15.08. Onneksi olkoon: Marjatta, Marja, Jaana, Marjo, Marita, Marjut, Marianne, Maritta, Marjaana, Marjukka, Marianna, Jatta | Palaute
Koko Helsinki

Juhannuksen hahmo on Johannes

19.06.2019, 09:52 /  päivitetty 19.06.2019, 09:54
Pyhimys, tien raivaaja ja huutava ääni erämaassa, muun muassa näillä nimillä tunnetaan Johannes Kastaja kristikunnassa. Nyt on käsillä hänen juhlapäivänsä.

Juhannuksen merkkihahmo kirkoissa on Johannes Kastaja. Johanneksen syntymäpäivä on sijoitettu ajankohtaan kuusi kuukautta ennen joulua. Luukkaan evankeliumin perusteella enkeli kertoi, ilmoittaessaan Marialle Jeesuksen syntymästä, Johanneksen äidin Elisabetin olevan kuudennella kuukaudella raskaana. Johanneksen nimi tarkoitta Jumala on armollinen. Sen mukaisesti Johannes julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.

Päivät alkavat lyhetä Johanneksen juhlan jälkeen, mutta joulusta, Kristuksen syntymästä, valo alkaa jälleen lisääntyä. Kirkkoisä Augustinus viittasi Johannes Kastajan omaan sanaan ”Hänen (Kristuksen) on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi” (Joh. 3:30) ja yhdisti sen kesäpäivän ja talvipäivän seisauksiin.

Katso tästä juhannuksen messut