20.04. Onneksi olkoon: Lauha, Nella | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Ylösnousemusriemu tuo valon Petri Laaksoselle ja Tuuli Malveelle

Tuomiokirkkoseurakunta

30.03.2021, 18:09
Pääsiäisen tunneskaala kärsimyksestä riemuun kuuluu myös musiikissa. Petri Laaksonen ja Tuuli Malve ovat tuoneet pääsiäiseen uusia ilmaisumuotoja.
Kuvassa muusikot Petri Laaksonen ja Tuuli Malve, kuvat ottanut Jani Laukkanen ja Eetu Linnakivi

Musiikki kuuluu olennaisena osana kahden Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston jäsenen, Petri Laaksosen ja Tuuli Malven, elämään. Molempien mielestä pääsiäinen ilman musiikkia olisi kolkko ja tyhjä.

– Pääsiäinen on täynnä tunteita laidasta laitaan. Hyvä musiikki koskettaa ihmisiä syvältä, usein syvemmältä kuin hyvä puhe. Se saa monet kanavat auki, Laaksonen sanoo.

Molemmat muusikot ovat tuoneet pääsiäiseen uusia sävelmiä. Laaksosen pääsiäisperinteisiin on aiempina vuosina kuulunut konserttikiertue Lapissa. Muutama vuosi sitten pitkäperjantaina pidetyssä konsertissa Saariselällä hän huomasi, miten hänen kappaleensa Syvä hiljaisuus, Sinun varaasi kaiken laitan, Uskon vaikka en näe ja Täällä Pohjantähden alla toivat pitkäperjantaihin uusia näkökulmia.

– Pitkäperjantai-illan konsertissa on oma harras ja syvä tunnelmansa. Siihen ei kovin moni kappale käy, Laaksonen sanoo.

Laaksosen In Memoriam -levyn kappaleista monet liittyvät kuolemaan ja elämästä irrottautumiseen. Tuuli Malve haluaa musiikkikasvattajana tuoda ja myös luoda monipuolisia, toivoa pirskahtelevia ja eri musiikkityylejä edustavia lauluja lasten ja nuorten laulettaviksi ja soitettavaksi. Hän julkaisi loppuvuodesta Maksetut Viulut -yhtyeensä kanssa yhteislauluiksi sopivia lauluja sisältävän albumin Pyhä, jossa muun muassa laulu Se todella tapahtui kertoo Jeesuksen kärsimyksestä.

– Koen, että tutun asian uudelleen sanoittaminen ja säveltäminen on tärkeää. Uudet sanat ja sävelet voivat herättää uudelleen henkiin jokavuotisen pääsiäisen sanoman. Se luo myös mahdollisuuden, että sanoma tavoittaa ja koskettaa yhä uusia ihmisiä, Malve sanoo.

Pääsiäinen on uuden ajan alku

Molemmat muusikot kokevat, että pääsiäiseen liittyy suuri muutos.

– Kristinuskon suuri salaisuus on siinä, että siirrytään surusta ylösnousemususkoon. Siinä näkyy vastakohdat, sillä pääsiäissunnuntai on valaiseva ja vapauttava, Laaksonen sanoo.

Keskeistä pääsiäisen sanomassa on ihme, joka muuttaa koko maailman kärsimyksen.

– Minulle pääsiäisen merkitys on siinä, että on Jumala, joka on rakkaus ja voittaa kuolemankin. Se on niin radikaali toivo, että se muuttaa kaiken, Malve sanoo.

Hänen mukaansa pääsiäinen tuo toivon valon: kevät on lähestymässä ja antaa lupauksen kesästä. Laaksosen mielestä pääsiäinen laittaa ihmisen pohtimaan uskon salaisuutta ja ylösnousemusta.

– Pääsiäinen kutsuu myös pohtimaan kuolemaa. Kuolemasta voi tulla luonnollisempi osa elämää. Pääsiäisen myötä olen oppinut arvostamaan elämää ja kuolemaa ja kuoleman edessä oppii nöyryyttä, Laaksonen sanoo.

Pääsiäisen riemu on Laaksosen mielestä toivoa, rohkaisua ja valoa täynnä. Ihminen tarvitsee hänen mukaansa toivoa, johon hän voisi tarrautua. Pääsiäisen sanomassa Laaksoselle toivoa tuo hyvyyden voitto. Hänen mukaansa Jeesusta pidettiin uhkana ja häntä vihattiin ja lopulta surmattiin. Jeesusta kohdeltiin epäreilusti. Ylösnousemus vie pääsiäisen sanoman synkkyydestä kirkkauteen, mustasta valkoiseen.

– Kirkkoa ei ehkä olisi ilman pääsiäisen sanomaa, Laaksonen pohtii.

Siksi kirkko on enemmän kuin hyväntekeväisyyslaitos. Jos kokoontumisrajoituksia ei olisi, sekä Laaksonen että Malve kävisivät jossain vaiheessa pääsiäisen aikaan kirkossa. Laaksonen on useimmin käynyt joko kiirastorstaina tai pitkänäperjantaina.

– Murheen alhoon on helppoa ja pehmeää laskeutua. On helppo antaa periksi ja luovuttaa. Mutta kannattaapohtia, miten sieltä pääsee pois. Miten pääsee ylös iloon?, Laaksonen miettii.

Hänen mielestään iloon on helppo nousta yhdessä isolla joukolla.

– Pidän sellaisesta ilosta, joka ottaa huomioon elämän realiteetit, Laaksonen sanoo.

Hänelle pääsiäissunnuntain Tuomasmessut ovat tuoneet jaettua ylösnousemusriemua. Tuuli Malven nuoruuteen on kuulunut kiinteästi pääsiäisyön messut Porvoossa, jonne on välistä pyhiinvaellettu nuorten pääsiäisleiriltä. Häntä puhuttelee yhteinen ylösnousemusriemu seurakunnan kanssa.

– Minulle on jäänyt mieleen, kun olen saanut olla mukana pääsiäisyön messussa jakamassa narsisseja ja saanut kukan mukaan myös itse. Keltainen narsissi on tuonut valon myös kotiin, Malve sanoo.

Molemmille pääsiäisen riemuun kuuluu yhteisöllisyys, kohtaaminen ja yhdessä jakaminen. Se on haastavaa toteuttaa virtuaalisesti. Joku keino olisi Malven mielestä kuitenkin tärkeä löytää, jotta etenkin lapset ja nuoret saisivat yhä uudelleen kosketuspinnan pääsiäiseen ja koko kristinuskoon.

Teksti Laura Koskelainen