25.06. Onneksi olkoon: Uuno | Palaute
Koko Helsinki

Anima mea - hiljaista rukouslaulua verkossa

Kallion seurakunta

02.02.2021, 16:08 /  päivitetty 03.02.2021, 10:18
Hiljainen rukouslaulumessu siirtyy verkkoon, tule mukaan!
Uutiskuva Anima mea Teams-tapahtumasta

Konsertit, jumalanpalvelukset, kaikki yleisötilaisuudet on nyt peruutettu. Niistä ei ole tällä hetkellä uutisoitavaa, toivotaan että kesään mennessä tilanne paranee.

Hiljaista rukouslaulumessua on vietetty Kallion kirkossa jo pian parinkymmenen vuoden ajan. Kun tämäkin erityisjumalanpalvelus on nyt katkolla, ottivat messun Anima mea -kaikille avoimen esilauluryhmän laulajat yhteyttä ryhmän vetäjään Hilkka-Liisa eli Hili Vuoreen toivoen, että laulamaan voisi päästä edes netin välityksellä. ”Ihmisten tarve päästä laulamaan on konkretisoitunut vahvasti. Voi olla myös vaikeaa ymmärtää sitä, miksi kirkkoon ei voisi tulla laulamaan. Siellä jos missään turvavälien pitäminenkin onnistuisi erinomaisesti, miettii Hili Vuori

Kallion seurakunnan tukemana ja palkkaamana Vuori tarttui toivomukseen ja perusti Anima mea -Teams ryhmän, jossa kuka tahansa, kuten Hiljaisen rukouslaulun messussakin, voi olla mukana laulamassa näitä mietiskeleviä keskiajan lauluja. Ensimmäisessä Anima mea-verkkolaulutapahtumassa oli mukana kymmenkunta gregoriaanisesta laulusta innostunutta osanottajaa ja toisella kerralla oli laulajia jo tuplasti enemmän. Hili Vuori tai Johanna Korhonen laulavat, ja osallistujat yhtyvät lauluun itsekseen näyttöruutujensa ääressä. Yhteislaulu ei kuitenkaan onnistu Teamsissä. ”Tämä mahdollisuus täyttää kuitenkin edes vähän tarvetta soida keskiaikaisen laulun soinnissa”, toteaa Vuori.

Hän on musiikin tohtori, muusikko, taiteilija ja pedagogi, jonka koko työ pyörii gregoriaanisen laulun ympärillä. Korona-aika on koetellut erityisen raskaasti muusikoita ja muita esiintyviä taiteilijoita. Heidän ansionsa ovat esiintymistilaisuuksien loputtua romahtaneet. Hili Vuori kertoo olevansa samassa tilanteessa lukuisien muiden muusikoiden kanssa: opetustunteja tehdään netissä, apurahoja haetaan ja myös Kelan tuki tulee tutuksi. Vaikka leivän päällä onkin nyt ohuemmin särvintä, niin on toisaalta ollut enemmän aikaa tehdä tutkimustyötä, luoda uutta ja kirjoittaa musiikista. Muusikon ammattiosaaminen on pääomaa, joka kantaa myös epävarmuuksien keskellä.

Laulamme Kallion seurakunnan Hiljaisen rukouslaulumessun ja Hiljaisen rukouslaulun kelttimessun lauluja keskiviikkoisin klo 18–19. Laulujen ohjaajana toimivat vuorotellen Hilkka-Liisa Vuori ja Johanna Korhonen. Vapaa osallistuminen.

Kutsun Zoom-tapaamiseen voit pyytää lähettämällä viestin omasta sähköpostiosoitteestasi osoitteisiin hilkka-liisa.vuori@uniarts.fi ja johanna.korhonen@verkkotie.fi

Mietiskelevän laulun tunti on verkossa tarjolla siihen saakka, kunnes on mahdollista taas viettää Hiljaista rukouslaulumessua normaalisti kirkossa.

Kuvat: Heikki Tuuli, Fragmenta membranea -tietokanta, Kansalliskirjasto F.m. III 127 f. 4v.

Seuraavat Zoom-tapaamiset