25.05. Onneksi olkoon: Urpo | Palaute | På svenska | In English

Tuomiokirkkoseurakunta

Syksyn seurakuntavaalien ehdokasasettelu on käynnissä

Tuomiokirkkoseurakunta

25.05.2018, 14:49 /  päivitetty 31.05.2018, 11:46
Seurakuntiin valitaan uudet luottamushenkilöt ensi syksyn vaaleissa kaudelle 2019–2022. Vaalipäivä on 18.11.2018. Seurakuntien luottamushenkilöt vaikuttavat osaltaan siihen, millainen on kirkon tulevaisuus.

Vuoden 2018 vaalit käydään teemalla Minun kirkkoni, sosiaalisessa mediassa #minunkirkkoni. Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, jossa jo 16-vuotiaat saavat äänestää. Seurakuntavaalit ovat paikallisvaalit. Jokainen kirkkoon kuuluva voi äänestää oman alueensa seurakuntavaaliehdokkaita. Seurakuntalaisille tämä tuo erinomaisen mahdollisuuden vaikuttaa kirkon työhön omassa lähiympäristössä. Ehdokkaaksi voi asettua 18 vuotta täyttänyt konfirmoitu kirkon jäsen.

- Kirkko tarvitsee eri ikäisiä, sitoutuneita päättäjiä, jotka tulevat erilaisista taustoista. Tavoitteena on saada ehdokkaiksi niin uusia ja raikkaita kasvoja kuin kokeneita vaikuttajia ja pitkän linjan luottamushenkilöitä, Hanna Piira sanoo.

Ehdolle asetutaan valitsijayhdistyksen kautta. Sen taustalla voi olla puolue, herätysliike tai jokin aate, joka yhdistää sen jäseniä tai valitsijayhdistyksen voi perustaa esimerkiksi kaupunginosan äärelle. Ryhmien taustat halutaan avoimesti esille.

Valitsijayhdistys kerää listalleen ehdokkaita, joilla on yhteinen näkemys esim. kirkon uudistamisesta, tasa-arvon edistämisestä tai nuorten aseman vahvistamisesta kirkossa.

- Eri-ikäisten, erilaisista taustoista tulevien ja seurakunnan elämän kehittämisestä kiinnostuneiden ehdokkaiden löytäminen seurakuntavaaleihin on ensiarvoisen tärkeää ja kaikkien etu, Piira muistuttaa.

Kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot päättävät paikallisesti seurakunnan toimintaan, henkilöstöön ja talouteen liittyvistä asioista. Vaaleissa läpi päässeiden maallikkojäsenten joukosta valitaan myös edustajat eli kirkon ylimmät päättäjät seuraavaan kirkolliskokouksen kokoonpanoon.

Marraskuussa valitaan 400 seurakuntaan yhteensä noin 9000 uutta luottamushenkilöä. Ehdokkaaksi voi asettua aina 17.9.2018 asti.

Lue lisää Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan valitsijayhdistyksistä ja ehdokkaaksi asettumisesta.