07.12. Onneksi olkoon: Sampsa | Palaute
Koko Helsinki

Alla helgons dag: Tänd ett ljus, bonga en ängel eller låt musiken lugna dig

19.10.2021, 13:22 /  päivitetty 03.11.2021, 16:05
Under allhelgonahelgen erbjuder församlingarna olika tillfällen att närma sig helgens tema. I kyrkorna tänder vi ljus för alla våra medlemmar som gått bort under det gångna året. För barnen erbjuder vi i år särskilt program på begravningsplatserna. Ta ficklampa med!
Kynttilät, lyhdyt

LJUSANDAKTER lördag 6.11.2021


Lördagen den 6.11 firar vi alla helgons dag. Då tänds tusentals ljus på begravningsplatserna runt om i landet. I många kyrkor kan man delta i en ljusandakt till minne av dem som gått bort under året.

Johannes församling: Parentationsgudstjänst i nya kapellet på Sandudd, Sanduddsgatan 20, Helsingfors. Lördag 6.11 kl. 14. Medverkande: Monica Heikel-Nyberg, Sixten Enlund, Dag-Ulrik Almqvist, Annamaria Böckerman samt Johannes församlings diakoni.

Petrus församling: Parentation lör 6.11 kl. 16 i Petruskyrkan, Skogsbäcksvägen 15, Helsingfors. Vi tänder ett ljus till minne av de medlemmar av Petrus församling som gått bort under det föregående året.

Matteus församling: Ljusandakt i Matteuskyrkan, lördag 6.11 kl. 18 på Åbohusvägen 3, Helsingfors. Vi tänder ett ljus för varje saknad människa. Medverkande: Juho Kankare.

Välkommen till kyrkan på allhelgona! Tillsammans tänder vi ljus för alla våra medlemmar som avlidit under det gångna året. Ljuset är en symbol för Jesus som besegrat döden. Ljus driver bort mörker. Att komma till kyrkan och höra namnet på den vi saknar och se ett ljuständas till hans eller hennes minne kan ge oss kraft och mod att gå vidare i livet.

Piirroskuva pyhäinpäivän enkeliradasta lapsille. Kuvassa tyylitelty lapsi, tie, enkelinsiipiä ja kirkko. Kuva: Jonna Peitso


Barnens allhelgona på begravningsplatserna


Lördag 6.11

Helsingfors församlingar ordnar program för barn och familjer på kyrkogårdarna under allhelgonahelgen.

Malms begravningsplats/ Ladugårdstorget:

kl. 16, 17 och 18 kvintett ur Gardets musikkår uppträder,

kl 16.30, 17.30 ja 18.30 eldshow med Belenos Group of Arts.

På begravningsplatserna i Sandudd och Östersundom finns det spårningar, på finska, för barn. Ta med ficklampa, gravljus och tändstickor. Klä dig varmt och enligt väder. Läs mera (på finska)

Programmet finns i år endast på finska.


KONSERTER i allhelgonatider


Fredag 5.11 kl. 19:

Nunc dimittis i Pauluskyrkan

Sammattivägen 5. EMO Ensemble: Kristina Bogataj (Rautavaara, Pärt, Kõrvits, Nystedt, Jennefelt, Bec, Makor, Kastelic, Vulc). Fritt inträde, programblad 10 euro.


Fredag 5.11 kl. 19.30:

Requiem aeternam i Berghälls kyrka

Östra prästgatan 2. Requiem i c-moll av Haydn för solist, kör och orkester, J. S. Bachin motett Komm, Jesu, komm, samt Luceat av Mikko Heiniö. Fritt inträde.


Lördag 6.11 kl. 16.15:

Allhelgonadagens ljuskonsert i Sveaborgs kyrka

med sånggruppen Swing High.


Söndag 7.11 kl. 18:

Evensong i Johanneskyrkan

Aftongudstjänst i anglikansk tradition på Alla själars dag. S:t Jacobskören, Tomas vokalensemble och Johannes kantori medverkar. Högbergsgatan 12.


Söndag 7.11 kl. 18: Niels Burgmann spelar

Bachs sonater

nr 3, 4 och 5, i Matteuskyrkan, Åbohusvägen 3. Efter konserten tas en frivillig kollekt upp till förmån för församlingens musikverksamhet.


‍Hitta fler konserter här

Hautahaku.fi palvelu on auki kännykän näytöllä.

Mobiltjänst hjälper dig hitta till dina anhörigas gravar


Tjänsten "Hautahaku" är en söktjänst över gravplatserna i Helsingfors. Cirka 350 000 namn på personer som ligger begravda i Helsingfors finns upptagna i tjänsten.

"Hautahaku" är en mobilanpassad söktjänst som ska göra det lättare att hitta rätt på de stora begravningsplatserna i Helsingfors.

Tjänsten betjänar användare i hela landet som har anhöriga begravda på begravningsplatserna i Sandudd, Malm, Furumo, Brändö, eller Östersundom, samt i urnelunden i Månsas eller kolumbariet i Berghäll.

Tjänsten är ett samarbete mellan gravtjänsten och dataadministrationen inom Helsingfors kyrkliga samfällighet.

