24.08. Onneksi olkoon: Perttu | Palaute | På svenska | In English

Koko Helsinki

Nuoret näyttelijät valloittavat tänä vuonna Via Cruciksen pääosat

08.02.2019, 10:25
Helsingin Via Crucis -pääsiäsvaelluksen suurimpiin rooleihin on tänä vuonna valittu nuoria näyttelijöitä helsinkiläisen Kellariteatterin riveistä. Jeesuksen roolissa nähdään 25-vuotias näyttelijä Eric Barco.

Tänä vuonna kaikki pääosien esittäjät (Jeesus, Neitsyt Maria, Juudas, Pietari, Jaakob, Kaifas, Pilatus ja Herodes) ovat valikoituneet Kellariteatterissa järjestettyjen koe-esiintymisten kautta ja päärooleissa on Kellariteatterin jäseniä. Suurin osa pääroolien tekijöistä on nuoria noin 20–30-vuotiaita näyttelijöitä.

Pienemmissä rooleissa esimerkiksi pappeina ja sotilaina on vanhempiakin Via Crucis-konkareita, joista moni on ollut mukana jo aikaisempina vuosina. Veli-Pekka Hännisen kirjoittama ja Ville Saukkosen ohjaama Via Crucis tuo nuoret Helsingin ydinkeskustan kaduille. Hännisen perinnettä ja nykypäivää yhdistävään käsikirjoitukseen on tänä vuonna lisätty laulumusiikkia.

Eric Barco on Via Cruciksen järjestyksessä 22. Jeesus ja on 25-vuotiaana nuorin Helsingin Via Cruciksessa Jeesusta esittäneistä. Barco on teatteritaiteen kandidaatti Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta ja hän valmistelee sinne parhaillaan lopputyötään.

Barco on ollut siis mukana Kellariteatterissa ja viime vuonna esiintynyt muun muassa teatteri Takomon Glory Days -esityksessä. Televisiossa hänet on nähty MTV3:n Kiiltokuvia -sarjan Jessenä. Barcolla on myös vahva tanssitausta, hän opiskeli neljä vuotta Suomen kansallisoopperan balettioppilaitoksessa.

"Eric Barco on nuori, säteilevä ja karismaattinen tyyppi, joka sopii tähän ensembleen hienosti", luonnehtii Via Cruciksen tuottaja Milla Tommila tämän vuoden Jeesuksen esittäjää.

Via Crucis alkaa lauantaina 20.4. kello 21 Kaisaniemen puistosta. Vaelluksen reitti kulkee Suomen Pankin kautta Tuomiokirkolle, jossa se päättyy ristiinnaulitsemiseen. Via Crucis nähdään Helsingin ydinkeskustassa nyt 24. kerran.

Ekumeeninen pääsiäisvaellus Via Crucis eli Ristin tie perustuu kirkon keskiaikaiseen perinteeseen. Esitystä seuraavat joka vuosi tuhannet katsojat. Pääsiäisnäytelmän järjestää ekumeeninen yhdistys Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry. yhdessä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Työryhmä koostuu teatterin ja musiikin ammattilaisista sekä teatteriharrastajista ja seurakuntalaisista.

Rooleissa muun muassa Eric Barco, Susanna Hyvärinen, Joni Hyvönen, Jaakko Perilä, Milla Kaitalahti, Samuli Hokkanen, Tiina Tuuri.

Ohjaus: Ville Saukkonen

Lavastus Ali Ojalon ja Paula Koivusen suunnitelmien pohjalta

Pukusuunnittelu: Tyra Therman

Valosuunnittelu: Matti Jykylä

Äänisuunnittelu: Saku Tamminen

Naamioinnin suunnittelu: Miika Heikkinen

----------------------------------------------------------------

Via Crucis - Ristin Tien Tuki ry:n perustajia ovat Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan lisäksi Helsingin ortodoksinen seurakunta, katolinen Pyhän Henrikin seurakunta ja Fintuition ry. (Jouko H. Nissinen) sekä Helsingin ekumeeninen toimikunta. Lisäksi yhdistyksessä on mukana Kruununhaan asukasyhdistys. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii johtava kappalainen Maija Kuoppala Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta. Tapahtumaa tukevat taloudellisesti myös Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymät, Helsingin kaupunki, Johannes församling sekä Helsingin ortodoksinen seurakunta.

Kuvassa: Eric Barco. Kuvaaja: Sakari Röyskö