05.02. Onneksi olkoon: Asser | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus Tuomiokirkossa

Tuomiokirkkoseurakunta

01.12.2022, 15:43 /  päivitetty 01.12.2022, 15:51
Perinteinen itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus pidetään tiistaina 6.12.2022 klo 12 Helsingin tuomiokirkossa. Jumalanpalveluksessa saarnaa Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.
Kuvassa sininen pilvetön taivas ja Tuomiokirkon vihreä, kultaisin tähdin koristeltu kupoli ja sen kullattu risti.

Liturgeina jumalanpalveluksessa toimivat pastori Pietu Korpelainen Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta ja kappalainen Monica Heikel-Nyberg Johannes församlingista. Piispa Jari Jolkkonen saarnaa. Urkurina toimii Matti Vaakanainen ja kanttorina Risto Pulkamo. Musiikissa avustaa Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores johtajanaan Hannu Norjanen. Avustajina jumalanpalveluksessa toimivat Haminan piispa Sergei, hiippakunnan asiainhoitaja isä Marco Pasinato sekä Suomen baptistikirkosta kirkkokunnan johtaja Jari Portaankorva. Tekstinlukijana toimii ministeri Petri Honkonen. Kolehdin kantavat partiolaiset Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan partiolippukunnista.

Jumalanpalvelus televisioidaan suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä klo 11.55–13.00 ja radioidaan Yle Radio 1:ssä klo 12.00–13.00.

Itsenäisyyspäivänä luettavassa evankeliumitekstissä Jeesus sanoo: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa.” Saarnassaan piispa Jari Jolkkonen kertoo erilaisista rauhan muodoista maailmassa ja toisaalta siitä, mitä ulottuvuuksia rauha sisältää itsenäisyyspäivän Raamatun teksteissä: ”Rauha ja oikeudenmukaisuus ovat hauraita ja silti niitä kannattaa tavoitella. Rauha ja oikeus kuuluvat yhteen. Ei ole toista ilman toista.”

Seurakuntalaisille, joilla ei ole kutsukorttia, on varattu paikkoja kirkon etelä- ja pohjoisparvilta. Sisäänkäynti kirkkoon tapahtuu klo 11.10−11.30 kirkon etelä- ja pohjoisovista. Jumalanpalvelus kestää noin tunnin eikä jumalanpalveluksen aikana ole mahdollista poistua parvelta. Sisääntulijoille tehdään turvatarkastus. Suuret laukut ja kantamukset tulee jättää kotiin. Urku- ja sivuparvilla jumalanpalveluksen aikana ei voi valokuvata.

Jumalanpalvelus toteutetaan yhteistyössä ulkoministeriön protokollapalvelujen kanssa.

Lisätietoja:

vs. tiedottaja Kristiina Kallinen, p. 09 2340 6107, kristiina.kallinen@evl.fi
pääsuntio Petri Oittinen, p. 09 2340 6115, petri.oittinen@evl.fi