28.09. Onneksi olkoon: Arja, Lenni | Palaute
Koko Helsinki

Pyhäinpäivänä 3.11. muistetaan edesmenneitä läheisiä

Tuomiokirkkoseurakunta

23.10.2018, 21:34 /  päivitetty 17.06.2019, 12:36
Pyhäinpäivä on säilyttänyt Suomessa asemansa vainajien muistopäivänä. Suomalaisilla on silloin tapana muistaa edesmenneitä rakkaitaan ja viedä näiden haudoille kynttilöitä ja seppeleitä. Tapa yleistyi toisen maailmansodan jälkeen, ja se on jäänyt meille vahvaksi perinteeksi. Tuomiokirkkoseurakunnassa järjestetään pyhäinpäivän iltana kirkkohetkiä, joissa luetaan vuoden aikana kuolleiden nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen.
Kynttilöitä pimeässä

Pyhäinpäivä on myös neljänneksi suosituin kirkossakäyntipäivä viimeisten, vuoden 2015 tilastojen mukaan.

Tänä vuonna pyhäinpäivää vietetään lauantaina 3.11. Pyhäinpäivää vietetään aina sinä lauantaina, joka osuu 31.10. ja 6.11. väliseen aikaan.

Pyhäinpäivän hartaushetkissä muistetaan vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia ja sytytetään kynttilä heidän muistolleen. Tuomiokirkossa, Unioninkatu 29, poisnukkuneiden muistohartaus pidetään klo 18, Vanhassa kirkossa, Lönnrotinkatu 6, pyhäinpäivän iltamessu klo 18 ja Mikael Agricolan kirkossa, Tehtaankatu 23, pyhäinpäivän vesper klo 18.

Pyhäinpäivässä yhdistyy kaksi keskiaikaista juhlaa: alun perin marttyyrien muistoksi vietetty kaikkien pyhien muistopäivä sekä kaikkien uskovien vainajien muistopäivä.

Swing High'n Kynttiläkonsertissa 3.11. klo 16.30 Suomenlinnan kirkossa kuullaan rauhoittavia ja syvällisiä kappaleita kaipauksesta, mutta joukkoon mahtuu myös iloa ja kiitollisuutta. Tunnelmallinen, kynttilöin valaistu Suomenlinnan kirkko kutsuu hiljentymään musiikin äärelle.

Rukouslauluja 3.11. klo 14 Mikael Agricolan kirkossa esittävät Carmen Ensemble ja Tuohuskuoro. Tapahtuman järjestävät Radio Dei, Kristityt Yhdessä ry ja Agricola-liike.

Molempiin musiikkitilaisuuksiin on vapaa pääsy.

TV1 lähettää Pyhäinpäivänä klo 10.00 nojatuolikirkon, jossa muistetaan itsellemme rakkaita ihmisiä, jotka eivät ole enää kanssamme. Isäntänä on Kimmo Saares ja vieraina Matti J. Kuronen, Milla-Maria Tervo ja Marja Kuparinen. Nojatuolikirkkoa voi seurata myös Yle Areenassa.

Sosiaalisessa mediassa pyhäinpäivän tunnelmia voi jakaa tunnuksella #sytytänkynttilän.

Lisätietoja pyhäinpäivästä pyhäinpäivä.fi

(Kirkon viestintä 23.10.2018 / Tuomiokirkkoseurakunnan viestintä)