01.12. Onneksi olkoon: Oskari | Palaute
Koko Helsinki

Rakenna joulupuu -keräyksellä voi antaa lahjan yksinäiselle tai vähävaraiselle

16.11.2020, 13:22 /  päivitetty 19.10.2021, 17:05
Hyvää mieltä voi taas välittää joululahjalla. Jouluiloa ja yllätyksen voi tarjota perheelle, lapselle tai yksinelävälle vanhukselle joululahjalla, kun pääkaupunkiseudun seurakuntien Rakenna joulupuu –keräys alkaa.
Kuvassa Kannelmäen diakoniatyöntekijä Ulla-Maija Tuura

Rakenna joulupuu -keräyksen kautta on mahdollisuus ilahduttaa lähimmäistä esimerkiksi lahjakortilla jouluruokaan, yhteiseen elämykseen, joulukukalla tai joulupakettiin. Rakenna joulupuu on Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan seurakuntien joulukampanja. Lahjat toimittavat perille seurakuntien diakoniatyöntekijät.

Kannelmäen seurakunnassa keräys on vanha perinne

Esimerkiksi Kannelmäen seurakunnassa Rakenna Joulupuu -keräys on jo vanha perinne. Tänä vuonna se on koronapandemian vuoksi saanut uuden muodon. Kannelmäen seurakunnan lisäksi muutokset koskevat useaa helsinkiläistä seurakuntaa.

– Koronan takia emme kerää lahjatoiveita, vaan toivomme, että ihmiset lahjottaisivat lahjakortteja kauppakeskus Kaaren keräykseen, kertoo Kannelmäen seurakunnan diakoni Ulla-Maija Tuura.

Lahjakortin voi lunastaa Kaaren Prismaan ja käydä palauttamassa seurakunnan toimitila Paikkaan. Kortin hinnan lahjoittaja saa päättää itse ja ne jaetaan tasapuolisesti lahjoitusten saajien kesken. Lahjoituksia ovat vastaanottamassa diakoniatyöntekijöiden lisäksi seurakunnan papit ja muut työntekijät.

– Taustalla on ajatus, että samalla kohtaamme seurakuntalaisia. Kohtaamiset ovat jääneet koronan vuoksi kovin vähiin, Tuura sanoo.

Rakenna Joulupuu -keräys toteutetaan perinteisesti niin, että kirkon joulukuusesta voi käydä nappaamasta itselleen lahjatoiveen, hankkia lahjan ja palauttaa seurakuntaan paketoituna. Koronatilanteen vuoksi monet seurakunnat ovat kuitenkin muuttaneet käytäntöjään. Itse keräystä ei kuitenkaan ole missään peruttu.

– Tämä on ihmisille tärkeä keräys, lahjan saajien lisäksi myös lahjoittajille, Tuura kertoo.

Avunsaajiksi valikoituvat seurakunnan alueen vähävaraiset perheet ja vähävaraiset yksinasujat. Avun tarvitsijat löytyvät ensisijaisesti diakoniatyön ja sosiaalitoimen kautta, mutta myös esimerkiksi kirkon nuorisotyöstä.

– Yleisin syy avun tarpeeseen on heikko taloudellinen tilanne. Mutta jotkut sinnittelevät joulua kohti myös jaksamisensa rajoilla ja tarvitsevat apua joulun tekemiseen, Tuura kertoo.

Palaute on ollut hyvää.

– Lahjoituksista tulee paljon kiitosta. Joulun alla ihmiset myös haluavat jakaa joulumieltä, Tuura sanoo.

Yksi Rakenna joulupuu -keräyksen ulottuvuuksista onkin yhteisen joulun toteuttaminen.

— Joulu on Jeesuksen syntymäjuhla ja kun seurakuntalaiset osallistuvat sen mahdollistamiseen kaikille, he toimivat Kristuksen käsinä ja jalkoina. Se on välittämisen välittämistä, Tuura sanoo.

Teksti: Ella Luoma

Kuva Esko Jämsä

Kuvassa Kannelmäen seurakunnan diakoni Ulla-Maija Tuura.

Juttu on ilmestynyt Kirkko ja Kaupunki -lehdessä (marraskuu 2020).