03.08. Onneksi olkoon: Nea, Linnea, Neea, Vanamo | Palaute
Koko Helsinki

Oi kesä on niin ihana

18.06.2021, 10:24 /  päivitetty 26.07.2021, 09:21
Helsingin seurakunnissa työskentelee kesäisin lukuisia eri-ikäisiä ihmisiä erilaisissa tehtävissä. Kesätyöntekijät tuovat tullessaan osaamista, naurua ja välittömyyttä.
Väinö Kariniemi (vas.), Kalle Korhonen ja Ahti Halkka suosittelevat hakemaan kesätöitä sellaisista paikoista, jotka itseä aidosti kiinnostavat. Heille Hietanimen hautausmaa oli sellainen.

Väinö Kariniemi (vas.), Kalle Korhonen ja Ahti Halkka neuvovat hakemaan kesätöitä paikoista, jotka oikeasti kiinnostavat. Heille Hietaniemen hautausmaa oli sellainen.

– On mahtavaa polkaista fillarilla Hietsuun ja kävellä siitä duuniin, kun aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja linnut laulavat, sanoo 16-vuotias Ahti Halkka.

Hietaniemen hautausmaalla häntä vastaan tulevat ikätoverit Väinö Kariniemi ja Kalle Korhonen.

Hautausmaalle kokoontuvat nuoret herrat ovat täynnä elämää.

– Onhan se jees, kun on kolme–neljä kuukautta istunut kotona, ja nyt pääsee kesäiselle Hietaniemen hautausmaalle tekemään töitä!

Halkka, Kariniemi ja Korhonen päättivät yhteistuumin vaihtaa kaupungin nuorille tarjoamat kesäsetelit työkokemukseen ja hakivat kesätöihin hautausmaalle. Poikien mukaan pestissä parasta ovat monipuoliset työtehtävät ja ulkona työskentely.

– Täällä on päässyt tekemään kaikkea kivaa, Korhonen tiivistää.

Kesätyöpaikan saaminen oli kolmikolle tärkeää monesta syystä.

– Saa sisältöä kesään ja vähän rahaa. Ja tietysti työkokemusta. Siitä on tulevaisuudessakin hyötyä.

Päivät ovat täyttyneet puiden leikkaamisesta, pensaiden siistimisestä ja hautojen haravoinnista. Puutarhatöiden lisäksi nuoret ovat tehneet itsensä näköistä sisältöä muun muassa Hietaniemen hautausmaan Instagram-tilille. Kolmikon kesätyörupeama päättyy juhannukseen, jonka jälkeen on aika nauttia lomasta. Mutta voi hyvin olla, etteivät nuorukaiset sulje hautausmaan porttia viimeistä kertaa.

– Voisin hyvin kuvitella tulevani tänne töihin uudestaan. Täällä on ollut oikein leppoisaa ja mukavia ihmisiä. Itse asiassa vinkkasimme tästä työpaikasta jo kavereillemme. He aloittavat työt täällä meidän jälkeemme. Eli sana kiertää hyvin, Ahti Halkka sanoo.

Kesätyö hautausmaalla opettaa paljon puutarhanhoidosta.

Kesätyö hautausmaalla opettaa paljon puutarhanhoidosta.

Kesätyöntekijät oppivat ja opettavat

Helsingin seurakunnat ja seurakuntayhtymä ovat merkittäviä työllistäjiä monelle kesä- ja kausityöntekijälle. Tänäkin kesänä seurakunnissa erilaisissa tehtävissä työskentelee yli 600 kesätyöntekijää. Pelkästään Hietaniemen hautausmaalla on noin 120 kausityöntekijää, ja esimerkiksi Tuomiokirkkoseurakunnassa on 18 kesäsetelinuorta ja 14 kesätyöntekijää. He työskentelevät muun muassa hallinnossa, Café Kryptassa, lasten- ja nuorisotyön sekä turistityön parissa ja kanttorina. Heidän lisäkseen useita suntioita työskentelee kesäisin tuntityöntekijöinä.

– Me emme tulisi toimeen ilman kesätyöntekijöitämme, huudahtaa Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra ja tuomiorovasti Marja Heltelä.

