28.09. Onneksi olkoon: Arja, Lenni | Palaute
Koko Helsinki

Hiljaisuuden lauantait Kalliossa

Kallion seurakunta

10.09.2021, 12:03 /  päivitetty 14.09.2021, 16:12
Kallion seurakunnan syksyssä on lauantaisin aikaa hiljentymiselle. Ehtookellot ja kontemplatiiviset messut kutsuvat rauhoittumaan kynttilöiden valaisemaan kirkkoon.
Sytytettyjä tuohuksia


Ehtookellot-messut: kaikille, jotka kaipaavat yhteyttä


18.9. klo 17, Alppilan kirkko

23.10. klo 17, Kallion kirkko

Ehtookelloissa hiljentävä musiikki ja rukous alkaa kirkkosalissa klo 17. Voit rukoilla ja sytyttää tuohuksen. Hämärässä kirkkosalissa soi lempeä laulu ja huilunsoitto. Uutta ja raikasta on messussa paljonkin. Kutsu messuun kuuluu Ionan hengessä:

”Kaikille teille janoisille: tämä on paikka, josta saa vettä.

Kaikille teille nälkäisille: tämä on paikka, jossa tarjotaan ruokaa.

Miksi tuhlata rahansa johonkin, mikä ei ole ruokaa?

Miksi maksaa siitä, mikä ei tuo tyydytystä?

Täällä, ilman rahaa, täällä ilman hintaa

kaikki saatte nauttia taivaan leivästä.

Jumala puhuu, ja kaikki, jotka kuuntelevat, saavat elämän.”

Hiljaisen jakson jälkeen kuullaan tulevan sunnuntain raamatuntekstejä ja vietetään yhdessä ehtoollista. Päätämme hiljentymällä kuuntelemaan ehtookellojen soittoa kello 18.

Innoittajana Ehtookelloissa on Skotlannissa sijaitseva ekumeeninen Iona-yhteisö. Siellä kelttiläinen kristillisyys ja nykypäivän haasteiden käsittely lyövät kättä ikivanhassa luostarissa. Yhteisön hengellisyyteen kuuluu raikas liturginen elämä, rauhan ja oikeudenmukaisuuden edistäminen sekä toiminta luonnon hyväksi. Yhteisössä puhutaan uskosta tavallisin sanoin, ihmisten kielellä.

Ehtookellojen musiikki toteutetaan pienen, erikseen kootun kuoron kanssa Inna ja Juha Vintturin johdolla. Lauluja säestää myös piano, sello ja huilu.

Tervetuloa tähän lepohetkeen!

Sytytettyjä tuohuksia

Kontemplatiiviset messut - hetkiä hiljentymiselle

9.10. klo 17.30 messu, Kallion kirkko

30.10. klo 17.30 messu, Kallion kirkko

27.11. klo 17.30 messu, Kallion kirkko

Tervetuloa kontemplatiiviseen messuun Kallion kirkkoon. Paikalle voi tulla jo tuntia ennen messun alkua, klo 16.30, hiljentymään kynttilöiden valaisemaan kirkkoon. Kello 17.00–17.30 on myös mahdollisuus rippiin. Messu alkaa hiljaisella musiikilla klo 17.30. Lyhyt lauantai-illan vesper eli iltarukous alkaa klo 17.45.

Kontemplatiivinen messu etenee rauhallisesti; siihen kuuluu muutamia pidempiä hiljaisia jaksoja. Messussa ei ole saarnaa vaan sen tilalla on pitkä meditaatiohetki. Mukana on myös monia kauniita ominaispiirteitä, esimerkiksi vuorolauluna toteutettava Apokryfikirjoihin kuuluva Kolmen miehen kiitoslaulu, vanha juhlallinen tapa rukoilla Isä meidän -rukous. Kontemplatiivisen messun perinteen aloitti Ekumeeninen karmeliittayhteisö ensin Vartiosaaren metsäkirkossa ja sittemmin Kallion kirkossa. Messun hiljainen, yksinkertainen ja samalla pyhyyttä korostava tyyli heijastaa karmeliittasääntökunnan hengellistä perinnettä joka vie meidät vuosisatojen taakse Pyhälle Maalle Karmel-vuoren erämaaluostariin, pyhän Profeetta Elian lähteelle.

Lopuksi teejatkot koronatilanteen salliessa.