin jakovuorossa työskentelevät suntio Sari Koljonen (vas.) ja diakoniatyöntekijä Veera Wallenius siirtävät sutjakkaasti kasseja jakopisteelle.