10.07. Onneksi olkoon: Saima, Saimi | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Tuomiokirkon alttarikukat tuovat juhannukseksi luonnon kaupunkiin

Tuomiokirkkoseurakunta

17.06.2020, 20:54
Keskikesän juhlaa vietetään Tuomiokirkkoseurakunnassa jumalanpalveluksen merkeissä lauantaina 20. kesäkuuta. Seurakunnan kirkkoherranvirasto on suljettu juhannusaattona 19.6. Virasto palvelee normaalisti jälleen maanantaina 22.6. klo 9 alkaen.
päivänkakkaroita kesäniityllä ja tuomiokirkko ääriviivapiirroksena

Juhannusaaton kääntyessä iltaan lähtee Tuomiokirkon kirkkosalisuntio Carla Ihatsu perinteiselle retkelleen. Retken tarkoituksena on käydä keräämässä luonnosta kukkia seuraavaa päivää varten kirkon alttarille. Tuomiokirkossa juhannuspäivän perinteeseen kuuluukin, että alttarilla on luonnonkukkia jalostettujen sijaan.

Juhannuksena juhlitaan keskikesää ja Johannes Kastajaa

Juhannuksen nimi tulee nimestä Johannes, tai tarkemmin sen vanhasta ääntämismuodosta. Nimi tarkoittaa ”Jumala on armollinen”, ja juhannuksena kirkollisessa elämässä juhlitaankin Johannes Kastajaa. Raamatun mukaan Johannes Kastaja syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta, joten juhannusta vietetään puoli vuotta ennen joulua. Johannes Kastaja oli Jeesuksen edelläkävijä, joka kulki Jordanin seudulla ja kehotti ihmisiä kääntymään ja ottamaan kasteen syntien anteeksi saamiseksi.

Suomessa juhannuksena keskikesä on kauneimmillaan luonnon puhjettua talven jälkeen täyteen loistoonsa. Juhannuspäivänä jumalanpalveluksissa lauletaan suvivirttä, laulua, joka monien tunnemuistoissa liittyy koulun päättymiseen ja kesän alkamiseen.

Luontoa kirkkoon ja kotiovelle

Tänä juhannuksena kirkon edustaa koristaa ainakin koivun oksat. Juhannuspäivän liturginen väri on valkoinen, joka on ilon ja toivon väri. Näitä myös Ihatsu haluaa viestiä kukkavalinnoillaan. Perjantai-illan retki kulkeekin varjoisten paikkojen kautta toiveena löytää mm. päivänkakkaroita ja sananjalkoja.

- Haluan tuoda luonnonniityn lähelle kotia keskelle kaupunkia ja tarjota mahdollisuuden ihastella luonnon monipuolista kasvillisuutta. Erityisesti koronakevään jälkeen luonto ja sen läheisyys on eristyksessä olleille ihmisille tärkeää, Ihatsu pohtii.

Tuomiokirkossa vietetään juhannuspäivän sanajumalanpalvelusta lauantaina 20. kesäkuuta klo 10. Jumalanpalvelus lähetetään suorana seurakunnan Facebook-sivulle ja sitä voi seurata myös Youtubesta.

- Nyt kun messu lähetetään suorana jokaiseen kotiin, voi kai sanoa, että myös kukat ja luonto tuodaan suoraan kotiin, vaikka parhaiten niistä pääseekin nauttimaan menemällä luontoon, Ihatsu summaa.