15.12. Onneksi olkoon: Heimo | Palaute | På svenska | In English

Koko Helsinki

21 vuotta elävää seimiperinnettä Helsingissä

Yhteinen seurakuntatyö

22.11.2018, 14:07 /  päivitetty 08.11.2019, 08:44
Aleksanterinkadulla kulkijat ovat voineet jo kahdenkymmenen ajan liikkua seimeltä toiselle.

Helsingillä on pitkät perinteet seimien suomalaisena kotikaupunkina ja Helsingissä on vuosien mittaan vieraillut suuri määrä erilaisia lainaseimiä eri puolilta Eurooppaa ja koko maailmaa. Vuonna 2018 oli kahdeskymmenes vuosi, kun jouluseimet olivat esillä Aleksanterinkadulla.

Helsingin jouluseimet -tapahtuma haluaa tuoda omalla hiljaisella tavallaan Kristuksen syntymäjuhlan osaksi helsinkiläistä joulutraditiota. Seimi ei vaadi katsojaltaan mitään, mutta se antaa mahdollisuuden pysähtyä ja siirtyä ajatuksissaan toiseen todellisuuteen.

Helsingin jouluseimet -tapahtuman teema vaihtuu vuosittain ja tämä vaikuttaa näyttelyssä mukana olevien seimien valintaan ja esillepanoon. Tänä vuonna on nostettu esille eri vuosien suosikkiseimiä. Niitä ovat esimerkiksi Helsinki-seimi ja Mirjamin seimi.

– Olemme kiitollisia yrittäjille, jotka haluavat olla mukana rakentamassa elävää seimiperinnettä vuosi vuoden jälkeen, kertoo varhaiskasvatussihteeri Päivi Vuorelma-Glad. Hänen tehtäviinsä kuuluu yhdessä Satu Laakson kanssa miettiä, mikä seimi menee mihinkin näyteikkunaan.

Seimiasetelmien rakentamisessa on tärkeä rooli myös vapaaehtoisilla. Yksi heistä on Adelia Wadenström, joka rakensi vuonna 2018 seimiasetelman Kampin kappeliin. Hän teki asetelmansa oman lapsuutensa italialaisen kotikylän perinteiden mukaan. Seimi on keskellä kylän arkisia tapahtumia.

Jouluseiminäyttelyä ylläpitää ja kokoaa Helsingin seurakuntayhtymän Kasvatus ja seurakuntapalvelu -yksikkö. Siellä työskentelevä Kasvatuksen tiimi tuottaa näyttelyn vuosittain yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoisten kanssa.