23.03. Onneksi olkoon: Akseli, Selina | Palaute
Koko Helsinki

Jouluseimet ilahduttavat Helsingin keskustan kulkijoita tänäkin vuonna

18.11.2022, 11:33 /  päivitetty 22.12.2022, 00:31
Keskellä kuvaa värikkäitä eteläamerikkalaisia seimihahmoja ja reunoilla vaaleat keraamiset hahmot

Perinteinen Helsingin jouluseimet -tapahtuma avautuu Helsingin keskustassa viikonloppuna 19.─20.11.2022. Se haluaa tuoda omalla hiljaisella tavallaan Jeesuksen syntymäjuhlan osaksi helsinkiläistä joulutraditiota. 24. kerran järjestettävän tapahtuman teemana on Katso lasta.

Keskustassa seimiä on 10 paikassa. Seimeltä toiselle voi tehdä vaikka pienen vaelluksen. Aleksanterinkadun tienoilla seimen ikkunalleen asettelevat Stockmann, Aseman kellon kaksi liikettä, Fazer, Nordea ja Cafe Engel, joiden lisäksi seimiä voi ihailla Tuomiokirkossa, Kirkon talossa (Eteläranta 8) sekä Uspenskin katedraalissa ja Pyhän Henrikin katedraalissa.

Kirkon talon seimen erikoisuutena on, että se on valmistettu kierrätetystä metallista. Esimerkiksi sen kaikki kasvot ovat vanhoja lusikoita, joista voi nähdä myös oman kuvansa heijastuksena. Taideteoksen puu on syntynyt mopon ketjusuojista. Syli-nimisen seimen on rakentanut taiteilija Juha Luodeslampi.

Seimiä on esillä kirkkojen ikkunoilla myös muualla päin kaupunkia, ainakin Kallion, Kannelmäen, Malmin ja Paavalin seurakunnissa sekä Töölössä Caritaksen ikkunassa (Kuusitie 6). Ks. kaikki seimet ja paikat täältä.

Sekä läntisiä että itäisiä perinteitä

Seimiasetelmat liittyvät olennaisesti luterilaiseen ja katoliseen perinteeseen. Ortodoksit ovat mukana tapahtumassa perinteisellä Uspenskin katedraalin Kristuksen syntymä -ikonilla sekä Pirkko Kuokkasen maalaamilla jouluaiheisilla ikoneilla, jotka ovat nähtävillä Stockmannin Mannerheimintien sisäänkäynnin vitriinissä.

Helsingin jouluseimet -tapahtuman tämänvuotinen teema on Katso lasta. ─ Koko joulukertomuksen ydin kätkeytyy pieneen vastasyntyneeseen lapseen, Jeesus-lapseen, joka nukkuu eläinten ruokakaukalossa ja ojentaa sieltä kätensä jokaista ihmistä kohti. Sen äärellä saamme eläytyä ja ihmetellä kertomuksen mittakaavaa, moninaisuutta, yksityiskohtia, värisävyjä ja melkeinpä aistia sen tuoksuja, sanoo Helsingin seurakuntien varhaiskasvatussihteeri Päivi Vuorelma-Glad.

─ Joulukertomus saa kaikessa rauhassa avautua mielessämme. Toivottavasti uskaltaisimme lapsen lailla heittäytyä joulun moniulotteiseen maailmaan.‍

Kuvateksti yläkuvaan: Stockmannin Mannerheimintien sisäänkäynnissä tulijaa ilahduttaa perinteinen perulainen kansanseimi, jonka ympärillä nukketaiteilija Mirjam Skarpin valkoiset seimihahmot Mirjamin seimestä. Asetelmassa Pohjolan valkea seimitaide yhdistyy eteläamerikkalaisen taiteen kanssa.

Kuva: Eila Jaakola