25.05. Onneksi olkoon: Urpo | Palaute

Tuomiokirkkoseurakunta

Helsingin tuomiokirkon päätorni aukeaa yleisölle - virtuaalisesti

Tuomiokirkkoseurakunta

10.07.2018, 08:41 /  päivitetty 17.08.2018, 15:36
Maisemien katselu Tuomiokirkon tornista on monen Helsingissä vierailevan turistin ja myös helsinkiläisten toivelistalla. Reitti ylös on kuitenkin ahdas ja vaivalloinen, joten turistikierroksia on mahdoton järjestää. Nyt ongelmaan on löytynyt ratkaisu: virtuaalitodellisuudessa tapahtuva vierailu.

Tuomiokirkossa vierailija voi pyytää kirkon infosta tai kirkon pihatasanteella olevasta Cathedral Shop Tapulista virtuaalilasit. Niiden avulla hän pääsee siirtymään kupoliin ja katsomaan maisemia neljään eri suuntaan. Virtuaalitodellisuuteen on upotettu myös tietoa Tuomiokirkosta ja kirkon katonreunuksia kiertävistä apostolipatsaista. Kirkkoon ja sen ympäristöön voi pilottivaiheessa tutustua suomeksi ja englanniksi. Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan vs. kirkkoherra Suvi-Päivi Kosken mukaan:

Saamme useita kyselyjä, joissa toivotaan vierailua Tuomiokirkon pää- eli kellotorniin. Tämän pilottisovelluksen avulla uudenlaista teknologiaa hyödyntäen voimme paremmin palvella helsinkiläisiä ja turisteja. Heille tarjoutuu mahdollisuus ihastella kirkkoa, apostoleita ja maisemia poikkeuksellisen ylhäältä yli 80 metrin korkeudesta merenpinnasta

VR-kokemuksen on toteuttanut helsinkiläinen virtuaalitodellisuusstudio Zoan, joka on rakentanut jo usean vuoden ajan Helsingin keskustaa virtuaalitodellisuuteen sekä tuottanut todellisuuteen perustuvia virtuaalielämyksiä esimerkiksi Kansallismuseolle ja Tallink-Siljalle. Zoanin toimitusjohtaja Miikka Rosendahlin mukaan:

Virtuaalitodellisuuden käyttö on kasvussa myös matkailualalla. Virtuaali- ja lisätyn todellisuuden avulla voi päästä vaikeakulkuisiin paikkoihin, kurkistaa historiaan tai tulevaisuuteen tai rikastaa kokemusta tarinoilla ja visuaalisilla elementeillä.

Tuomiokirkon VR-kokemus on rakennettu 360-asteisista videoista ja sitä käytetään langattomilla Oculus Go -virtuaalilaseilla. Kokemus sopii aikuisille ja sen ikäisille lapsille, joilla VR-lasit pysyvät päässä.