29.09. Onneksi olkoon: Mikko, Mika, Mikael, Miika, Miikka, Miska, Miko, Mikaela | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Pyhä täyttää Tuomiokirkon kryptan heinäkuussa

Tuomiokirkkoseurakunta

23.06.2021, 16:37
Mikä on sinulle pyhää? Miten kuvaisit sitä? Entä miten pyhä voi koskettaa? Näitä kysymyksiä pohti viisi nykytaiteilijaa, joiden näyttely avautuu heinäkuussa Kryptassa. Pyhä koskettaa katsojaa 6.-25.7. Ola Kolehmainen, Elina Merenmies, Mikko Paakkola, Ulla Remes ja Henry Wuorila-Stenberg avaavat aihetta Helsingin Tuomiokirkon Kryptaan luomalla näkökulmiltaan, taiteelliselta ilmaisultaan ja tekniikoiltaan monipuolisen kokonaisuuden pyhästä ja pyhyydestä ja sen kosketuksesta.
Pyhä-näyttelyssä esillä kuvassa näkyviä teoksia Ulla Remeksen Luvattu maa, Elina Merenmiehen Aamu, Henry Wuorila-Sternbergin Job, Mikko Paavolan nimetön teos ja Ola Kolehmaisen Süleymaniye 1558 III

Pyhä-näyttely Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa heinäkuussa avaa viiden nykytaiteilijan tulokulmia pyhään, pyhän kosketukseen ja sen kokemiseen. Viiden taiteilijan

ryhmä koostuu meritoituneista taiteilijoista, joilla kaikilla on myös kansainvälistä kokemusta. Jokainen heistä on käsitellyt pyhän teemaa tuotannossaan.

Ola Kolehmainen tutkii pyhän olemusta arkkitehtuuriin liittyvän valokuvataiteen avulla, Mikko Paakkolan puhtaan maalauksen perinteeseen liittyvät teokset etsivät sakraalia tilaa. Henry Wuorila-Stenbergin polveilevan taidemaalarinuran perusvireenä ei puolestaan ole maalaustaide vaan etiikka. Hänen taiteensa ytimessä on kyse tiestä, totuudesta ja elämästä.

Elina Merenmiestä lähellä ovat pyhät ihmiset ja paikat, joita hän katsoo samaan aikaan taidemaalarina ja toisaalta ortodoksisen perinteen kautta: mukana on esimerkiksi yksi ikoni. Ulla Remeksen pienet, minimalistiset maalaukset ovat saaneet innoituksensa Raamatun kertomusten tunnelmista, erityisesti Vanhasta testamentista.

Lisätietoa taiteilijoista löydät taiteilijoiden kotisivuilta ja osoitteesta kuvataiteilijamatrikkeli.fi. Käy lukemassa myös tapahtuman ensimmäiset keskustelut kuvineen ja katso niistä esimakua jokaisen taiteilijan ilmaisusta!

Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyä

Pyhä-näyttely avoinna Helsingin tuomiokirkon kryptassa 6.-25.7.2021 ma-la klo 11-17 ja su klo 12-17. Kulku Kryptaan osoitteesta Kirkkokatu 18 tai esteettömästi kirkkosalista hissillä.

Näyttely toteutetaan rajoitetulla yleisömäärällä, voimassa olevat koronarajoitukset huomioon ottaen. Ethän tule paikalle, jos sinulla on flunssan oireita.

(Tuomiokirkkoseurakunnan viestintä 23.6.2021/LK)