För en sökning i tjänsten behöver du mata in efternamnet på den vars grav du söker. Du kan avgränsa sökningen med att ange födelse- och dödsår samt begravningsplats. Resultatet visas på en karta.

Här kan du bekanta dig med söktjänsten som också fungerar på svenska.

Under allhelgona är portarna till alla begravningsplatser i Helsingfors öppna dygnet runt.

Det hjälper att prata

Kyrkans samtalshjälp har öppet varje kväll


För dig som behöver ett lyssnande öra. Telefonjourens nummer är 0400 22 11 90 och dejourerar varje dag kl. 20–23. Chattjouren är öppen må-to kl. 19–21 på samtalstjanst.fi Det hjälper att prata!

Texter som stöd i sorg


På kyrkans sorgesida ev.fi/sorg finns berättelser, tankar och texter om sorg ur olika perspektiv. Vi bär alla på berättelser och vi får dela dem med varandra. Läs mera

Sjung sorgen - konsert och samtal om sorg


Sjung sorgen är en konsert om det som vi alla någon gång drabbas av. Sorgen är unik, men upplevelsen kan vi kanske dela. Konsert med Carita Holmström och Annika Cleo, 9.11 kl. 14 i Högbergsgården, Högbergsgatan 10, Johannes församling.

"Sjung sorgen handlar om att tappa och hitta nytt fotfäste. Om att möta ensamheten för att finna ny gemenskap. Om att invänta tonregnet för att uttrycka det osägbara", beskriver Carita Holmström som är musiker, kompositör och artist.

Hon bjuder tillsammans med artisten och kompositören Annika Cleo in till en akustisk konsert i intimt format. Utgående från deras egna upplevelser av sorg bjuder de på nyskrivet material och tonsättningar av dikter och texter av Tua Forsström, Anna Simberg, Solveig von Schoultz och rikssvenska Bruno K. Öijer. (Källa: Kyrkpressen.fi)

Efter konserten samtal med psykoterapeut Benita Söderström.

Anmälning till församlingens kansli (09) 2340 7700 / johannes.fors@evl.fi senast dagen innan.

Två alvarliga kvinnor i profil. Blåa toner.

Sprid allhelgonaljuset i sociala medier


Tänder du ljus på kyrkogården eller hemma i köksfönstret? Går du i kyrkan eller på café? Hur din allhelgonatradition än ser ut, knäpp en bild och posta i sociala medier. Tillsammans sprider vi både kunskap och värme genom de kristna traditionerna. Kyrkan behöver influencers som du och jag!

Under allhelgonahelgen 6–7 november pågår den evangelisk lutherska kyrkans kampanj #jagtänderljus i sociala medier. Med hjälp av hashtaggen kan de som vill dela sin allhelgonatradition med andra. Tanken är att tagga bilder av ljus och minnen med #jagtänderljus #sytytänkynttilän.

Gravljus tätt ihop. Texten: #jagtänderljus på bilden.

Kolumn: Tre tips för alla helgons dag


Vad brukar du göra på alla helgons dag? Vilka traditioner har din familj? Det är aldrig för sent att hitta på nya traditioner. Mina äldre pojkar är nu i skolåldern. För några år sedan bestämde vi att Alla helgons dag skulle vara en dag av familjemys och tacksamhet. Nu tycker våra pojkar att det alltid har varit såhär.

Pojkarna ritar ett glatt ansikte på vår pumpa, som de gett namnet ”Pumpa Läns”. Sen gör vi en varm soppa av innehållet. Det passar riktigt bra med en värmande soppa i det ruggiga höstvädret.

Sen tittar vi på bilder och videoklipp av människor som varit nära och viktiga för oss och som vi nu saknar. Vissa minns de mycket bra. Andra får jag och Rebecka berätta för dem om. Hurudan var deras morfar som de aldrig hann se? På vilket sätt påminner de om honom?

Porträtt av kyrkoherde Daniel Björk.

Vi tackar för deras liv, de som inte längre är hos oss. Vi tackar för vad de har betytt för oss. Sen tänder vi ett ljus och ser hur den lilla ljuslågan vinner över mörkret. Oberoende av hur stort mörkret nyss var, så segrar den lilla ljuslågan alltid över mörkret. Så är det också med hoppet.

Vi minns att döden inte är slutet. En dag så kommer vi att ses igen. Tänk vilken fest det ska bli. När jag får krama min morfar, berätta hur stolt jag är över honom. Han som kunde så mycket. När jag får träffa min son Gabriel som skulle ha varit vår förstfödde, men som aldrig hann födas. Undrar vem av sina bröder han liknar mest?

En dag så kommer vi att ses igen. Tänk vilken fest det ska bli.

Alla helgons dag är en dag av sorg och saknad. Men det är också en dag av tacksamhet för de människor som vi haft i våra liv. Framförallt är det en dag av förväntan, ”På återseende, morfar.” viskar jag.

Det finns en plats där döden aldrig mera ska skilja oss från de vi älskar. ”Han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta skall finnas mer. Ty det som en gång var är borta. Och han som satt på tronen sade: Se, jag gör allting nytt.” – Uppenbarelseboken 21: 4

Daniel Björk är kyrkoherde i Petrus församling


En väg på en kyrkogård. Det lyser ljus på gravarna.