27.05. Onneksi olkoon: Ritva | Palaute | På svenska | In English

Tuomiokirkkoseurakunta

Laskiainen valmistaa paastoon

27.02.2019, 11:21 /  päivitetty 28.02.2019, 12:43
Laskiaista vietetään paastonajan alkaessa. Laskiaisen juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai ja sen jälkeen vietettävä laskiaistiistai.

Laskiaissunnuntaina luettavat raamatuntekstit kertovat siitä, miten Jeesus alkaa kulkea kohti Jerusalemia, missä hänet vangitaan ja tuomitaan kuolemaan.

Parissa seurakunnassa aavistuslähtö laskiaiseen otetaan jo lauantaina 2.3., jolloin Kulosaaren kirkonmäellä vietetään lasten laskiaista ja pehmolelujen kirkkoyötä. Myös Pukinmäen Säveltäjänpuistossa on laskiaistapahtuma, jossa seurakunta on mukana.

Sunnuntaina paastoon laskeutumista voi aloitella laskiaiskirkossa jumalanpalveluksessa, messuja ja muita tapahtumia löytyy tästä tai hakemalla tämän sivuston tapahtumakalenterista kaikki sunnuntain 3.3. tapahtumat.

Erityisiä laskiaistapahtumia on sunnuntaina ainakin Huopalahden kirkolla, Jakomäen kirkolla, Vuosaaressa, Töölön kirkolla ja Viikissä. Myös Roihuvuoressa on perhemessu ja Oulunkylän kirkossa on laskiaiskonsertti.

Laskiaistiistaina monessa kulttuurissa vietetään karnevaalia. Suomessa laskiaistiistain perinteisiä ruokia ovat hernekeitto ja laskiaispullat. Ennen paaston aloittamista on tapana syödä tavallista tuhdimmin.

Laskiaistiistaina Suomessa on tavattu mennä myös pulkkamäkeen. Se on kotimainen vastine karnevaaleille. Laskiaistiistaina koko perheen laskiaisrieha on Vartiokylän kirkolla.

Laskiainen-nimen alkuperä on epävarma. Monet kielentutkijat kannattavat tulkintaa, jonka mukaan sana juontuu laskea-verbistä; laskiaisesta alkaa paastopäivien laskeminen. Toinen suosittu selitys on ollut, että laskiaisena "laskeudutaan" paastoon.