05.07. Onneksi olkoon: Unto, Untamo | Palaute
Koko Helsinki

Kirkkotaiteen Engel-palkinto sarjakuvataiteilija Ville Rannalle

Tuomiokirkkoseurakunta

09.02.2020, 12:50 /  päivitetty 11.02.2020, 10:53
Sarjakuvataiteilija Ville Rannalle on myönnetty kirkkotaiteen Engel-palkinto. Palkinnon on myöntänyt Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto.
Kuvassa Kirkko & kaupunki -lehden entinen päätoimittaja Seppo Simola, piispa emerita Irja Askola, sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta kukkien kera ja Tuomiorovasti Marja Heltelä

Palkintolautakunta kertoo perusteluissaan, että Ville Ranta on sarjakuvataiteen keinoin herättänyt keskustelua kirkollisista aiheista. Rannan journalistinen, teologinen, eettinen ja yhteiskunnallinen ote ei jätä ketään kylmäksi. Hänen yllättävät, usein hätkähdyttävätkin näkökulmansa ja omintakeinen tyylinsä avartavat ihmisten ajattelua ja uskoa.

Rannan mukaan pilapiirrosten tarkoitus on saada ihmiset ajattelemaan ja ottamaan kantaa asioihin. Sarjakuvat puolestaan ovat hänelle enemmän itseilmaisua ja tarinankerrontaa. Niiden tarkoituksena on tutkia, millaista elämä on ja mitä mieltä siinä on.

– Sarjakuvissa vaivaa aina sama kysymys ja käsittelen jollain tapaa sitä: miksi ihmeessä elämme ja miksi se on tällaista, Ranta pohtii.

Kirkollisissa aiheissa Rantaa kiinnostaa kristinuskosta nousevat moraaliset kysymykset.

– Kirkkohan on harvoja paikkoja, joissa puhutaan asiaa ja oikeista asioista, hän sanoo.

Urallaan Ranta on ehtinyt kokea monenlaista, myös pettymystä ja väsymistäkin. Työn ääreen hänet houkuttelee kirjoittamisen ja piirtämisen ilon lisäksi perusvisio.

– Sitä voisi kuvata niin, että haluan kirjoittaa lauseen "tässä ollaan" ja piirtää pienen kuvan viereen välittämään tunnelman. Jos en piirtäisi, ei mulla olisi kyllä mitään merkityksellistä tekemistä tässä maailmassa, hän summaa.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Marja Heltelä luovutti palkinnon Ville Rannalle 9. helmikuuta 2020 Tuomiokirkon vihkimispäivän 168 vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä Tuomiokirkossa.

Kirkkotaiteen Engel-palkinnon myöntää Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto taiteilijalle tai yhteisölle, joka on ansioitunut kirkkotaiteen alalla tai kirkkotilan rikastuttamisessa. Palkinto on myönnetty aiemmin 19 kertaa. Palkinnon saajan taiteilijantyö on lähes aina liittynyt tavalla tai toisella Helsingin tuomiokirkkoon. Palkinto voidaan myöntää taholle, joka on merkittävällä tavalla kulttuurin keinon edistänyt kirkon ydinviestiä. Kirkkotaiteen Engel-palkinto perustettiin vuonna 1990, jolloin tuli kuluneeksi 150 vuotta Helsingin tuomiokirkon suunnittelijan Carl Ludvig Engelin kuolemasta.

Kuvassa Kirkko ja kaupunki -lehden entinen päätoimittaja Seppo Simola, Helsingin piispa emerita Irja Askola, palkittu sarjakuvataiteilija Ville Ranta ja tuomiorovasti Marja Helteltä. Kuva: Rebekka Naatus