20.08. Onneksi olkoon: Sami, Samuli, Samu, Samuel | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Kävelykierros keskustan kirkoissa

Tuomiokirkkoseurakunta

01.08.2022, 14:42 /  päivitetty 01.08.2022, 14:49
Keskustan alueen historialliset kirkot ovat näkyvästi esillä Helsingin katukuvassa. Opastetulla kävelykierroksella tutustutaan Helsingin tuomiokirkon, Vanhan kirkon ja Johanneksenkirkon tarinaan.
Helsingin tuomiokirkko kokonaisuudessaan, taustalla sinistä taivasta ja kaupunkimaisemaa.

Helsingin keskustan alueen kirkot nivoutuvat osaksi Helsingin kaupungin historiallisia vaiheita. Kun Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki, rakennettiin kaupungille uusi näyttävä pääaukio. Aukiolle sijoitettiin aikansa merkittävät rakennukset: Helsingin tuomiokirkko (ent. Nikolainkirkko), Valtioneuvoston linna (ent. Senaatintalo), Yliopiston päärakennus ja Kansalliskirjasto.

- Vanha kirkko rakennettiin alun perin väliaikaiskirkoksi, kun odotettiin Tuomiokirkon valmistumista. Väliaikaisuuden vuoksi Vanha kirkko rakennettiin puusta eikä sinne hankittu kelloja, kertoo opas Ansa Matikainen.

Elokuussa järjestettävällä opastetulla kävelykierroksella tutustutaan Helsingin tuomiokirkkoon, Vanhaan kirkkoon ja Johanneksenkirkkoon. Kävelykierroksen aikana kirkkojen mielenkiintoinen tarina ja lukuisat yksityiskohdat tulevat vierailijoille tutuksi.

- Uuden pääkaupungin väkiluku kasvoi nopeasti, ja Helsingin tuomiokirkon ja Vanha kirkon tilat jäivät liian pieniksi. Kasvavan kaupungin tarpeisiin rakennetussa Johanneksenkirkossa oli alun perin 3000 istumapaikkaa. Nykyisin istumapaikkoja on 2200, mutta Johanneksenkirkko on edelleen Suomen suurin kivikirkko, Ansa jatkaa.

Opastetuttu kävelykierros järjestetään tiistaina 9.8.klo 13. Kävelykierroksen kesto on n. 1h 40 min. Kierros alkaa Tuomiokirkon kirkkosalin infopisteeltä ja päättyy Johanneksen kirkkoon. Maksuttomalle kierrokselle pääsee mukaan 10 ensimmäistä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen ma 8.8.2022 klo 15 mennessä sähköpostitse anni.roiha@evl.fi. Huom! Reitti ei ole täysin esteetön.

Tapahtuman järjestää Helsingin tuomiokirkkoseurakunta ja Johannes församling.