21.01. Onneksi olkoon: Aune, Oona, Netta, Auni | Palaute
Koko Helsinki

Jouluseimien täyteinen Pitäjänmäki

Pitäjänmäen seurakunta

18.12.2020, 15:53 /  päivitetty 22.12.2020, 09:33
Tänä vuonna kirkkojen ja muiden seurakuntatilojen ikkunat ja pihat Helsingissä täyttyvät tavallistakin enemmän seimiasetelmista ja muusta kauniista jouluisesta, niin myös Pitäjänmäen kirkolla, Pajamäen seurakuntakodilla ja yhteiskäytössä olevalla Konalan asukastilalla Kauppakeskus Ristikossa. Seimi- ja jouluikkunoihin liittyy tänä vuonna uusia yhteistyöavauksia.

Pitäjänmäen seurakunta on toteuttanut kolmeen paikkaan jouluseimiä ja jouluikkunoita

Pitäjänmäen kirkon pääoven edustalla on 16.12.2020 paljastettu vastavalmistunut jouluseimimaalaus. Sen on maalannut graafikko Eric Leraillez, joka opiskelee pitäjänmäkeläisessä Helsingin maalariammattikoulussa ja teki seimimaalauksen opiskelutyönään. Maalauksessa kohtaavat tämän päivän Helsinki ja 2000 vuoden takainen Betlehem kiinnostavilla tavoilla – tallina on autotalli, Jeesus-vauvan läheltä löytyy äitiyspakkaus ja seimelle päin kulkee kolme reppureissaajaa. Lisää maalauksesta voit lukea Kirkko ja kaupunki -lehden artikkelista tästä sekä seurakunnan haastattelusta tästä.

Pitäjänmäen kirkolla sisäpihan puolella on eri materiaaleista tehtyjä pieniä seimiasetelmia. Mukana ovat mm. silkkipaperiteos, lego-, puu-, huopa- ja paperihahmoista koostuvat seimiasetelmat. Ne antavat ideoita myös kotiin siitä, että seimiasetelman voi tehdä varsin erilaisista materiaaleista – miltä kuulostaisi piparkakkutaloseimi, pehmoleluseimi tai muovailuvahaseimi? Seimi-ikkunoiden lisäksi yläpihalta, kaupunkiviljelylaatikoiden ja portaiden luota, löytyy Hipsu-tontun tehtävärasteja. Samalla voit napata uuteenvuoteen saakka etupihan pihamuurin heijastinpensaasta mukaasi mieluisen heijastimen. Heijastinpensaaseen saa myös kierrättää itselle tarpeettomia heijastimia toisten löydettäviksi.

Pitäjänmäen kirkolla (Turkismiehenkuja 4) olevat maalaus, seimi-ikkunat, tehtäväpolku ja heijastinpensas ovat osa Marttilan joulukylää, jonka järjestäjätahona on Pitäjänmäki-seura. Kartta joulukylän eri pisteistä on saatavilla tästä. Marttilan joulukylä on saavuttanut tänä vuonna edellisvuosia selvästi suuremman suosion.

Pajamäen seurakuntakodin ikkunassa (osoite: Pajamäentie 14) on nähtävillä lyijyjalkanukke-asetelma loppiaiseen saakka.

Konalan asukastilan ovessa (Kauppakeskus Ristikko, toinen kerros, Ajomiehentie 1) on jouluinen maisema, johon tähtitaivaan ovat toteuttaneet seurakunnan perhekerhojen väki varhaiskasvattajien Johanna Mantereen ja Sari Lippojoen johdolla ja jouluisen maiseman eläin- ja muine hahmoineen Konala-Seuran aktiivit puheenjohtaja Maritta Hyvärisen koordinoimana. Alaosan maisemaan on osallistunut myös MLL Uudenmaan piirin monikulttuurisen perhekahvilan työntekijöitä. Konalan asukastilan joulumaisema on Konalan adventtipolun luukku numero 4 ja nähtävillä 6.1.2021 saakka kauppakeskuksen aukioloaikoina. Konalan adventtipolun eri pisteisiin ja karttaan niiden sijainnista pääset tutustumaan tästä. Luukut aukeavat yksitellen jouluaattoon mennessä ja ovat nähtävillä loppiaiseen saakka.

Lisäksi Konalan asukastilassa oli tarkoitus toteuttaa Konala-Seuran toimesta myös jouluseiminäyttely, joka on siirtynyt virtuaaliseksi ja jota pääsee katsomaan Konala-Seura ry:n sivuilta.

Helsingin seurakunnat ovat yhdessä tehneet koosteen eri kirkkojen pihamailla olevista seimiasetelmista, jouluikkunoista, toiminnallisista rastitehtäväpoluista ja valotaideteoksista. Lisätietoja tästä.

Lopuksi pohdintakysymyksiä virikkeeksi erilaisten jouluseimiasetelmien äärelle:

  • Kuka jouluseimen henkilöistä (ihmisistä) sinä tahtoisit olla? Miksi?
  • Kuka jouluseimen eläimistä sinusta olisi kiinnostavaa olla? Miksi?
  • Kuvittele Marialle ja Joosefille ajatuskuplat. Mitä he miettisivät?
  • Kuvittele eri eläinten osaavan puhua. Mitä he sanoisivat seimen äärellä?
  • Jos saisit kysyä joltakulta jouluseimen henkilöistä jotakin, mitä kysyisit ja keneltä?
  • Mitä sinä tahtoisit tänä jouluna sanoa pyhän perheen kullekin jäsenelle?
  • Entä mitä tahtoisit sanoa paimenille ja tietäjille?
  • Mistä materiaalista sinä voisit kotona tehdä pienen seimiasetelman?