08.05. Onneksi olkoon: Heino | Palaute
Koko Helsinki

Pyhäinpäivä 31.10. muistuttaa edesmenneistä läheisistämme

Tuomiokirkkoseurakunta

09.10.2020, 11:27 /  päivitetty 09.10.2020, 11:26
Vuoden pimeimpänä aikana voi hautausmailla nähdä kirkkaana tuikkivan kynttilämeren. Pienet liekit lepattavat monien omaisten haudoille viedyissä kynttilöissä juuri pyhäinpäivänä, jota vietetään tänä vuonna lokakuun viimeisenä 31.10. Suomessa pyhäinpäivän perinteisiin kuuluu joukostamme jo poistuneiden läheisten ja rakkaiden muistaminen. Tuomiokirkkoseurakunnassa järjestetään pyhäinpäivän iltana kirkkohetkiä, joissa luetaan vuoden aikana kuolleiden nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen.

Edesmenneiden seurakuntalaisten nimet luetaan kolmessa eri kirkossa asuinalueen perusteella. Tuomiokirkossa luetaan Tuomiokirkon ja Suomenlinnan alueella asuneiden nimet, Mikael Agricolan kirkossa Agricolan kirkon alueella asuneiden nimet ja Vanhassa kirkossa muistetaan nimeltä Vanhan kirkon, Johanneksenkirkon, Jätkäsaaren ja Ruoholahden alueilla asuneita edesmenneitä seurakuntalaisia. Jokaisessa tilaisuudessa sytytetään myös kynttilät läheisten muistolle.

Omaisille on lähetetty kutsukirjeet tilaisuuteen, joissa kerrotaan oikea kirkko ja pyydetään kutsumaan myös muita omaisia ja läheisiä tilaisuuteen. Toisin kuin Mikael Agricolan kirkon alueen kirjeissä lukee, Agricolan alueen tilaisuudessa luetaan kyseisellä alueella poisnukkuneiden nimet. Pahoittelemme kyseisissä kirjeissä esiintynyttä virhettä.

Tuomiokirkossa, Unioninkatu 29, poisnukkuneiden muistohartaus pidetään la 31.10. klo 18, Vanhassa kirkossa, Lönnrotinkatu 6, pyhäinpäivän iltamessu klo 18 ja Mikael Agricolan kirkossa, Tehtaankatu 23, pyhäinpäivän vesper klo 16.

Lisäksi pyhäinpäivän aamuna Tuomiokirkossa vietetään klo 10 messua, joka myös lähetetään suorana Tuomiokirkkoseurakunnan Youtube-kanavalla ja Facebook-sivulla. Voit osallistua messuun myös kotoa käsin.

Jätkäsaaressa Hyvän toivon kappelissa, Länsisatamankatu 26, vietetään kehollista taideretriittiä pyhäinpäivänä, lauantaina 31.10. klo 10–18. Retriittipäivän ohjaavat sosionomi–kuvataiteilija Lilli Kinnunen, tanssija–teologi Tiina Sara-aho ja yhteisömuusikko–teologi Elsa Sihvola. Taideretriitissä vuorottelevat meditatiivinen pyhä tanssi, kuvallinen ja sanallinen työskentely sekä hiljentyminen, rentoutuminen ja elävä musiikki. Mitään ennakkotaitoja ei tarvita. Retriitissä tavoittelemme hiljaisuutta ja puhumattomuuden rauhaa. Päivä järjestetään kaikkien kannalta turvallisesti. Päivän hinta on 20 euroa, sisältäen ohjauksen, tarvikekulut ja ruokailun päivän aikana. Retriitti on suunnattu täysi-ikäisille. Paikkoja on rajallisesti, muun muassa turvavälien mahdollistamiseksi. Tiedustele vapaita paikkoja Elsa Sihvolalta, elsa.sihvola@evl.fi.

Sosiaalisessa mediassa pyhäinpäivän tunnelmia voi jakaa tunnuksella #sytytänkynttilän. Julkaisemme pyhäinpäivän hartauden ja sytytämme kynttilän myös seurakunnan Youtube-kanavalla osoitteessa youtube.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta.

Lue lisää pyhäinpäivästä.