20.04. Onneksi olkoon: Nella, Neela, Lauha | Palaute
Koko Helsinki

Kirkkoherra Maika Vuori asetettiin virkaan

29.11.2021, 10:58 /  päivitetty 30.11.2021, 12:37
Juhlamessua vietettiin ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11.2021 Pitäjänmäen kirkossa.
Kirkkoherra Maika Vuoren virkaan asettaminen 28.11.2021

Juhlamessussa monia toteuttajia


Messua olivat piispa Teemu Laajasalon ja kirkkoherra Maika Vuoren kanssa toimittamassa hiippakuntadekaani Reijo Liimatainen, kirkkoherra Virpi Koskinen, entinen kirkkoherramme Martti Pitkänen, luottamushenkilöt Anna Laine ja Jukka Tuominen, kappalainen Jukka Vanne ja pastori Harri (Haka) Kekäläinen, nuorisotyönohjaajat Tuula Pitkänen ja Tiia Orpana, diakoni Pia Saarela, varhaiskasvatuksen ohjaaja Sanna Yli-Koski-Mustonen, lastenohjaaja Anna Helle, suntiot Erja Niskanen ja Leena Luukkonen sekä pääsuntio Risto Holappa.

Kirkkoherra Maika Vuoren virkaan asettaminen 28.11.2021

Seurakuntalaisista mukana olivat Lauri Aila ehtoollisavustajana, Eero Junkkaala tekstinlukijana ja evankeliumikirjan kantajana, Raija Talvio tekstinlukijana, Marita Inberg kynttilänkantajana sekä Liina Bäckman kynttilänkantajana ja muistokynttilöiden sytyttäjänä.

Kirkkoherra Maika Vuoren virkaan asettaminen 28.11.2021

Juhlamessun musiikista vastasivat hiippakuntasihteeri Hanna Remes ja kanttori Kylli Ahola. Musiikissa avustivat Pitäjänmäen kamarikuoro ja Cantabile-kuoro sekä muusikot Auroora Kiiski Touizrar ja Anna Salmi, viulu, Iisa Kostiainen, alttoviulu, Hannu Kiiski, sello ja Jyrki Myllylä, saksofoni.

Kirkkoherra Maika Vuoren virkaan asettaminen 28.11.2021

Messun suoratoistosta vastasi Markus Kartano. Diakonit Olga Nurminen ja Siiri Luoma olivat Facebook-liven äärellä.

Piispan saarna on luettavissa Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin kotisivuilla täältä.

Kirkkoherra Maika Vuoren virkaan asettaminen 28.11.2021

Juhlakahveilla musisointi ja puheita


Messun jälkeen kirkkokansa kutsuttiin juhlakahveille. Tilaisuutta juonsivat Leena-Maija Tuominen ja Liina Bäckman. Juhlien lomassa Maika vastaanotti onnitteluja Helsingin seurakuntayhtymän johdolta, kirkkoherrakollegoilta, seurakuntaneuvostolta, työtovereilta ja seurakuntalaisilta. Juhlissa saatiin nauttia säveltäjä, laulaja Maija Kaunismaan ja laulaja-lauluntekijä Teri Mantereen musisoinnista.

Työtoverit lahjoittivat Maikalle lastenohjaaja, tekstiilitaiteilija Sari Lippojoen johdolla kierrätysmateriaaleista tekemänsä matkastolan.

Kirkkoherra Maika Vuoren virkaan asettaminen 28.11.2021

Maika Vuoren puhe


Arvoisa Piispa Teemu, Rakkaat seurakuntamme jäsenet ja ystävät, kollegat.

On kiitoksen aika. Kiitos tuestasi, äänestäsi kirkkoherran vaalissa ja luottamuksesta sekä hyvän yhteishengen rakentamisesta. Pitäjänmäen seurakuntaa on johdettu taidolla, intohimolla, huolellisuudella ja viisaudella neljän edeltävän kirkkoherran virkakausina vuodesta 1966.

Minä Maika olen saanut kasvaa ja kypsyä hitaasti johtajuuteen ja tämän seurakunnan rakastamiseen. Tämä seurakunta on tuttu. Vaikka samalla tulevaisuus on tuntematon. Olen palvellut pappina vuodesta 2003 alkaen, ensin Martti Pitkäsen sitten Arto Antturin kirkkoherrakaudella.

Minulla on unelma tästä kirkosta ja Pitäjänmäen seurakunnasta – palana taivasta keskellä Luoteis-Helsinkiä. Me olemme sitä Jumalan tähden, mutta unelma on siinä, että toimimme niin viisaasti, että meidän alueemme asukkaat ja yhteisöt tietävät ja tunnistavat tämän - kutsuna.

