05.07. Onneksi olkoon: Unto, Untamo | Palaute
Koko Helsinki

Blogi: Otetaanko aasi lainaksi vai miten tässä pitäisi elää?

26.06.2020, 13:51
Ihmisillä on taipumus aika ajoin tehdä hyviä päätöksiä ja lupauksia itselleen. Halutaan muuttua ja aloittaa sitä ja tätä terveys- tai lenkkeilyprojektia. Halutaan tulla paremmaksi ihmiseksi.
Kuvassa aasi kurkkii tallin ovella

Sosiaalisessa mediassakin levisi alkuvuodesta meemi, jossa tahdottiin olla enemmän Jeesuksen kaltaisia. Tämähän periaatteessa on jokaisen kristityn syvä pyrkimys.

Meemissä halutaan Jeesuksen tavoin ”hengata syntisten kanssa, järkyttää uskonnollisia ihmisiä, valita epäsuosittuja kavereita”, ”ottaa aasi lainaksi” ja niin edelleen. Lisäksi pyritään olemaan ystävällisiä, rakastavia ja armollisia ihan niin kuin Jeesus.

Ajatus Jeesuksen kaltaiseksi tulemisesta ei ole mitenkään uusi. Raamatussa puhutaan Jumalassa olemisesta ja elämisestä. Keskiajalla Tuomas Kempiläinen kirjoitti kirjasensa Kristuksen seuraamisesta. Ortodoksit puhuvat jumalallistumisesta eli ihmisen pyhittymisestä Jumalan armon kautta alkuperäiseen olemukseensa Jumalan kuvana.

Yhdysvalloissa taas oli muutama vuosikymmen sitten "Mitä Jeesus tekisi?" -kampanja, jossa uskovia kannustettiin seuraamaan Jeesuksen esimerkkiä eettisissä ja muissa elämänvalinnoissaan. Armoon nojaavasta luterilaisesta tällainen saattaa kuulostaa naiivilta hyvän elämän suorittamiselta. Kirjaimellisesti otettuna se saattaisi johtaa myös omituisiin lopputuloksiin, koska Jeesus teki radikaaleja asioita, kuten kaatoi rahanvaihtajien pöydät temppelissä.

Mutta silti Jeesuksen seuraaminen sopii hyvin vaikkapa nykyhetken megatrendiin, joka on Suomessakin omien arvojensa mukaan eläminen ja omien arvojen pohtiminen suhteessa valintoihinsa. Monet ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta ja haluavat arjessaan tehdä valintoja ja toimia sen pysäyttämiseksi. Myös koronapandemia on pysäyttänyt monet pohtimaan sitä, mikä elämässä on tärkeintä ja eikö vähemmälläkin pärjäisi?

Näistäkin syistä Jeesus on hyvä esikuva kaikille. Jos todella eläisimme kuin Jeesus, ei olisi turhaa kulutusta, tavarapaljoutta tai ruokahävikkiä. Söisimme koko ajan luonnonmukaisesti kasvatettua ja itse valmistettua lähiruokaa, kävelisimme suurimman osan matkoistamme ja vain satunnaisesti matkustaisimme soutu- tai purjeveneellä tai alussa mainitulla aasilla, emmekä omistaisi montaa vaatetta tai paljon tavaraa.

Toiseenkin tämän hetken megatrendiin, eli mukavuuteen, Jeesus voi olla vastaus. Hesarissa kirjoitettiin taannoin, että nyt halutaan työskennellä mukavien ihmisten kanssa. Jos on rakastava, lempeä, ystävällinen ja armollinen toisille, toteuttanee aika hyvin Jeesuksen luonnetta ja sanomaa elämässään, arjessaan ja työelämässään.

Ja kukapa ei haluaisi kasvaa henkisesti tai tulla paremmaksi ihmiseksi? Jeesuksen elämän ja luonteen pohtiminen auttaa myös omien arvojen kirkastamisessa, koska hyvien esikuvien esimerkki innoittaa.

Vastaus kysymykseen, mitä Jeesus tekisi ja mitä Hänen seuraamisensa tarkoittaa, voikin siis olla: Hän rakastaisi. Hän nimittäin itse piti suurimpana käskyistä rakkauden kaksoiskäskyä. Se ei tarkoita vain läheistensä tai itselle kivojen ihmisten rakastamista, vaan Jeesus käski rakastaa myös vihamiehiä, jopa tehdä heille hyvää ja rukoilla heidän puolestaan. Tämä on se oikeasti vaikea asia ja haaste ihmisen elämässä.

Onko sen miettimisessä, mitä Jeesus tekisi, vaarana, että armollisuudesta ja luonteen jalostamisesta tulee suorittamista ja rakastamista hampaat irvessä, vaikka mikä olisi? Ei mielestäni, koska (kristitylle) tässä on syvimmiltään kysymys siitä, että annetaan elämässä ja itsessä enemmän tilaa Jeesukselle, sallitaan muutoksen tapahtua, jos se on tapahtuakseen, yksin armosta. Pysähdy, hiljenny ja kuuntele sisintäsi ja anna kaiken Luojan luoman hyvän kasvaa sisimmässäsi. Jokainen ihminen on Jumalan kuva ja Jeesus on jo läsnä.

Sirpa Patronen,
verkkotiedottaja