26.02. Onneksi olkoon: Nestori | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Suomenlinnan kirkon kattoa ja majakkaa korjataan

11.02.2021, 21:09
Suomenlinnan kirkon vesikattoa ja majakkalyhtyä korjataan.
Suomenlinnan kirkko talvella

Vesikaton korjaushankkeen osana uusitaan muun muassa majakan lasikupolin ja alla olevan seinärakenne, koska se vuotaa alla olevalle betonitasanteelle. Samalla huolletaan majakkaosaa tukevat puu- ja metallirakenteet ja tarkistetaan ja kunnostetaan ristin liittymä lasikupoliin.

Majakan korjauskustannukset maksaa Väylävirasto seurakuntayhtymän kanssa tehtävän sopimuksen mukaisesti. Hankkeen kustannusarvio on 773 000 euroa, josta Väyläviraston osuus on reilu 40 000 euroa.

Suomenlinnan alunperin venäläistä varuskuntaa palvellut ortodoksikirkko valmistui vuonna 1854. Kun Suomi itsenäistyi 1917, kirkko vihittiin seuraavan vuoden jouluna luterilaiseksi varuskuntakirkoksi. Viidestä bysanttilaistyylisestä kupolitornista neljä hävitettiin, ja viides, kirkon nykyinen päätorni, sai ylleen kustavilaisajan mukaisen julkisivun. Suomenlinna liitettiin vuonna 1991 Unescon maailmanperintöluetteloon ainutlaatuisena sotilasarkkitehtuurin muistomerkkinä.

Urakassa kunnioitetaan rakennussuojelullisia arvoja

Suomenlinnan kirkon vesikaton peruskorjaushankkeen kohteena ovat kaikki vesikatot ja kaikki niihin liittyvät rakenteet, kattosillat, varusteet, sadevesijärjestelmät ja loistokoju suunnitelmien mukaan. Alkuperäiset materiaalimääräykset uusitaan nykymääräysten mukaiseksi.

Lisäksi tornin betonivälipohja ja tornin kiertävä parveke kunnostetaan. Tornin sisällä liikkumisen turvallisuutta parannetaan. Urakka toteutetaan siten, että rakennuksen rakennussuojelulliset arvot erityisesti rakennusarkeologisesti suojellussa ullakkotilassa huomioidaan toteutuksessa.