05.02. Onneksi olkoon: Asser | Palaute
Koko Helsinki

Itsenäisyyspäivänä käynnistyvä 26 tunnin hiljainen hetki kunnioittaa konfliktien vuoksi kotinsa menettäneitä

Kallion seurakunta

01.12.2022, 10:05
Hetki käynnistyy Kallion kirkkosalissa 6.12. klo 15.30 ja päättyy 7.12. klo 17:30.
palava kynttilä numerot 26 h hiljainen hetki kotinsa sodalle menettäneille Kallion kirkossa ja live-streamissa

“Maailmassa on sotien, väkivallan, vainon sekä ihmisoikeusrikkomusten vuoksi jo 103 miljoonaa* kotinsa jättämään joutunutta. Konfliktinratkaisujärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation järjestää itsenäisyyspäivänä Helsingin Kallion kirkossa 26 tuntia kestävän hiljentymishetken konfliktien takia kotinsa menettäneiden kunniaksi. CMI toivottaa kaikki tervetulleeksi viettämään hiljaista hetkeä, joka koko maailman tulisi kuulla.”

Itsenäisyyspäivänä 6.12. Helsingin Kallion kirkossa käynnistyy 26 tuntia kestävä hiljainen hetki kotinsa jättäneitä kunnioittaen. Jokainen sekunti vastaa 1100 kodistaan paennutta – saman verran kuin Kallion kirkossa on istumapaikkoja. 26 tunnissa päästään 103 miljoonaan.

“Hiljaisella hetkellä suuntaamme ajatukset kotinsa jättäneille. Samalla haluamme konkreettisella teolla muistuttaa kuuntelemisen taidosta, joka on rauhan rakentamisessa avainasemassa. Itsenäisyyspäivä sopii ajankohtana tälle yli vuorokauden kestävälle hiljaisuudelle, sillä kahdeksan vuosikymmentä sitten joutuivat sodan jaloista kotinsa jättämään myös sadat tuhannet suomalaiset,” sanoo CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas.

Hetki käynnistyy Kallion kirkkosalissa 6.12. klo 15.30 ja päättyy 7.12. klo 17:30. Yleisöllä on mahdollisuus tulla hiljentymään paikan päälle kirkon aukiolon puitteissa (6.12. klo 19 asti, 7.12. klo 7-17:30 välillä). Vapaaehtoisista koostuva ryhmä osallistuu kirkossa hiljaisuuteen ja kannattelee hiljaista hetkeä myös yöaikaan, kirkon ollessa yleisöltä suljettu. Lisäksi tilaisuuteen voi osallistua kotoa käsin Facebook-livelähetyksen välityksellä.

Hiljainen hetki osana kiertueensa päättävää näyttelyä

Itsenäisyysviikolla Kallion kirkon kappelisalissa voi tutustua myös 5.–10.12. esillä olevaan Avaimet rauhaan -näyttelyyn, joka koostuu konfliktien vuoksi tarpeettomaksi jääneistä kotiavaimista ja avainten omistajien tarinoista. Näiden joukossa on muun muassa nuoren Martti Ahtisaaren tarina.

5.12. klo 17–18 kappelisalissa järjestetään myös maksuton Mistä avaimet rauhaan? -keskustelutilaisuus. Keskustelussa pohditaan näkökulmia rauhaan ajassa, jossa kriisit ja sota Euroopassa huolettavat ihmisiä. Mitä rauhan eteen voidaan tehdä, ja mistä itse voi löytää rauhaa? Mukana keskustelussa ovat kirkkoherra Riikka Reina, kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio, CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin varatoimitusjohtaja Hanna Klinge sekä ihmisoikeusaktivisti ja CMI:n nuorten rauhanlähettiläiden Lennon-ryhmän Rahim Alizada. Keskustelun moderoi CMI:n viestintäpäällikkö Antti Ämmälä.

*YK:n pakolaisjärjestö UNHCR

CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation on suomalainen säätiö ja yksi maailman johtavista rauhanvälittäjistä, joka ehkäisee ja ratkaisee konflikteja vuoropuhelun avulla. CMI:n kantava ajatus on, että kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa, sillä ihmisillä on kyky tavoitella rauhanomaista muutosta, jopa toistuvan väkivallan keskellä.