26.11. Onneksi olkoon: Sisko | Palaute
Koko Helsinki

Helsinki-apu ikääntyneille jatkuu: jo 34 000 soittoa yli 80-vuotiaille

Seurakunnat

24.04.2020, 10:48 /  päivitetty 27.04.2020, 17:37
Helsinki-apu on tavoittanut laajasti helsinkiläiset ikäihmiset. Jo tuhannet ovat saaneet pyytämäänsä kauppa- tai apteekkiapua. Auttaminen jatkuu.
Kuvassa mies kantaa kahta ruokakassia

Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteistyössä avaamasta Helsinki-avusta on soitettu tähän mennessä 34 000 puhelua helsinkiläisille ikäihmisille. Lisäksi on vastattu 4 100 puheluun, joissa yli 70-vuotiaat ovat itse pyytäneet apua. Näin ollen kontakteja ikäihmisiin on ollut yhteensä jo yli 38 000.

Helsinki-apu on asiointiapupalvelu, joka toimii numerossa 09 310 10020. Se avattiin ikääntyneille, avun tarpeessa oleville helsinkiläisille koronaepidemian ajaksi.

Kauppa-aputarpeita on ollut tähän mennessä noin 4 000 ja apteekkiasiointia runsaat 300 kertaa. Käytännössä apu tarkoittaa sitä, että kaupungin tai seurakunnan työntekijä tai Helsinki-avun vapaaehtoinen kerää ostokset vanhuksen tekemän ja maksaman tilauksen mukaan ja toimittaa ne hänen kotiovelleen.

Lisäksi Helsinki-apu on ohjannut henkistä tai hengellistä tukea toivovia keskusteluavun piiriin useita satoja kertoja.

Kaupungin ja seurakuntayhtymän työntekijät alkoivat maaliskuun lopulla soittaa yli 80-vuotiaille ja kartoittaa heidän avuntarvettaan. Helsinki-avun kautta voi saada apua kaupassa tai apteekissa käyntiin sekä löytää keskusteluapua. Pääsiäisen jälkeen käytännössä kaikki yli 80-vuotiaat oli tavoitettu ainakin kertaalleen. Lisäksi on soitettu uudestaan niille, jotka ovat toivoneet uutta yhteydenottoa.

Helsinki-avussa työskentelee yhteensä noin 800 Helsingin kaupungin ja seurakuntien työntekijää. Toiminnassa ovat mukana myös Helsinki Missio ja Suomen Punainen Risti sekä lukuisat vapaaehtoiset.

Lisäksi Helsinki-avun mahdollistavat useat yritysyhteistyökumppanit: HOK-Elanto ja Yliopiston apteekki avustetussa kauppa- ja apteekkiasioinnissa, puhelinkeskuksen kontaktijärjestelmän tarjoava Genesys, Posti ja Logisnext Finland Oy sähköskootterikalustollaan , Helkama-Auto ja ŠKODA henkilöautokuljetuksissa sekä Dometic Finland Oy kylmälaukuilla elintarvikekuljetuksiin.

Uusimpia yhteistyökumppaneita ovat tällä viikolla mukaan liittyneet Suomen Apteekkariliiton helsinkiläiset jäsenapteekit.

Kuvaaja: Paula Virta