24.04. Onneksi olkoon: Pertti, Altti, Albert | Palaute
Koko Helsinki

"Köyhyys on toivon ja näköalojen puutetta"

18.10.2018, 16:50

”Mitä köyhyys on arjessa” kysyttiin Mosaiikkitorin kulkijoilta keskiviikkona 17.10. Kyseessä oli Vuosaaren seurakunnan diakoniatyön järjestämä tapahtuma YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä.

Vuosaarelaisia haastettiin keskustelemaan köyhyydestä: mitä köyhyys on arjessa, miettiä keinoja sen poistamiseksi sekä lähettää terveiset yhteiskunnan päättäjille. Joukko vapaaehtoisia oli työntekijöiden kanssa ihmisiä jututtamassa. Vastauksia saatiin mukavasti, vaikka moni totesi, että kysymyksiin ei ole helppo vastata.

Lasten ja nuorten syrjäytyminen puhutti monia.

– Jalkapallo ja muu harrastaminen on kovin kallista, mikä aiheuttaa syrjään jäämistä. Tuntuu, että arvot ovat koventuneet niin, että kaikki eivät ole valmiita tekemään esimerkiksi urheiluseuroissa vapaaehtoistyötä, josta muutkin hyötyisivät. Ihmiset eivät osaa antaa omastaan, ilmeisesti koska eivät ole koskaan itse saaneet apua, eräs kävijä kommentoi.

Hän muistutti myös siitä, että köyhyys on toivon ja näköalojen puutetta. - Toivottomuuden ilmapiiri syntyy, kun häviää toivo paremmasta.

Vuosaarelainen Miina otti kuvia täytetyistä lomakkeista. – Haluan viedä kavereilleni tietoa ja muiden kokemuksia tästä aiheesta. Olen huomannut, että monet ikäiseni luulevat tietävänsä, mitä köyhyys on, mutta jos oma kokemus puuttuu, asioista ajatellaan helposti kovin yksinkertaistetusti.