Hänen mukaansa on äärimmäisen tärkeää, että nuorille tarjoutuu kesätyömahdollisuuksia, joiden avulla he pääsevät kokeilemaan siipiään.

– Tässä voittavat kaikki. Nuoret saavat arvokasta työkokemusta, ja me saamme työyhteisöömme heidän osaamista, uusia ajatuksia ja tuoreita näkökulmia. He antavat meille suuren lahjan. Esimerkiksi nuorten digiosaaminen on ihan omalla tasollaan. Kesätyöntekijät auttavat meitä myös kehittymään ja kehittämään tekemistämme. Lisäksi he tuovat tullessaan välittömyyttä ja naurua. Meidän tehtävämme on elää toistemme kanssa ja kannustaa toisiamme tässä elämässä, Heltelä sanoo.

Monenlaisia tehtäviä monenlaisille ihmisille

Myös Pakilan seurakunnassa kesällä suntion apulaisena työskentelevä 22-vuotias Emilia Aherikko pitää työyhteisön yhteishenkeä erityisen tärkeänä.

– Täällä on ollut todella kivaa! Hyvä henki työpaikalla näkyy esimerkiksi siten, että täällä opastetaan aina, jos tarvitsee apua. Ketään ei jätetä pulaan.

Nuorten lisäksi seurakunnat työllistävät kesäisin kaikenikäisiä työntekijöitä. Esimerkiksi Café Krypta tarjoaa töitä heikossa työmarkkina-asemassa oleville ihmisille.

Kirkon piiristä löytyykin useita erilaisia vaihtoehtoja kehittää osaamistaan ja kerätä työkokemusta.

Esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymän viestinnässä työskentelee tänä kesänä 7 kirkkoturistia. Kesäsetelillä työllistyneet nuoret kiertelevät Helsingin kirkoissa ja tekevät havainnoistaan, kokemuksistaan ja löydöistään sisältöä Kirkko Helsingissä -Instagram-tilille. Nuorten tekemiä sisältöjä julkaistaan pitkin kesää.

Kausiluonteinen työ mahdollistaa paljon

Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhurin Marja Varjoniemen mielestä on erityinen rikkaus, että työpaikalla on paljon eri-ikäisiä ihmisiä.

– Vanhemmat voivat neuvoa nuorempiaan, ja nuoret pitävät meidät nykypäivässä mukana. Siitä syntyy kivoja juttuja.

Puutarhuri Mira Vornanen on kuin uskollinen muuttolintu. Hän on palannut Hietaniemeen kausityöntekijänä joka kesä vuodesta 2008 alkaen. Mikä häntä vetää hautausmaalle vuosi toisensa jälkeen? Vornanen mainitsee kolme asiaa.

– Ensinnäkin sijainti. Tänne on helppo tulla. Toisekseen tämä paikka itsessään. Tämä on monipuolinen ja kulttuurihistoriallisestikin merkittävä alue erilaisine kasveineen, muistomerkkeineen ja tarinoineen. Mutta tärkein asia ovat ihmiset. Olen myös kuvataiteilija ja täällä koen kuuluvani joukkoon. Täällä työskentelee paljon luovia ja ihania ihmisiä. Se on iso juttu.

Mahdollisuus kausiluonteiseen työhön on monelle tärkeää ja merkittävää.

– Esimerkiksi moni luovan alan ihminen tekee täällä töitä keväästä syksyyn noin kuusi kuukautta kerrallaan ja käyttää loppu ajan vuodesta esimerkiksi maalaamiseen, kirjoittamiseen tai musiikin tekemiseen, Vornanen kertoo.

Kausityöntekijälle vuoden kierto on hyvin konkreettisesti läsnä elämän tahdissa. Kun tekee koko kesän töitä ulkona, tuntuu syksyllä iltojen pimetessä ihan luonnolliseltakin rauhoittua sisälle muiden töiden äärelle.

– Ja sitten keväällä taas odotetaan jo täysi into päällä, milloin kausi alkaa. On ihana hetki, kun peippo ja mustarastaat alkavat keväällä laulaa, Vornanen sanoo.

Outi Pippuri