26.09. Onneksi olkoon: Kuisma | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Tuomiokirkkoseurakunnasta kirkolliskokousedustajiksi on valittu Viivi Ali-Löytty ja Marja Heltelä

Tuomiokirkkoseurakunta

13.02.2020, 15:29
Kirkossa toimitettiin tiistaina 11.2. kirkolliskokousvaali. Vaalissa on valittu Tuomiokirkkoseurakunnasta kirkolliskokouksen maallikkoedustajaksi seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Viivi Ali-Löytty ja pappisedustajaksi kirkkoherra, tuomiorovasti Marja Heltelä. Vaalitulos on alustava ja vaalilautakunta vahvistaa vaalituloksen maanantaina 17.2.2020.
Kirkolliskokousedustajat Viivi Ali-Löytty ja Marja Heltelä

Ensimmäistä kertaa kirkolliskokousedustajaksi valittu Viivi Ali-Löytty näkee tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymykset tärkeänä osana työskentelyä tulevan nelivuotiskauden aikana.

- Aion tehdä töitä sen eteen, että syrjiviä rakenteita puretaan ja päätöksenteosta tehdään avointa. En ole koskaan voinut ymmärtää esimerkiksi naisten pappeuden vastustuksen hyväksymistä, siinä on kyse syrjinnästä, hän sanoo.

Tasa-arvokysymyksien lisäksi hän toivoo päätöksenteon muuttuvan aiempaa läpinäkyvämmäksi. Kirkolliskokoustyöskentelyssä hän uskoo hyvän yhteistyön mahdollistavan hyviä päätöksiä.

- On tosi innostavaa päästä tekemään töitä kirkon jäseniä palvelevien muutosten eteen, vaikka kirkolliskokouksesta onkin päätöksentekijänä syntynyt hyvin jähmeä kuva itselleni. Uskon kuitenkin, että hyvällä yhteistyöllä voidaan saada hyviä päätöksiä aikaan, seurakunnan luottamustoimissa aktiivisena toimiva Ali-Löytty pohtii.

Kirkolliskokous – merkittävä vaikuttaja kirkon lainsäädännön taustalla

Kirkolliskokousvaalissa valitaan kirkolliskokoukseen 64 maallikkoedustajaa ja 32 pappisedustajaa. Maallikkoedustajien vaalissa äänioikeutettuja ovat kirkkovaltuustojen, seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen maallikkojäsenet. Papit valitsevat kirkolliskokouksen pappisedustajat lääninrovastin johtamassa kokouksessa.

Kirkolliskokous on evankelisluterilaisen kirkon ylin päättävä elin. Se päättää kirkon oppia ja kirkon työtä koskevista keskeisistä linjauksista sekä myös kirkon hallinnosta ja taloudesta. Kirkolliskokous vaikuttaa merkittävästi kirkon lainsäädäntöön. Se muokkaa kirkkolain sisällön ja tekee esitykset eduskunnalle, joka hyväksyy tai hylkää ne.

Kirkolliskokous kokoontuu Turussa kahdesti vuodessa, toukokuussa ja marraskuussa. Kokoukset kestävät 4-5 päivää. Kirkolliskokouksen koko toimikausi kestää neljä vuotta.

Lue lisää kirkolliskokouksesta

Lue lisää kirkolliskokousvaalista