18.07. Onneksi olkoon: Riikka | Palaute | På svenska | In English

Koko Helsinki

20 vuotta elävää seimiperinnettä Helsingissä

Yhteinen seurakuntatyö

22.11.2018, 14:07 /  päivitetty 29.11.2018, 14:00
Aleksanterinkadulla kulkijat ovat voineet jo kahdenkymmenen ajan liikkua seimeltä toiselle.

Helsingillä on pitkät perinteet seimien suomalaisena kotikaupunkina ja Helsingissä on vuosien mittaan vieraillut suuri määrä erilaisia lainaseimiä eri puolilta Eurooppaa ja koko maailmaa. Tänä vuonna seimet ovat esillä Helsingin keskustassa 25.11.2018 – 6.1.2019. Seiminäyttely avautuu Aleksanterinkadulla 25.11.2018 Joulukadun avajaisiin.

Helsingin jouluseimet -tapahtuma haluaa tuoda omalla hiljaisella tavallaan Kristuksen syntymäjuhlan osaksi helsinkiläistä joulutraditiota. Seimi ei vaadi katsojaltaan mitään, mutta se antaa mahdollisuuden pysähtyä ja siirtyä ajatuksissaan toiseen todellisuuteen.

Helsingin jouluseimet -tapahtuman teema vaihtuu vuosittain ja tämä vaikuttaa näyttelyssä mukana olevien seimien valintaan ja esillepanoon. Tänä vuonna on nostettu esille eri vuosien suosikkiseimiä. Niitä ovat esimerkiksi Helsinki-seimi ja Mirjamin seimi.

– Olemme kiitollisia yrittäjille, jotka haluavat olla mukana rakentamassa elävää seimiperinnettä vuosi vuoden jälkeen, kertoo varhaiskasvatussihteeri Päivi Vuorelma-Glad. Hänen tehtäviinsä kuuluu yhdessä Satu Laakson kanssa miettiä, mikä seimi menee mihinkin näyteikkunaan.

Seimiasetelmien rakentamisessa on tärkeä rooli myös vapaaehtoisilla. Yksi heistä on Adelia Wadenström, joka rakentaa seimiasetelman Kampin kappeliin. Hän tekee asetelmansa oman lapsuutensa italialaisen kotikylän perinteiden mukaan. Seimi on keskellä kylän arkisia tapahtumia.

Jouluseiminäyttelyä ylläpitää ja kokoaa Helsingin seurakuntayhtymän Kasvatus ja seurakuntapalvelu -yksikkö. Siellä työskentelevä Kasvatuksen tiimi tuottaa näyttelyn vuosittain yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoisten kanssa.

Seimiä on esillä myös Helsingin kirkoissa pääosin ensimmäisestä adventista loppiaiseen eli 2.12.2018 – 6.1.2019. Tiedot kirkkojen seimistä päivittyvät vähitellen.

Lue lisää Kannelmäen seurakunnan seimistä täältä.

Vuosaaren kirkon seiminäyttelystä voit lukea lisää täältä.

Tuomiokirkon Kryptassa on myös jouluseimiä. Lue lisää täältä.