15.01. Onneksi olkoon: Solja | Palaute
Koko Helsinki

Malmin seurakunta vahvistaa viestintäänsä

Malmin seurakunta

29.01.2020, 08:24
Seurakunnassa aloittaa uusi viestintätiimi maaliskuussa 2020. Ammattitaitoinen viestintätiimi tuo arvokasta osaamista tilanteeseen, jossa kirkko on isojen haasteiden keskellä.
Viestintäjohtaja Anu Merenlahti, viestinnän asiantuntija Anna Patronen ja viestintäsihteeri Ari Minadis muodostavat maaliskuussa aloittavan viestintätiimin Malmin seurakunnassa

Malmin seurakunnan viestintä elää kehityskauttaan. Älä pelkää -mainoskampanja, Älä pelkää -lehti ja kutsut maksuttomille juhla-aterioille seurakunnan alueen koteihin sekä kaupunkilaisten kanssa yhdessä toteutettu joulu ovat esimerkkejä viime vuonna tehdystä uudenlaisesta viestinnästä Malmin seurakunnassa. Lisäksi seurakunnassa on kehitetty digitaalista ja visuaalista viestintää niin verkkosivuilla kuin sosiaalisessa mediassa.

Malmin seurakunnan edellinen seurakuntaneuvosto sitoutui keväällä 2018 kehittämään seurakuntaa kirkon tulevaisuutta luotaavan Missiologian tuntemus ja osaaminen kirkon työssä -raportin viitoittamana. Kirkkohallituksen asiantuntijatyönä laatimassa raportissa tarkasteltiin Suomen ev. lut. kirkon lähetystehtävää eli missiologiaa tämän päivän suomalaisessa yhteiskunnassa.

Raportin mukaan yhteiskunnallisen muutoksen myötä kirkon perinteiset tapahtumat eivät enää tavoita suomalaisia laajalti. Taustalla on havainto siitä, että suurin osa kirkon jäsenistä ylläpitää kirkkosuhdettaan median kautta. Raportti kehottaa satsaamaan strategiseen viestintään myönteisen mielikuvan luomisessa.

– Saimme missiologisesta raportista vahvistusta muutokselle, mitä olimme jo lähteneet tekemään seurakunnassa. Kirkon ei kannata perustaa toimintaansa vain seurakunnan tiloissa järjestettäviin tapahtumiin vaan on panostettava uudella tavalla näkyvyyteen medioissa, vuorovaikutukseen digitaalisilla alustoilla ja yhteisölähtöiseen työhön esimerkiksi työpaikoilla ja kauppakeskuksissa, Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka kertoo.

Uusi viestintätiimi aloittaa maaliskuussa 2020

Seurakunnan viestintää vahvistettiin jo syksyllä 2018, kun pitkäaikaisen tiedottajan Tuila Huomon rinnalle palkattiin määräaikainen viestinnän suunnittelupäällikkö ja viestinnän asiantuntija. Toukokuussa 2019 seurakunta päätti palkata vakituisen viestintäjohtajan ja kaksi vakituista viestinnän asiantuntijaa. Syksyllä 2019 määräaikaista viestintätiimiä vahvistettiin vielä toisella viestinnän asiantuntijalla ennen vakituisten virkojen täyttämistä.

Viestintäjohtajaksi palkattiin Malmin seurakunnan viestinnän suunnittelupäällikkö TaM Anu Merenlahti ja viestinnän asiantuntijaksi toimittaja FM Anna Patronen. Viestintätiimi täydentyy myöhemmin vielä toisella viestinnän asiantuntijalla. Määräaikaisena viestintäsihteerinä toimii TK Ari Minadis.

Merenlahti on kokenut strategisen viestinnän ja brändiviestinnän asiantuntija, joka on toiminut miltei 20 vuotta AD:na, viestintäpäällikkönä ja strategina Amnesty Internationalin Suomen osastossa ja Kallion seurakunnassa. Merenlahdella on kokemusta yli 40 yhteiskunnallisen kampanjan suunnittelusta. Merenlahti on vastannut myös Kallion seurakunnan Sovinto 100 -hankkeen tapahtumatuottamisesta.

Patrosella on yli 20 vuoden ura tv-, uutis- ja radiotoimittajana. Hänellä on kokemusta printti- ja digitaalisen viestinnän sisällöntuotannosta sekä tutkimuskirjoittamisesta. Patronen on työskennellyt muun muassa YLE Radio 1:n Horisontti-ohjelman operatiivisena tuottajana ja toimittajana.

– Viestintä on koko seurakunnan asia. Olen iloinen, että pääsemme luomaan sille suuntaa yhdessä työyhteisön ja sidosryhmien kanssa. Tavoitteena tulee olemaan kaupunkilaisten tavoittaminen ja ihmiskeskeisen seurakunnan rakentaminen yhdessä, Merenlahti sanoo.

– Ammattitaitoinen viestintätiimi tuo arvokasta osaamista tilanteeseen, jossa kirkko on isojen haasteiden keskellä, ja jossa Malmin seurakunta haluaa toimia muutoksen suunnannäyttäjänä, Arikka iloitsee.‍