02.10. Onneksi olkoon: Valio | Palaute
Koko Helsinki

Hoosianna raikuu adventtina kirkoissa

26.11.2018, 08:58 /  päivitetty 23.11.2021, 13:50
Suomalaiset kokoontuvat kirkkoihin laulamaan Hoosianna-hymniä ensimmäisenä adventtina sunnuntaina 28.11. Jumalanpalveluksissa on tapana laulaa virsikirjan ensimmäinen virsi ensimmäisenä adventtina.
Joulun 2021 ilmeen mukainen 1 adventin enkelikuva

Päivän päätekstinä on keskiajan perinteen mukaisesti kertomus Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemiin. Jeesus ei tullut Jerusalemiin maallisten valtiaiden tavoin, vaan nöyränä, aasilla ratsastaen. Ihmisjoukko otti hänet vastaan huutaen Hoosiannaa. Sana hoosianna tarkoittaa auta, pelasta.

Jouluaaton jälkeen 1. adventtisunnuntai on toiseksi suosituin kirkossakäyntipäivä. Ensimmäisenä adventtina on tapana sytyttää kynttilä, viimeisenä adventtina syttyy neljäs kynttilä. Kirkoissa liturginen väri on valkoinen, ilon väri.

Adventista alkaa myös kirkkovuosi ja sen ensimmäinen sunnuntai julistaa, että Jumala ei ole kaukana meistä. Hän lähestyy kansaansa antaakseen sille pelastuksen uuden ajan. Hoosiannaa laulaen tervehditään Jeesusta Kuninkaanamme ja iloitsemme siitä, että Hän on tullut ja vapauttanut meidät yhteyteen Jumalan ja toistemme kanssa.

Päivän evankeliumit liittävät adventin ja joulun palmusunnuntaihin ja pääsiäisen tapahtumiin. Näin kirkkovuoden pääsiäiskeskeisyys tulee esille alusta lähtien.

Toinen adventtisunnuntai julistaa Jeesuksen toista tulemista aikojen lopussa. Kolmas adventtisunnuntai muistuttaa Johannes Kastajasta, ja neljäntenä adventtisunnuntaina muistetaan Neitsyt Mariaa.

Jouluradion uusi Hoosianna-versiokin kuuluu perinteisesti adventtisunnuntain aluksi kello 00.00 radioaalloilla ja Jouluradio.fi:ssa. Tämän vuoden tulkitsija on Katri Helena.‍

Uudellamaalla on voimassa joitain koronarajoituksia, jotka eivät kuitenkaan koske uskonnollisia tilaisuuksia kuten Hoosianna-kirkkoja.