25.04. Onneksi olkoon: Markku, Marko, Markus | Palaute
Koko Helsinki

Blogg: Hållbart klädtänk i ekofastan - prästerna tipsar

02.03.2020, 13:25 /  päivitetty 03.04.2020, 14:58
Prästkrage av smörpaketslock, kaftan från loppis eller kanske återanvändning av mormors gamla söndagshatt? Läs och ta vara på helsingforsprästernas bästa ekologiska klädtips.
Ekopaasto 2020

Låna!

Jag blev medlem i ett "klädlåneri" för ett år sedan. Det var ett naturligt sätt för mig att protestera mot den miljöbelastning som snabbmodet har.

I låneriet jag tillgång till ett mångsidigt sortiment av högklassiga kläder av över 60 finländska designers och märken. För varje fest och jobbtillfälle har jag ett nytt kvalitetsplagg att ta på mig. Jag har knappt behövt köpa något alls åt mig själv i klädväg sedan jag börjat låna.

Jag får låna två plagg och ett smycke för högst tre veckor i taget. Många funderar förstås över ifall de klarar av att ge tillbaka kläderna när det är dags att återlämna dem till "biblioteket". För mig har det varit en viktig sak att jag uttryckligen inte äger plaggen. Jag har också hittat många favoritplagg, men dem kan jag ju alltid låna på nytt.

Minna Jaakkola, präst och sakkunnig i par- och relationsfrågor vid Befolkningsförbundet, på bilden iklädd en klänning av Katri Niskanen, via låneriet Vaaterekki.

En kvinna i en blå klänning håller i ett ballongknippe

Var lat!

Jag är hopplöst dålig på att shoppa kläder och på att städa min garderob. Därför hänger där bortglömda kläder från många år tillbaka som jag till min förvåning upptäcker när jag i panik bläddrar igenom byglarna inför en fest, som jag inte hunnit fixa några bra kläder till. Stoltast blev jag över den klänning som slumpartat föll mig i handen mitt i kaoset, och som fortfarande passar mig - efter 16 år!

Min lathet har alltså visat sig vara en välsignelse när det kommer till sådana här vardagliga "First World Problems". Samtidigt har många onödiga köp blivit ogjorda. Under fastan försöker jag alltså påminna mig om att lite handfallenhet i små frågor kan vara en välsignelse för den stora helheten.

Satu Huttunen, biskop Teemu Laajasalos specialmedarbetare

Satu Huttunen

Se på dig själv som Jesus ser på dig

Jag har alltid tyckt om nya kläder. Som ung lönade det sig oftast att gå på stan med pappa och inte med mamma, eftersom pappa gick med på att köpa också lite dyrare kläder ifall de tilltalade oss båda. Mamma däremot övervägde inköpen noggrannare, vilket ibland irriterade en ung själ.

Även om jag gillade att shoppa så har byxinköp ofta fått pulsen att stiga. Det verkar som att det är svårt att hitta bra och passliga byxor. Ångesten ökar också av att min storlek oftast saknas, även om själva modellen är snygg. Jag har redan vant mig vid att kolla de nedersta byxorna i högen först, där ligger oftast de största modellerna. Inte ens de räcker nödvändigtvis till.

Mitt midjemått från ungdomen har på något sätt bitit sig fast i min tanke. Jag jämför mig med det förflutna, och ju större mina mått blir desto mer ångest känner jag inför mig själv.

Att köpa nya byxor har utöver att helt konkret svettas i provhytten också tvingat mig att möta min kropp och förändringarna i mitt inre framför spegeln.

Utöver att det är miljövänligare att reparera kläder istället för att köpa nya, så är det också lindrigare för min självbild att försöka lappa byxorna gång efter annan. De första lappningarna gör jag själv, med de svåraste revorna vänder jag mig till mamma. Och när reparationernas reparationer slutligen ger upp förvandlas plagget till råmaterial för lappar till andra söndriga plagg.

En man håller upp ett plagg och pekar på det.

Jesus pratade också om att lappa när han talade till lärjungarna i Lukasevangeliet. Jag är helt överens med Jesus om att gamla lagningar nödvändigtvis inte håller till slut. Om jag alltid betraktar mig själv med ångest kan jag inte ta emot det goda som Gud vill ge mig. Jesus poäng handlar om hur vi själva kan vara något nytt och hållbart. Sådan ser Jesus redan mig. Under den här fastetiden övar jag mig att se mig själv på samma sätt.

Visa Viljamaa, Kallio församling

En glad kvinna visar upp kläder



Ordna klädbytardag

De bästa rädda-världen tipsen är såna som är roliga. Att ordna klädbytardag är ett. Så här gör du:

1. Bjud hem några fina typer. Alla tar med sig 5-10 plagg som är i gott skick men som inte på länge fått tjäna syftet kläda kropp.

2. Duka fram en ekologisk middag, brygg en panna rättvist kaffe eller kalla det hela knytkalas.

3. Umgås, skåla och fynda!

4. Bestäm tillsammans vart ni för de överblivna tröjorna, byxorna och hattarna.

5. Var glad! Du har just räddat lite värld!

Jessica Högnabba, föräldraledig pastor

Återanvänd kreativt

Återvinning av kläder tycker jag är svårt, det är ganska otydligt vad som är bästa sättet. Så jag återanvänder, ibland som trasor, och ibland syr jag något.

Mitt ekofastetips idag är detta:

1. När du kasserat ett plagg som inte går att ge till loppis, bestäm dig för att återanvända det istället för att slänga bort.

