27.01. Onneksi olkoon: Viljo | Palaute
Koko Helsinki

Malmilaissävellyksiä veisukirjaan

Malmin seurakunta

22.01.2020, 09:15 /  päivitetty 22.01.2020, 09:23
Nuoren seurakunnan veisukirjasta on tehty uusi painos, jossa on mukana myös Malmin seurakuntalaisten sävellyksiä.
Punakantisia Nuorten veisukirjoja avoinna päällekkäin lomittain

Vuodesta 1970 julkaistusta ja viiden vuoden välein uudistuvasta Nuoren seurakunnan veisukirjasta on tehty jo yhdestoista painos. Punaisena laulukirjanakin tunnettua veisukirjaa käytetään pääasiassa rippikouluissa ja kirkon nuorisotyössä.

50-vuotiaan klassikon lauluista noin puolet on vaihtunut uusiin. Vuoden 2020 painokseen panoksensa ovat antaneet Malmin seurakunnan entinen seurakuntanuori, laulaja, lauluntekijä ja tuottaja Pekka Ruuska, seurakuntanuori Rasmus Marttila, nuorisomuusikko Liisamaija Elenius ja yliopistopappi Laura Mäntylä. Elenius tekee musiikkityötä Malmin seurakunnassa nuorten ja aikuisten kanssa.

– Me nuorisomuusikot useista eri seurakunnista toteutimme Nuori Kirkko ry:n kanssa valtakunnallisen biisintekoleirin, johon osallistui myös malmilaisia nuoria. Siellä syntyneitä veisuja on nyt uudessa veisukirjassa, Elenius kertoo.

Eleniukselta ja Mäntylältä veisukirjaan päätyi laulu nimeltään Valo kohtaa varjon.

Rasmus Marttila oli mukana biisintekoleirillä ja kappale Mun luo syntyi yhteistyössä hänen kahden oululaisen kaverinsa kanssa.

– Tuntuu absurdilta, että oma biisi on mukana Punaisessa veisukirjassa. Veisukirja on sekä kirjana että instituutiona tuntunut minulle myyttiseltä asialta omasta rippikoulusta lähtien. Itselleni musiikki on tärkein ja vaikuttavin osa kirkon toimintaa, erityisesti nuorten toiminnassa, Marttila kertoo.

Veisukirja on nimestään huolimatta ikärajaton. Uudet laulut ja vanhat kestosuosikit muodostavat ihmistä puhuttelevaa sisältöä iästä riippumatta.

– Yhä uudet sukupolvet löytävät ja laulavat kirjasta lauluja, jotka koskettavat syvältä ja kantavat elämässä pitkälle, Elenius tietää.

Hän kertoo seurakunnan järjestävän Malmilla aina syksyisin legendaarisen supersuositun Nuorten veisuyön, jossa satapäinen joukko laulaa kirjan läpi bändin säestyksellä yön aikana. Aikuisille on oma suosittu tapahtumansa Aikuisten veisuilta, jossa lauletaan uusimpien kirjojen lisäksi myös vanhempien painosten lauluja.

Aikuisten veisuilta 25.1. Tapanilan kirkolla klo 17–23.30. Illassa lauletaan Nuoren seurakunnan veisukirjan lauluja bändin säestyksellä.

Juttu on alun perin julkaistu Koillis-Helsingin Lähitiedossa keskiviikkona 22.1.2020.