22.06. Onneksi olkoon: Paula, Pauliina, Liina | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Kolttasaamelaisten elämänpolulla -näyttely avaa Kryptan näyttelykesän

Tuomiokirkkoseurakunta

24.05.2021, 11:28 /  päivitetty 25.05.2021, 12:16
Saaʹmi jieʹllempälggsest - Kolttasaamelaisten elämänpolulla näyttely tuo Tuomiokirkon kryptaan pienen vähemmistön elämää ja kulttuuria. Näyttelyssä on esillä kolme eri valokuvanäyttelyä kolttasaamelaisten elämän varrelta, ääni-installaatio, kolttasaamelaisia perinnekäsitöitä ja sukujen omia esineitä kolttasaamelaisten yksityiskokoelmista. Näyttelyyn voi tutustua Helsingin tuomiokirkon kryptassa 26.5.-5.6.
kolttasaamelaisten elämänpoluilla näyttely Tuomiokirkon kryptassa kesä 2021

Kolttasaamelaista kulttuuria käsittelevässä Saaʹmi jieʹllempälggsest - Kolttasaamelaisten elämänpolulla – kolttasaamelaiset ja Pyhittäjä Trifonin elävä perintö -näyttelyssä tehdään kolttasaamelaisten historiaa ja nykypäivän elämää näkyväksi valokuvien, käsitöiden, esineiden, äänien ja tekstien kautta.

Näyttely avautuu yleisölle keskiviikkona 26.5. ja on esillä Helsingin tuomiokirkon kryptassa torstaihin 5.6. saakka.

Saamelaisten pienen vähemmistön historiaa ja nykypäivää

Mennyttä aikaa ja kolttasaamelaisten ortodoksisuutta vuosisadan alussa tarkastellaan Petsamon valokuvien kautta. Mustavalkoisissa kuvissa matkataan ajassa taaksepäin kolttasaamelaisten alkuperäisille asuinsijoille Norjan ja Suomen Lapin koillisosiin ja Venäjän Kuolan alueen luoteisosiin, Petsamon luostariin ja Kolttakönkään maisemiin. Valokuvat ovat osa Lapin ortodoksisen seurakunnan kokoelmaa.

Kolttasaamelaiset ovat alkuperäiskansa saamelaisten pieni itäinen vähemmistö, jonka elämänpolulle on mutkia ja muutoksia mahtunut. Kolttasukujen ja -siidojen perinteiset vuotuiskierron mukaiset asuinpaikat Saamenmaan koillisimmista osista, Petsamon ja Kuolan niemimaan alueilta jouduttiin jättämään, kun rajat piirtyivät jakaen kolttakansan kolmen valtion alueelle. Kolttasaamelaisten nykyinen kotiseutualue Suomessa sijaitsee Sevettijärven, Nellimin ja Keväjärven kylissä Inarin kunnan alueella.

Ortodoksinen usko on osa kolttasaamelaisten elämää. Pyhä Trifon Petsamolainen toi kristinuskon kolttasaamelaisten keskuuteen jo 1500-luvulla. Valtaosa kolttasaamelaisista on tänäkin päivänä ortodoksisen kirkon jäseniä, toisin kuin Suomen muut saamelaiset, jotka kuuluvat pääosin luterilaiseen kirkkoon. Myös Pyhittäjä Trifonin muisto elää edelleen kolttasaamelaisen yhteisön keskuudessa.

Näyttelyn kolme kokonaisuutta

Tuõddri Peeʹrel, Tunturien helmet -valokuvanäyttely tutustuttaa katsojan kolttasaamelaisten kulttuuriin, käsitöihin ja perinteisiin. Kuvat tuovat yleisön nähtäväksi yksityiskohtia kolttapuvuista, taidokkaasti valmistettuja esineitä sekä elävää kolttakulttuuria. Näyttelyn valokuvaajat ovat Tanja Sanila, Mervi Semenoff, Satu Moshnikoff, Maria Porsanger ja Ville-Riiko Fofonoff (2015)

Jõõskâs Teâtt, Hiljainen viisaus -valokuvanäyttely kertoo kolttasaamelaisten perinteisiin pukuihin liittyvästä hiljaisesta perinnetiedosta, vahvuudesta ja ylpeydestä, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Valokuvat: Kalle Kallio (2021)

Šäigg – Juurikaiku -ääni-installaatio on kokoelma 2018-2019 nauhoitettuja kertomuksia, kokemuksia ja leu’ddeja Nellimistä, Keväjärveltä ja Sevettijärveltä. Äänitteiden teemoina ovat koti, juuret ja kulttuuri, kielinä koltansaame ja suomi. Synnyinpaikalta lähteminen, sinne palaaminen tai palaamisen vaikeus esiintyy monissa kertomuksissa, niin Petsamossa syntyneen sukupolven kuin nuorempienkin kokemana. Suhde kotiin voi muuttua, mutta kolttasaamelainen elämä on tässä ja nyt. Äänitys ja editointi: Tuuli Malla.

Kolttasaamelaisten rikas ja omaleimainen käsityöperinne pääsee esille näyttelyssä. Mm. koivun- ja männynjuurista tehdyt juurityöt sekä pukujen ja asusteiden koristelussa käytetty helmikirjonta erottaa kolttasaamelaiset perinnekäsityöt muiden saamelaisten valmistamista käsitöistä. Näyttelyssä on esillä kolttasaamelaisten yksityishenkilöiden esineitä omista kotikokoelmista.

Avajaisiin pääsee mukaan suorana verkossa

Näyttelyn avajaiset on tiistaina 25.5. klo 18-20 Tuomiokirkon kryptassa. Avajaisia voi seurata suorana verkkolähetyksenä kolttakulttuurisäätiön Youtube- kanavalla sekä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Youtube-kanalla.

Saaʹmi jieʹllempälggsest – kolttasaamelaisten elämänpolulla -näyttelyn järjestävät Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan ystävyysseurakunta Lapin ortodoksinen seurakunta ja Kolttakulttuurisäätiö. Näyttelykuraattorina toimii muotoilija Harri Koskinen.

Saaʹmi jieʹllempälggsest – saaʹmi da Pââʹzzteei Treeffan jieʹlli äʹrbb. Kolttasaamelaisten elämänpolulla – kolttasaamelaiset ja Pyhittäjä Trifonin elävä perintö.

Näyttely on avoinna 26.5.–5.6. ma-la klo 11–17 ja su 12–17. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Kryptaan pääsee osoitteesta Kirkkokatu 18 ja hissillä Tuomiokirkon kirkkosalista.