20.01. Onneksi olkoon: Sebastian | Palaute
Koko Helsinki

"Jotta auttajat ei väsyisi” - Helsingin seurakuntayhtymä tukee rauhanvälittäjien jaksamista

Seurakuntayhtymä

22.06.2020, 08:11 /  päivitetty 22.06.2020, 11:07
Helsingin seurakuntayhtymä on tehnyt 25 000 euron avustuspäätöksen rauhanvälittäjien psykososiaaliseen tukeen COVID-pandemian aikana. Sota-alueiden yhteisöjen rauhanvälittäjät ovat yhä tiukemmalla yrittäessään auttaa pandemian oloissa ihmisiä saamaan apua ja selviytymään vähenevien resurssien ja uusien jännitteiden keskellä.
Kuvassa rauhanvälittäjä Antti Pentikäinen, musta puvuntakki, sininen kauluspusero ja punainen kravatti yllään

”Tiedämme, että jos auttajat väsyvät yhteisöillä heidän ympärillään menee entistä huonommin. Pandemia ja sen tuoma eristys ja paine nostavat myös pintaan käsittelemättömiä traumoja. Sovittelu ja sovinnon edistäminen sota-alueilla on usein hengenvaarallista ja kuormittavaa”, kertoo Helsingin seurakuntien yhteisen seurakuntatyön johtaja Stefan Forsén päätöksen taustoista.

Avustus suunnataan Yhdysvalloista käsin toimivan Mary Hoch Center for Reconciliation -keskuksen käynnistämään psykososiaaliseen tukeen.

”Useat paikallisista rauhanvälittäjistä ja sovittelijoista ovat mukana myös neuvottelemassa YK:n peräänkuuluttamia COVID tulitaukoja, joiden onnistuminen olisi ratkaisevaa lääkeavun ja muun humanitaarisen avun saamisessa perille. Haluamme myös aikaansaada asennemuutoksen, jossa järjestöt huolehtivat paremmin omista työntekijöistään ja kumppaneistaan. Koulutamme järjestöjä tähän, mutta autamme myös vertaistuen järjestämisessä”, kertoo keskusta johtava Antti Pentikäinen.

Pentikäinen kertoo miten esimerkiksi sodan uuvuttaman Etelä-Sudanin hallitus on nyt käytännössä toimintakyvytön:

”Vähintään puolet hallituksen jäsenistä ovat itse sairastuneet ja aluehallintojen perustaminen jäi pandemian jalkoihin. Alueilla on edelleen yhteenottoja samalla, kun järjestöillä ja YK:lla ei ole ketään kenen kanssa koordinoida apua. Yritämme auttaa rauhanvälittäjiä mm. siellä jaksamaan lähes ylivoimaisten haasteiden keskellä.”

Pentikäisen johtama keskus on osa #sovinto-ohjelmaa, jonka Helsingin seurakuntayhtymä, Diakonissalaitos ja Suomen Lähetysseura perustivat vuoden alussa. Osa tuesta käytetään myös Omanissa toimivan Al Amana keskuksen kanssa erityisesti uskonnollisten toimijoiden tukeen psykososiaalisen tuen antamisessa.

Lisätietoja: https://sovinto.fi/

Kuva: Anna Tervahartiala, kuvassa Antti Pentikäinen.