07.06. Onneksi olkoon: Suvi, Roope, Robert | Palaute

Koko Helsinki

  • Valkoinen valikkosymboli, kolme vaakaviivaa päällekkäin

Hiljaisella viikolla kuljetaan kohti pääsiäistä

Seurakuntayhtymä

21.03.2018, 11:10 /  päivitetty 15.04.2019, 10:07
‍Hiljainen viikko tai suuri viikko tai pyhä viikko on pääsiäistä edeltävä viikko, joka alkaa palmusunnuntaista ja päättyy pääsiäiseen eli Kristuksen ylösnousemusjuhlaan. Hiljaisella viikolla muistellaan Kristuksen kärsimyskertomusta.

Luterilaisessa kirkossa ja muissa läntisissä kirkkokunnissa hiljaisesta viikosta käytetään myös nimityksiä kärsimysviikko tai piinaviikko. Ortodoksisessa kirkossa käytetään nimitystä suuri viikko.

Luterilaisessa kirkossa hiljaista viikkoa vietetään kokoontumalla kirkkoon seuraamaan Kristuksen kärsimyshistorian tapahtumia. Kärsimyshistoria on perinteisesti jaettu kuuteen lukuun eli ahtiin. Hiljaisen viikon päivinä pidettiin kirkossa sanajumalanpalvelus, jossa saarnattiin päivän Raamatunkohdasta. Näitä tilaisuuksia on nimitetty ahtisaarnoiksi.

Nykyisin ovat tulleet suosituiksi erilaiset kärsimysnäytelmät. Näissä Via Dolorosa- tai Via Crucis -näytelmissä, joita voidaan järjestää kirkossa tai ulkona julkisilla paikoilla, esitetään Kristuksen kärsimystien tapahtumia draaman keinoin.

Hiljaisen viikon maanantaina eli malkamaanantaina muistellaan Jeesuksen rukousta Getsemanessa, hänen vangitsemistaan ja Pietaria, joka kielsi Jeesuksen.

Katso Malkamaanantain tilaisuuksia täältä.

Tikkutiistain muistelun aiheena on Jeesuksen tutkiminen neuvoston, Pilatuksen ja Herodeksen edessä.

Katso tikkutiistain tilaisuudet tästä.

Kellokeskiviikkoon liittyy Jeesuksen tuomitsemisen ja viemisensä Golgatalle muistaminen.

Katso kellokeskiviikon tilaisuudet tästä.

Lue kiirastorstaista ja pitkäperjantaista lisää ja katso tapahtumat tästä.

Katso muut pääsiäistapahtumat tästä.