20.03. Onneksi olkoon: Aki, Kim, Joakim, Jaakkima | Palaute | På svenska | In English

Tuomiokirkkoseurakunta

YK:n päivän jumalanpalveluksessa etsittiin toivon näköaloja

Tuomiokirkkoseurakunta

24.10.2018, 14:06
Helsingin tuomiokirkossa kokoonnuttiin kansainvälisenä YK:n päivänä keskiviikkona 24.10. jumalanpalvelukseen. Tänä vuonna puheen piti kansanedustaja, ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen. Puheessaan hän pohti päivän tekstiä mukaillen kärsimyksestä, mutta myös toivosta sekä nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta. Tilaisuudessa oli mukana yli 180 osallistujaa.

Kansanedustaja, erityisedustaja Jutta Urpilainen kertoi puheessaan Afrikan tilanteesta, näkemästään hädästä ja kärsimyksestä, joita hän on kohdannut tehtävissään ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana. Hän nosti esiin myös tänä vuonna vietettävän kansalaissodan muistovuoden.

- On hyvä nähdä kauas. On tärkeää katsoa koko ihmiskuntaa ja auttaa siellä, missä hätä on suurin. On myös hyvä nähdä lähelle. On tärkeää katsoa oman kansakuntamme ”raatelua ja lyömistä” ja tutkia oman kansamme ”parantumista ja virvoittumista”. Tähän meitä haastaa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön rukouspäiväjulistus, joka kiinnittää huomiomme vuoden 1918 kansalaissodan muistovuoteen. Sadassa vuodessa olemme nousseet köyhästä ja sodan runtelemasta kansakunnasta menestyväksi kansantaloudeksi, pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi, vähiten hauraimmaksi valtioksi ja - tuoreiden tutkimusten mukaan - maailman onnellisimmaksi kansaksi.

Suomen tarina köyhyydestä vaurauteen ja sisällissodasta kansakunnan eheyteen kiinnostaa, mutta Urpilainen itse jää kysymään: mikä on ollut tuon sovinnon tien ydin. Vastauksen pohdintaansa hän löytää edellisen arkkipiispa Kari Mäkisen viime vuonna itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksessa pitämästä saarnasta.

- Yksi vastaus tämän ytimen etsinnässä on kuultu tässä tuomiokirkossa, kun entinen arkkipiispamme saarnasi eduskunnalle viimeistä kertaa itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksessa. Kari Mäkinen haastoi meitä pohtimaan Täällä Pohjantähden alla -romaanin lainausta "Silmieni tasolta katselen kaikkia". Mielestäni siinä kiteytyy jotakin olennaista suomalaisen demokratian ja hyvinvointivaltion eetoksesta. Kaikkien näkeminen omien silmien tasolta saa meidät kuuntelemaan, mitä toisella kansalaisella on sanottavaa - ja luottamaan omaan ajatukseemme ja sanomaan sen ääneen. Silmien tasolta toisen katsominen saa meidät näkemään ainutlaatuisen arvon jokaisessa kanssaihmisessä - ja arvostamaan itseämme ja ottamaan omat lahjamme käyttöön niin arjessa, työssä kuin yhteiskunnassa.

YK:n päivän jumalanpalvelusta vietetään Helsingin tuomiokirkossa vuosittain lokakuun 24. päivä. Jumalanpalveluksessa on vuosittain vaihtuva puhujavieras, tänä vuonna kansanedustaja, rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen. Pappeina toimivat kirkkoherra, tuomiorovasti Marja Heltelä ja aluekappalainen Suvi-Päivi Koski. Musiikista vastasi kanttori Harri Viitanen yhdessä Matti Turusen johtaman Lähde-kuoron ja opettaja Kirsi Pettisen ja Niina Mannisen johtaman Kaisaniemen ala-asteen musiikkiluokkien 3C ja 6C kanssa.

Lue puhe kokonaisuudessaan suomeksi ja in English

Katso suorana striimattu jumalanpalvelus Kirkko Helsingissä –Youtube-kanavalta