Meidän tehtävämme seurakuntana on ruokkia nälkäisiä sieluja. Sielujen kaipaus kohti elävää Jumalaa, henkistä, hengellistä ja ruumiillistakin on ikiaikaista ja nykyaikaista. Pitäjänmäen seurakunnan tehtävä on liittyä ikiaikaiseen ja vastata nykyaikaiseen kaipuuseen ravinnolla, alttarin leivällä, märehtien pureskella syviä sisältöjä Raamatun ja perinteiden ravinnolla ja tämän lisäksi jakaen leipää ja muuta tarvittavaa sitä kipeästi tarvitseville. Olemme yksi pieni yksikkö maailmanlaajuisen kristikunnan kirkossa, yhdessä pyhässä yhteisessä. Samalla tunnistaudumme osaksi Jumalan suurempaa suunnitelmaa.

Seurakuntamme on

Kutsuva

Kuunteleva

Kastava

Kannustava

Rakastava

Palveleva

Uskova

Toivova

Rukoileva

Leipää murtava

Pyhittävä

Yhdistävä

Tämän kaiken teemme Kristuksen tähden, Jeesuksen käskyä noudattaen ja hänen tehtävässään kuuliaisia kirkon kasvattamina sisaruksina. Emme tee tätä siksi, että olisimme jotenkin suurenmoisia, vaan siksi että Jumala on suurenmoinen.

Messussa kannattaa käydä ja säännöllinen rukouselämä on ihmiselle hyväksi. Hengellinen kasvu ja sen synnyttämä avautuminen ja toivon näkökulmat ovat tie itsetuntemukseen ja syvempään Elämänantajan tuntemukseen, yhä syvempään kiinnittymiseen Kristukseen. Samalla se on kunnioittavaa vuoropuhelua ja toinen toistemme kannustamista hengelliseen ja henkiseen kasvuun.

1 Korinttilaiskirjeessä Paavali kirjoittaa: ”Te olette Kristuksen ruumis. Ei silmä voi sanoa kädelle: »Minä en tarvitse sinua», eikä liioin pää jaloille: »Minä en tarvitse teitä.» Minä tarvitsen Sinua. Yhdessä me nostamme, kannamme ja saamme aikaan empatia-liikkeen, joka antaa tilaa erilaisille näkemyksille, erilaisille hengellisille kielille ja toimimisen tavoille. Olemme tasavertaisuuden asialla, emme syrji. Kohtaamme silmät samalla tasolla. Ovemme ovat auki jokaiselle joka kaipaa. Samalla kun ovet avoinna lähdemme ulos kohtaamaan. Kirkon lapsia kannustetaan oppimaan perinteistä ja elämään ajassa.

Mitä meille kuuluu?

Pitäjänmäen kirkon tiloihin on rakentumassa tulevana vuonna diakoninen keskus. Siellä kehitämme ensi vuoden uutta ruokapankkijärjestelmää ja laajemmin matalalla kynnyksellä tarvitsevia palvelevaa Lännen Valoa. Näin tarjoamme yhteisen toiminta-alustan koko Huopalahden rovastikuntaan Helsingin seurakuntayhtymän Varustamo-nimisen projektirahoituksen turvin. Haluatko palvella näissä talkoissa kohti koko Läntisen Helsingin parempaa arkea? Minä haluan, olen aivan innoissani tästä mahdollisuudesta!

Pandemian viipyillessä ja välillä tartuntalukujen pienentyessä on tänä kuluvana syksynä ollut paljon iloa kohtaamisista kirkolla. Upealla tavalla työntekijämme ovat ketterästi saaneet kirkon täyteen lapsia, perheitä, äijiä, eläkejärjestöjen jäsenet ovat kokoontuneet jälleen tiloissamme ja messu, jopa metalliversiona, on koonnut erilaisia ihmisiä yhteen. Kauppakeskus Ristikon asukastilassa kohtaamme. Valmistaudumme jo toisen kerran kokoontumisrajoituksiin joulun aikaan. Elämä antaa ja elämä ottaa. Pitäjänmäen seurakunta on resilientti, kriisien keskellä hyvin kestävä yhteisö. Kriisit ovat yhdistäneet ja tiivistäneet yhteyttä ja yhdessä toimimista. Kiitos jokaiselle omasta panoksesta tässä.

Ilman Jumalan johdattavaa tahtoa mikään mitä teemme, on merkitystä vailla. Siksi rukoillen anomme Jumalaa osoittamaan itse suunnan. Pyydän sinua rukoilemaan joka päivä tämän seurakunnan puolesta. Minä rukoilen sinun puolestasi.

Helsingissä kirkkoherran virkaanasettamisen päivänä 1. adventtisunnuntaina 28.11.2021

Maika Vuori

rovasti, Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti


Kuvat: Antti Rintala.