22.06. Onneksi olkoon: Paula, Pauliina, Liina | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Parisataavuotias Vanha kirkko saa uuden maalin pintaansa

Tuomiokirkkoseurakunta

02.06.2021, 08:57
Monille tutussa Vanhassa kirkkopuistossa sijaitsevaa iäkästä Vanhaa kirkkoa remontoidaan lähikuukausien ajan. Kirkko saa uutta maalia pintaan, ikkunoita huolletaan ja kupolin kultaus uusitaan. Toimintaan remonteilla ei toistaiseksi ole vaikutusta.
Vanha kirkko Helsingin keskustassa

Remontti aloitetaan kirkon pohjoispuolelta Lönnrotinkadulta, josta edetään itäpuolelle Yrjönkadulle. Kolmannessa vaiheessa maalataan eteläistä puolta puiston suunnalla ja lopuksi lännessä sijaitseva Annankadun puolen seinä. Vanhan kirkon aluesuntio Tuija Rautio kertoo, että remontointijärjestykseen päädyttiin vihkipareja ajatellen.

- Kirkon pääovi on Annankadun puolella ja tämä puoli remontoidaan viimeisenä syksymmällä, kun kesän vihkisesonki on saatu päätökseen. Näin vihkiparien ei tarvitse huolehtia siitä, että onko kirkon etuovella rakennustelineitä häiden aikaan, Rautio selventää.

Remontti alkaa pesulla ja maalin poistamisella

Vanha kirkko on saanut jo aitoja ympärilleen. Valmistelutyöt jatkuvat remonttitelineiden pystytyksellä ja vanerisuojauksien asentamisella. Ensimmäisenä tulevan kahden viikon aikana pestään ulkoseinät ja katto. Pesun jälkeen ennen maalaamista vanhat maalit poistetaan.

Seurakuntayhtymän kiinteistöosaston hankepäällikkö Matti Prihan mukaan nyt tehtävän remontin yhteydessä kirkko maalataan Engelin alkuperäisen värisuunnitelman mukaisesti.

- Vanha kirkko on ollut tasavärisesti vaalea. Nyt tehtävän remontin yhteydessä kirkko maalataan Engelin suunnittelemaan asuunsa niin, että seinien väri on alaosta tummempi ja vaalenee kattoa kohti mentäessä.

Remonteilla voidaan pidentää tilojen elinkaarta ja nämä ovat osaltaan mahdollistaneet sen, että yksi Helsingin suosituimmista vihkikirkoista on edelleen käytössä.

- Kirkko on puurakenteinen hirsirunkoinen rakennus. Tämän remontin yhteydessä myös osa sään rasittamista hirsistä vaihdetaan. Myös kirkon kellotornin kultaus uusitaan, Priha kertoo.

Tuomiokirkkoseurakunnan toiveena onkin, että myös tulevaisuudessa Vanhan kirkon seinien sisällä voisi kokoontua mm. perhetilaisuuksiin.

Korjaustyöt jatkuvat jouluun saakka

Kirkon pihamaalle tulee työmaataulu, jossa on kerrottu tarkemmin kirkon historiasta ja nyt tehtävästä remontista. Toistaiseksi kirkon remontilla ei ole vaikutusta toimintaan, vaan Vanhassa kirkossa voi vierailla päivittäin klo 12-15 sekä osallistua jumalanpalvelukseen ja järjestää perhetilaisuuksia, kuten häitä ja hautajaisia koronarajoitukset huomioiden. Remontin on suunniteltu kestävän jouluun saakka. Vanha kirkko viettää 200-vuotisjuhlia vuonna 2026. Sitä ennen myös kirkon sisäpuolta tullaan korjaamaan.