2. Tänk på något föremål som just nu saknar skyddpåse eller överdrag. Eller något du skulle kunna ge i gåva: penal, slips, fluga, handväska ...

3. Var kreativ. Utnyttja former och t.ex. knappar och dragkedjor, men låt dem inte hindra dig. Ditt gamla plagg är inte längre ett plagg; det är råmaterial.

Jag rotade fram de gamla jeansen som generöst donerade ett byxben och lite extra tyg.

Mina gamla jeans var så slitna och trasiga att de var bortom reparation. Jag hade sparat dem ett tag och var nära att slänga dem när en yogamatta uppenbarade sig i vårt hem och saknade förvaringspåse. Jag rotade fram de gamla jeansen som generöst donerade ett byxben och lite extra tyg. Så fick yogamattan en fin påse och ett byxben fick nytt liv.

Andreas Lundgren, studentpräst

Andreas sitter vid en symaskin. Han ser glad ut.

Lär känna vilka plagg du trivs i

Jag försöker ha några tumregler när det gäller mina klädinköp:

Porträtt av Maria Sten

Jag vill veta något om tillverkaren och arbetsförhållandena för dem som gör mina kläder. Får arbetaren den lön hen är värd? Har företaget i vars namn kläderna säljs kunskap om de lokala arbetsförhållandena? Har de varit på plats? Också miljöpåverkan påverkar mina klädinköp.

Kläderna skall hålla länge. Jag betalar hellre lite mer om jag vet att form och färg håller flera år. Utspritt på den tid jag använder dem blir det inte så mycket. Det blir dyrare att köpa billigt för att märka att plagget inte håller form och / eller färg. Därför försöker jag också hitta sådant som jag tror att jag kommer att trivas i. Mycket går då på magkänsla eftersom jag lärt mig vilka plagg jag inte trivs i. Ibland kan ett plagg hänga ett par år i garderoben, för att igen plockas fram. Då känns de igen som nya.

Kläderna skall gå att kombinera med sådant som jag redan har. Arbetskläder ska till exempel gå att kombinera med prästskjorta.

Rea, outlet, klädbyte är inte främmande för mig när det är fråga om kläder som är hållbara.

Maria Sten, Kyrkostyrelsen

Älska dina kläder och använd dem mycket!

Några skjortor som ser ganska använda ut.

När jag tänker på hållbar klädkonsumtion tänker jag på att köpa kvalitet och använda tills de går sönder. Skjortorna på bilden har jag använt lite på två år, de är mina favoriter. Jag har fem skjortor som jag brukar använda under en vecka. Det betyder att användningsgångerna på dessa skjortor är omkring 100 gånger. Den blåa börjar vara sliten i ärmen, men den håller nog ett tag till, innan den blir så sliten i nacken att jag inte kan använda den längre. Den rödrutiga är tjock och den kommer jag säkert att använda ett år till. Båda är köpta från samma ställe, samtidigt, men stora skillnader i kvalitet. Tröjan är kanske 6 år gammal. Användingsgånger 240?

Det sägs att en t-skjorta i medeltal används 30 gånger och tvättas 15 gånger, men ökar man det med det dubbla, 60 gånger, minskar samtidigt klimatavtrycket med hälften. Älska dina kläder och använd dem mycket! Så tänker jag hållbar klädkonsumtion.

Tomas Ray, stiftssekreterare, präst

Gör inte impulsköp

Pilatestimmen är över och jag skyndar mot tåget. Plötsligt glimmar en lång röd jacka till i ett skyltfönster. Precis en sådan jacka som jag länge drömt om. Jag har inte längre bråttom, jag bara stirrar på jackan. Butiken stänger om fem minuter. Jag störtar in, till klädställningen och in i provrummet. Som tur har jag fortfarande prästskjortan på mig så jag får prova jackan med rätt kläder under. – Svart prästskjorta, svarta byxor och en röd jacka, vilken slående kombination, tänker jag när jag skyndar mot tåget, med jackan i en kasse.

Följande morgon slår den moraliska baksmällan till.

Följande morgon slår den moraliska baksmällan till. Hur gick jag nu på det där viset och köpte en ny jacka helt extempore, och till fullt pris och allt. Jag som bara köper på realisationeras realisation till -70%. Och bara ifall det fortfarande finns plagg i rätt storlek, snygga och i bra material och när man verkligen behöver något - då tycker jag man får man köpa.

Jag tar bilder och av jackan och skickar till min dotter, syster, man med flera och frågar vad de tycker, får jag/kan jag behålla den när jag tycker så mycket om den? Samtidigt växer ett litet tvivel inom mig när jag tänker på alla ekologiska och moraliska aspekter. Jag får positiv respons på jackan, men min dotter tillägger också: Mamma, behöver du verkligen den där?

Några dagar går förbi, en vecka. Jackan hänger i tamburen. Butiksbiträdets sista ord ekar allt starkare i mina öron: Vi har 14 dagars returrätt.

Den trettonde dagen sedan jackinköpet går mot sitt slut när jag stiger in i affären med jackan i samma papperskasse som jag köpte den i. Jag går fram till kassan och lämnar tillbaka jackan. Med lätt hjärta och sinne går jag iväg. Vilken blev lärdomen: Gör inte impulsköp, gå direkt hem från pilatestimmen och följ dina goda vanor. Var inte fåfäng, utan mild och glad.

Lisa Enckell, Kallio församling

Lisa Eckell violetissa nojatuolissa viherkasvien keskellä