14.08. Onneksi olkoon: Onerva, Kanerva | Palaute
Koko Helsinki

Oppilaitospappi Tiina Kaaresvirta: Korona-aika kuristaa opiskelijaa

17.09.2020, 09:09 /  päivitetty 17.09.2020, 16:36
Oppilaitospappi Tiina Kaaresvirta kuvattuna yläviistoon Myllypuron Metropolian kampuksen torneja vasten

-Opiskeluaika ei ole pelkkää haalarit päällä hauskanpitoa. Se on itse asiassa aika vaikea vaihe elämässä, Metropolian oppilaitospappi Tiina Kaaresvirta ajattelee. Ammatillisen kasvun kaari on iso, ja samaan aikaan opiskelijat pohtivat paljon omaa paikkaansa opiskelu- ja työyhteisössä, perheyhteisössä ja kaveripiireissä. Myös omia arvoja ja hengellisiä kysymyksiä mietitään.

-Siinä on aika monta askelmerkkiä otettavaksi samaan aikaan.

Korona hiljensi uuden kampuksen

Myllypuron uutta Metropolian kampusta ei voi olla huomaamatta. Kehä 1 ja Myllypuron metroaseman viereen noussut korkea rakennuskompleksi toimii nyt 6000 opiskelijan kotipesänä. Arkkitehtonisesti kiinnostavan talon suojissa opiskellaan tekniikka-, kiinteistö- ja rakennusalojen sekä sosiaali- ja terveysalojen tutkintoja. Hulppeat näköalat ja modernit työskentelytilat tarjoavat hienot puitteet opiskeluun.

Ainakin periaatteessa. Korona-aika on ajanut opiskelijat omiin koloihinsa etätöihin, ja paikalla on aurinkoisena syyskuun päivänä lähinnä ensimmäisen vuosikurssin lähiopintoja suorittavia opiskelijoita. Kaikki massaluennot on siirretty verkkoon.

Oppilaitospastori Tiina Kaaresalo menossa Myllypuron Metropolian näköalaterassille
Myllypuron Metroporian kampuksen kuudennen kerroksen terassilta avautuvat hulppeat näköalat Itä-Helsinkiin.

- Keväällä opiskelijoille tapahtui pieni lamaannus – ja nyt on alkanut tulla paljon yhteydenottoja tapahtuneesta. Jos ei koronatilanne ole tapaamisten pääaihe, niin sivujuonne kuitenkin. On aika karua, että monilta opiskelijoilta katosivat ilta- ja viikonlopputyöt ja sen mukana toimeentulo. Pääkaupunkiseudun vuokrataso on niin kova, ettei opinto- ja asumistuki siihen riitä. Tuuttasimme intranetissa seurakuntien ruokakassijakelua, Tiina Kaaresvirta kertoo.

Jos koronatilanne ei ole oppilaitospapin tapaamisten pääaihe, niin sivujuonne kuitenkin.

- Olen miettinyt, voiko koronasta tulla kollektiivinen kansallinen trauma. Kuinka moni on esimerkiksi saanut potkut tai elää sen uhan alla. On tämän ajan anti, miten kriisistä selvitään.

Heikentyneen rahatilanteen lisäksi eristyksissä oleminen haittaa itse oppimista. Yhdessä tekemisellä ja yhteisöllisyydellä on valtavan iso merkitys opiskeluaikana.

-Monet kokivat, että elämältä putosi koronan takia pohja. Kun oma viiteryhmä katoaa ympäriltä, niin moni on kokenut sen tosi raskaana, ja pelkää syksyn jatkuvan samanlaisena.

Opiskelijat ovat korviaan myötä täynnä verkkoa. He haluaisivat nähdä toisiaan ja muita ihmisiä.

-Olemme yrittäneet etsiä ratkaisuja. Keväällä järjestimme Zoom-aamukahveja opiskelijoille. Nyt syksyllä aloitamme stressinpurkukävelyitä lähiluontoon turvaväleillä. Yritämme keksiä keinoja, joilla voitaisiin olla turvallisesti yhdessä.

Kun Tiina Kaaresvirta puhuu me-muodossa hän tarkoittaa moniammatillista tiimiä, jonka osana hän työskentelee. Ryhmään kuuluu lisäksi terveydenhoitaja, opintokuraattori ja opintopsykologi. Kaikkien luona opiskelija voi käydä täysin luottamuksellisesti, eikä tiimissä käsitellä opiskelijoiden tilanteita.

-Kierrämme pitämässä infoja, ja kerromme että ottakaa yhteyttä, keneen tuntuu helpoimmalta. Jokaisella on tietysti oman koulutuksensa pohjalta erilaista osaamista.

Tiinan vastaanotolla puhutaan vakavista ja tosi monenlaisista asioista. Aiheena voivat olla esimerkiksi suru, kriisit, traumat, kuolema, perhesuhteet tai yliluonnolliset kokemukset.

-Suoraan lukiosta tulleilla on ongelmana usein elämänhallinta, heiltä tahtoo esimerkiksi jäädä unet väliin. Kauempaa muuttaneille sopeutuminen pääkaupunkiin taas on oma kasvun paikka.

Kun ihmiset oppivat tuntemaan oppilaitospapin, he myös ottavat helpommin yhteyttä.

Vaikka kahdenkeskisissä tapaamisissa jutellaan vakavista asioista, on oppilaitospapin työssä iloinenkin puoli.

-Minut kyllä usein kutsutaan juhliin, ja tutorkoulutukset ovat hauskoja, samoin pienryhmät ja luontoretket. Yhteisöä tukevaa työtä ja konsultointia on myös paljon. Toki jos oppilaitoksessa sattuu kuolemantapaus, niin autan sen käsittelemisessä. Jälkipuintiohjaajan koulutuksesta on ollut myös paljon hyötyä.

Oppilaitospappi Tiina Kaaresvirta istumassa Myllypuron Metropolian kampuksen sisäänkäynnin edessä olevalla penkillä
-Ihmistä on tuettava ja kannustettava omassa kasvussaan ja juuri siinä kohdassa missä hän kulloinkin on, oppilaitospappi Tiina Kaaresvirta ajattelee.

Teksti ja kuvat: Outi Jaakkola