24.04. Onneksi olkoon: Pertti, Altti, Albert | Palaute
Koko Helsinki

Alla helgons dag: Tänd ett ljus, bonga en ängel eller låt musiken lugna dig

19.10.2021, 13:22 /  päivitetty 02.11.2022, 10:44
Under allhelgonahelgen erbjuder församlingarna olika tillfällen att närma sig helgens tema. I kyrkorna tänder vi ljus för alla våra medlemmar som gått bort under det gångna året.
Pariskunta nojaa toisiinsaa, näkyy vain takaa musta siluetti päistä. Heidän edessään leviä hautakynttilöiden lämmin valomeri.

LJUSANDAKTER och mässor lördag 5.11.2022

Helsingfors

  • Parentationsgudstjänst kl 16 i Sandudds nya kapell, Sanduddsgatan 20. Sebastian Silén, violin och Johannes kantorer medverkar / Johannes församling
  • Minnesgudstjänst med ljuständning kl. 16 i Petruskyrkan, Skogsbäcksvägen 15 i Månsas. Servering / Petrus församling
  • Ljusandakt i Matteuskyrkan kl. 18 på Åbohusvägen 3 i Östra centrum. Medverkande: Juho Kankare / Matteus församling


Esbo

  • Högmässan på alla helgons dag kl.12.15 i Esbo domkyrka, Kyrkparken 5. Namnen på de medlemmar i Esbo svenska församling som avlidit och jordfästs sedan senaste alla helgons dag läses upp och ljus tänds.
  • Allhelgonakafé i Esbo domkyrkas församlingsgård Kyrkstranden 2. Präster och diakoniarbetare från Esbo svenska församling är närvarande kl.13.30-18.00. Möjlighet till samtal.
  • Mera info: Esbo svenska församling

Grankulla

  • Allhelgonadagens högmässa kl. 12 i Grankulla kyrka. Liturg Ulrik Sandell, predikant Daniel Nyberg, kantor och körledare Barbro Smeds, diakon Catherine Granlund. Esbo Sångkör medverkar. Kyrkkaffe.
  • Mera info: Grankulla svenska församling


Vanda

  • Gudstjänst till de dödas minne kl. 16 i Helsinge kyrka S:t Lars, Kyrkovägen 45.
  • Tvåspråkig minnestund till minnet av avlidna missbrukare: Ons 2.11 kl. 18, Villa Römperi, Ånäsgatan 9. Du kan tända ett ljus för din nära och kära. Minnestunden har en kort andakt och den innehåller sång. Efter minnesstunden kaffeservering.
  • Mera info: Vanda svenska församling
Kirjoneulelapasiin puetut kädet pitelemässä lähikuvassa muistokynttilää

Välkommen till kyrkan på allhelgona! Tillsammans tänder vi ljus för alla våra medlemmar som avlidit under det gångna året.

Ljuset är en symbol för Jesus som besegrat döden. Ljus driver bort mörker.

Att komma till kyrkan och höra namnet på den vi saknar och se ett ljuständas till hans eller hennes minne kan ge oss kraft och mod att gå vidare i livet.‍

Kuvassa kolme enkeliä ja tähtiä

BARNENS ALLHELGONA

LÖR 5.11 kl. 16–18.30 på Sandudds begravningsplats

Välkommen till begravningsplatsen på alla helgons dag för att minnas, fråga och förundras tillsammans med hela familjen! Ni kan gå församlingarnas spårning runt Sandudd, tvärs genom det stämningsfulla ljushavet. I Gamla kapellet kan ni lyssna till harpmusik och vila er en stund. Andaktsstunder (på finska) kl. 17 och 18.

Evenemanget är tvåspråkigt. Ta med dig en ficklampa och ett gravljus. Kanske får du syn på en ängel!

Tecknad karta över begravningsplatsen i Sandudd

Läs mera här (på finska)

Också på begravningsplatsen i Malm erbjuds bland annat musikprogram, spårning och eldshow under allhelgona. Läs mera här (på finska).

MUSIK i allhelgonatider

Gregoriansk requiemmässa

  • onsdag 2.11 kl 18 i Johanneskyrkan, Högbergsgatan 12.


Sångstund

  • onsdag 2.11 kl. 18 i Dickursby kyrka. Vi börjar med avslappnande röstövningar och bekantar oss med röstens möjligheter. Vi sjunger i början enstämmigt tillsammans, du behöver inte ha sjungit så aktivt tidigare. Vi sjunger på svenska, finska och engelska och det går också att önska sånger. Läs mera


Remembered

  • lördag 5.11 kl. 18 Kören Ecoro ger konserten Remembered - musik till tröst och eftertanke i Olars kyrka, Frälsehemmansgränden 1, Esbo.


Orgelkonsert: Musik från Matteus

  • söndag 6.11 kl. 18. Matteus församlings kantor Niels Burgmann spelar musik skriven av personer som jobbat – eller fortfarande jobbar – i Matteus församling, bland annat Ingmar Hokkanen, Lars Karlsson, Kjell Mørk Karlsen och Burgmann själv. Matteuskyrkan, Åbohusvägen 3.


