01.12. Onneksi olkoon: Oskari | Palaute
Koko Helsinki

Jouluseimet ilahduttavat Helsingin keskustan kulkijoita tänäkin vuonna

Yhteinen seurakuntatyö

25.11.2021, 16:19 /  päivitetty 26.11.2021, 18:22
Helsingin jouluseimet saapuvat jouluun valmistautuvaan kaupungin keskustaan jo 23. kerran.
Kolme tietäjähahmoa vanhan matkalaukun päällä, esillä näyteikkunassa

Perinteinen Helsingin jouluseimet -tapahtuma avautuu Aleksanterinkadulla 27.11. Joulukadun avajaisiin. Se haluaa tuoda omalla hiljaisella tavallaan Jeesuksen syntymäjuhlan osaksi helsinkiläistä joulutraditiota. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 23. kerran, ja sen teemana on Matkalla.

Lasivitriinissä olevia seimihahmoja vanhojen matkalaukkujen päällä
Stockmannin tavaratalossa on esillä kaksi seimiasetelmaa. Taustalla näkyvässä asetelmassa seimihahmoja takanaan kuva Wardin teoksesta Auringonkehrä.

Helsingin keskustassa seimiä on 11 paikassa. Seimeltä toiselle voi tehdä vaikka pienen vaelluksen. Aleksanterinkadun tienoilla seimen ikkunalleen asettelevat Stockmann (Mannerheimintien puoleisella sisäänkäynnillä), Aseman kellon kaksi liikettä, Fazer (Kluuvikadulla), Nordea ja Café Engel, joiden lisäksi seimiä voi ihailla Kampin kappelissa, Vanhassa kirkossa, Tuomiokirkossa, Uspenskin katedraalissa ja Pyhän Henrikin kirkossa.

Seimiä on esillä kirkoissa ja kirkkojen ikkunoilla myös muualla päin kaupunkia, muun muassa Kannelmäessä, Malmin seudulla, Paavalissa, Pitäjänmäessä, Töölössä ja Vuosaaressa.

Katso kaikkien seimien tarkemmat tiedot: jouluseimet.fi


Seimiasetelma jossa hahmoilla kynttilät
Valoseimi Ruotsista Aseman kellon ikkunassa Aleksilla

Sekä läntisiä että itäisiä perinteitä

Helsingin jouluseimet -tapahtuman teema vaihtuu vuosittain ja vaikuttaa mukana olevien seimien valintaan ja esillepanoon. Tämänvuotinen teema Matkalla on monikerroksinen ja koskettaa jokaista. Matkalla usein aistitaan uudet muuttuvat tilanteet ja tunteet vahvasti koetaan hämmennystä, jännitystä, pelkoa, innostusta, joskus kipeää luopumista ja ehkä suruakin.

Seimiasetelmissa joulun tapahtumia ihmettelevät niin arjen puurtajat kuin viisaat tietäjät. Seimen luokse pysähtyneellä on mahdollisuus sekä kohdata joulukertomus ajassa liikkuvine teemoineen, että muistella lapsuuden jouluja kaikkine tunnemuistoineen. Mihin muistoon mahtaa katsojan matka pysähtyä tuttua jouluista pysäytyskuvaa katsellessa?

Tapahtumassa on mukana sekä läntiseen perinteeseen pohjautuvaa tarinallisuutta että itäisen perinteen mukaista ikonitaidetta kertomassa Kristuksen syntymästä.

Sivun yläreunan kuvassa perulainen seimi Café Engelin ikkunassa, taustalla Pekko Vasantolan kuva seimihahmosta Helsingin satamassa.

Kuvat: Päivi Vuorelma-Glad ja Eila Jaakola