23.01. Onneksi olkoon: Enni, Eine, Eini | Palaute
Koko Helsinki

Lehtisaaren nuorisokoti opetti avoimuutta

06.08.2020, 16:23 /  päivitetty 06.08.2020, 16:38
Siljan mielestä parasta Lehtisaaressa asumisessa olivat ohjaajat ja yhdessä vietetyt hetket.
Nuori nainen, jolla on vaaleat pitkät hiukset, seisoo selin kameraan

Silja (nimi muutettu) muutti Lehtisaaren nuorisokotiin ollessaan seitsemännellä luokalla.

– Kasasin melko lyhyellä varoitusajalla muutamia tavaroita ja muutin niiden kanssa Lehtisaareen, hän kertoo.

Nuorisokoti alkoi tuntua kodilta pikkuhiljaa.

– Kävin paljon myös kotona ja pitkän aikaa tuntui oudolta mennä Lehtisaareen. Sitten eräänä päivänä muistan, kuinka menin sinne ja tuli tunne, että nyt olen kotona, Silja kertoo.

Lehtisaaren nuorisokoti tarjoaa kodinomaisen kasvuympäristön 13-18 -vuotiaille tytöille, jotka tarvitsevat pitkäaikaista tai kiireellistä sijoitusta. Sen omistaa Helsingin seurakuntayhtymä ja palvelunostajina toimivat kunnat. Työntekijät ovat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Silja asui nuorisokodissa täysi-ikäistymiseensä saakka.

– Kun muutin omilleni, huomasin että Lehtisaaressa opitut rutiinit seurasivat mukana, viikkosiivous ja ruoka-ajat, Silja kertoo: – Opin pitämään huolta omasta kodista.

Parasta nuoriskodissa asumisessa olivat kuitenkin ohjaajat ja muut asukkaat.

– Kun muutin Lehtisaareen, olin todella sisäänpäin kääntynyt, Silja kertoo: – En osannut puhua muiden kanssa. Ohjaajat kyselivät kuulumisia ja muut nuoret olivat lähellä ja minusta tuli koko ajan sosiaalisempi.

Siljan lempimuistoja ovat oleskelutiloissa vietetyt ajat:

– Katselimme yhdessä elokuvia tai vaan juttelimme. Olohuoneeseen saattoi vain mennä ja aina siellä oli joku, jonka kanssa jutella ja vaihtaa ajatuksia. Etenkin ohjaajien kanssa meillä oli kaikenlaisia hömppäfilosofiajuttuja.

Siljan mielestä Lehtisaaressa oli kodinomainen tunnelma ja ohjaajat olivat sydämellisiä ja rentoja. Jokainen nuori saa oman ohjaajan, joka paneutuu hänen asioihinsa.

– Sain kaikessa apua ja tukea, Silja muistelee: – Kun muutin omilleni, ohjaajat auttoivat etsimään asuntoa ja muuttamaan sinne. Edelleen he kyselevät miten pärjään ja muistuttavat, että voin koska tahansa olla yhteydessä ja tulla käymään. Löysin myös parhaan ystäväni Lehtisaaresta.

Lehtisaaren rutiinit koostuivat Siljan aikana siivouspäivistä, sunnuntain talokokouksesta, ruokailuista, juhlapäivistä ja retkistä.

– Mieleen on jäänyt kaikkia pieniä juttuja, kuten se, kun keittiössä leivottiin pullaa ja sen tuoksu leijaili olohuoneessa, Silja sanoo.

– Jos en olisi asunut Lehtisaaressa, olisin erilainen nuori kuin nyt, vähemmän avoin.

Lehtisaaren nuorisokoti täyttää 75 vuotta elokuussa. Lue lisää

Teksti: Ella Luoma
Kuva: Esko Jämsä