Evensong

  • söndag 6.11 kl 18 i Johanneskyrkan, Högbergsgatan 12. Musik av Henrik Sundblad (1880-1947) i ny gestalt av Dag-Ulrik Almqvist.
  • Sedan många år firar vi i Johanneskyrkan regelbundet en kvällsgudstjänst i engelsk tradition, Evensong, som på svenska lika väl kan kallas Aftonsång. I synnerhet i år då vi enbart sjunger finlandssvensk musik. Den 6.11 firar vi nämligen samtidigt Alla själars dag, Reformationsdagen och Svenska Dagen.
  • Medverkande: Chorus Sanctae Ceciliae, S:t Jacobskören, Tomas vokalensemble, Johannes kantorer. Officiant: Johan Terho. Läs mera

Mässa med stilla musik

  • sö 6.11 kl. 17 i Olars kyrka. Medverkande Heidi Jäntti och Eeva-Liisa Malmgren. Suvi Gräsbeck sjunger och spelar kantele. Kvällsté.‍ Frälsehemmansgränden 1, Esbo.

Musikfestens tvåspråkiga musikmässa

  • söndag 6.11 kl. 12 i Grankulla kyrka. Andrzej Wilkus, gitarr, Sofia Lindroos och Valter Maasalo, gregoriansk sång, Ulrik Sandell, Kari Kuula, Heli Peitsalo. Kyrkkaffe i övre salen.
Hautahaku.fi palvelu on auki kännykän näytöllä.

Mobiltjänst hjälper dig hitta till dina anhörigas gravar

Tjänsten "Hautahaku" är en söktjänst över gravplatserna. Cirka 350 000 namn på personer som ligger begravda i Helsingfors finns upptagna i tjänsten.

För en sökning i tjänsten behöver du mata in efternamnet på den vars grav du söker. Du kan avgränsa sökningen med att ange födelse- och dödsår samt begravningsplats. Resultatet visas på en karta.

Här kan du bekanta dig med söktjänsten som också fungerar på svenska.

Det hjälper att prata

Kyrkans samtalshjälp har öppet varje kväll

För dig som behöver ett lyssnande öra. Telefonjourens nummer är 0400 22 11 90 och dejourerar varje dag kl. 20–23. Chattjouren är öppen må-to kl. 19–21 på samtalstjanst.fi Det hjälper att prata!

Texter som stöd i sorg

På kyrkans sorgesida ev.fi/sorg finns berättelser, tankar och texter om sorg ur olika perspektiv. Vi bär alla på berättelser och vi får dela dem med varandra. Läs mera

Sprid allhelgonaljuset i sociala medier

Tänder du ljus på kyrkogården eller hemma i köksfönstret? Går du i kyrkan eller på café? Hur din allhelgonatradition än ser ut, knäpp en bild och posta i sociala medier. Tillsammans sprider vi både kunskap och värme genom de kristna traditionerna. Kyrkan behöver influencers som du och jag!

Under allhelgonahelgen 5–6 november pågår den evangelisk lutherska kyrkans kampanj #jagtänderljus i sociala medier. Med hjälp av hashtaggen kan de som vill dela sin allhelgonatradition med andra. Tanken är att tagga bilder av ljus och minnen med #jagtänderljus #sytytänkynttilän.


Gravljus tätt ihop. Texten: #jagtänderljus på bilden.

Kolumn: Tre tips för alla helgons dag

Vad brukar du göra på alla helgons dag? Vilka traditioner har din familj? Det är aldrig för sent att hitta på nya traditioner. Mina äldre pojkar är nu i skolåldern. För några år sedan bestämde vi att Alla helgons dag skulle vara en dag av familjemys och tacksamhet. Nu tycker våra pojkar att det alltid har varit såhär.

Pojkarna ritar ett glatt ansikte på vår pumpa, som de gett namnet ”Pumpa Läns”. Sen gör vi en varm soppa av innehållet. Det passar riktigt bra med en värmande soppa i det ruggiga höstvädret.

Sen tittar vi på bilder och videoklipp av människor som varit nära och viktiga för oss och som vi nu saknar. Vissa minns de mycket bra. Andra får jag och Rebecka berätta för dem om. Hurudan var deras morfar som de aldrig hann se? På vilket sätt påminner de om honom?

Porträtt av kyrkoherde Daniel Björk.

Vi tackar för deras liv, de som inte längre är hos oss. Vi tackar för vad de har betytt för oss. Sen tänder vi ett ljus och ser hur den lilla ljuslågan vinner över mörkret. Oberoende av hur stort mörkret nyss var, så segrar den lilla ljuslågan alltid över mörkret. Så är det också med hoppet.

Vi minns att döden inte är slutet. En dag så kommer vi att ses igen. Tänk vilken fest det ska bli. När jag får krama min morfar, berätta hur stolt jag är över honom. Han som kunde så mycket. När jag får träffa min son Gabriel som skulle ha varit vår förstfödde, men som aldrig hann födas. Undrar vem av sina bröder han liknar mest?

En dag så kommer vi att ses igen. Tänk vilken fest det ska bli.

Alla helgons dag är en dag av sorg och saknad. Men det är också en dag av tacksamhet för de människor som vi haft i våra liv. Framförallt är det en dag av förväntan, ”På återseende, morfar.” viskar jag.

Det finns en plats där döden aldrig mera ska skilja oss från de vi älskar. ”Han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta skall finnas mer. Ty det som en gång var är borta. Och han som satt på tronen sade: Se, jag gör allting nytt.” – Uppenbarelseboken 21: 4

Daniel Björk är kyrkoherde i Petrus församling


En väg på en kyrkogård. Det lyser ljus på gravarna.